Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Évfordulós a spanyol-korszak betetőzése, a vég kezdete

m4sport.hu (fotó: epa) | Szerző: Petykó Adrián
Hét éve, hogy Spanyolország megnyerte zsinórban harmadik világversenyét: a 2012-es Európa-bajnokság döntőjében Olaszország baját látta el csúnyán, viszont azóta egyetlen egyenes kieséses meccset sem élt túl, sem vb-n, sem Eb-n.
 

A 2008-as kontinenstorna és a 2010-es világbajnokság után a lengyel-ukrán közös rendezésű viadalt is úgy nyerte meg Vicente del Bosque együttese (négy évvel korábban még Luis Aragonésszel kezdődött a páratlan sorozat), hogy a csoportkört követően egyetlen gólt sem kapott.

Stílusuk lényege a klubszinten korszakos formátumú Barcelona nyomán a labdabirtoklás, ezáltal a pálya uralása volt, csak sokkal sterilebb formában. Hogy miért, annak háttérben kettős ok lapult. Először is a csatársorban nem állt rendelkezésre hasonló minőség, mint a katalánoknál: David Villa kidőlt a torna előtt, Fernando Torres pedig távolra került már addigra a csúcsformájától – igaz, a kispadról is gólkirály lett, annak köszönhetően, hogy többi háromgólosnál kevesebb játékidőt kapott, és azóta is az egyetlen játékos, aki két Eb-döntőn betalált. Emiatt általában Cesc Fàbregas hamis kilencesként inkább a gördülékeny labdabirtoklás biztosításáért felelt, sem mint a befejezésért.

Még többet nyomott a latba, ami miatt Del Bosque inkább a totális kontroll mellett döntött, a kapu ostromlása helyett, hogy a fölényüket látva az ellenfelek inkább visszahúzódtak és megszállták a védőzónájukat, ezzel megpróbálva kihúzni a méregfogukat. A mélyről indított akciók értelmetlenné váltak, így a spanyolok úgy döntöttek, húsz próbálkozásuk helyett legyen csupán csak öt, de akkor a labda állandó ellenőrzés alatt tartásával az ellenfélnek öt helyett meg egy sem jut.

Az kimerült olaszok elleni 4-0-s döntő fényesen bizonyította, Xavival, Iniestával, Xabi Alonsóval, David Silvával és a tornán berobbanó Jordi Albával a soraikban a nyitottabban futballozó csapatokra milyen sors várt volna

Ezzel aztán bealkonyult az egyeduralkodó armadának. Senki sem uralkodhat örökké, de arra aligha gondolt bárki is, hogy 2014-ben már csoportból sem jutnak tovább, és azóta sem jutottak még csak a közelébe sem a korábbi sikereknek. Az előző Eb-n és vb-n rögtön a nyolcaddöntő jelentette a végállomást. A vasárnap véget érő U21-es Eb-t megnyerő újabb győztes korosztály fénye jelzi, hamarosan ismét felvirradhat a napjuk.

Ott akar lenni a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzésein? Az első és egyben legfontosabb jegyigénylési időszak július 12-ig tart a kontinens 12 nagyvárosában, köztük a négy mérkőzésnek is otthont adó Budapesten is megrendezésre kerülő tornára. A három árkategóriába eső belépőkért uefa.com/euro2020.com/ticketing magyar nyelvű oldalon jelentkezhet.