Élő stream csatornák X

UEFA EURO 2020 - Hírek

Három éve járatódott csúcsra, mit is jelent az egytornás csatár

| Forrás: m4sport.hu (fotó: epa) | Szerző: Petykó Adrián
A 2016-os Európa-bajnokságon a portugálok úgy értek révbe, hogy mindössze egyetlen meccset nyertek meg a rendes játékidőben, a döntőben is hosszabbításra került sor, ráadásul elvesztették Cristiano Ronaldót. Ekkor lépett a tettek mezejére az a játékos, akit ahogy előtte is, úgy azóta is elkerült a reflektorfény.
 

Guillermo Stábile az első, 1930-as világbajnokságon mutatkozott be az argentin válogatottban – mert a vizsgáira hazaugró társa helye megüresedett a csatársorban –, és rögtön mesterhármassal debütált, végül négy meccsen nyolc találattal gólkirály (és ezüstérmes) lett, de soha többet nem szerepelt a nemzeti csapatban.

Just Fontaine-nek, aki addig öt év alatt öt meccset kapott gall kakasos mezben, egy sérülés nyitott kaput, amelyen belépve valószínűleg örökre fennálló rekordként 13 gólt szerzett az ’58-as vébén – olyan hirtelen érhette a lehetőség, hogy az összeset kölcsöncipőben.

A ’90-es hazai mondialén Salvatore „Toto” Schillaci első, egyben egyetlen igazán eredményes élvonalbeli szezonja végén csöppent bele az olasz keretbe, hat gólig meg sem állt. Illetve pontosan akkor állt meg, ugyanolyan gyorsan kopott ki, ahogy berobbant. Vagy ott van talán minden idők legvalószínűtlenebb egynyári slágere, Fabio Grosso, aki cserebalhátvédként jutott végül főszerephez 2006-ban.

De a kontinenstornáknak is megvannak a maguk üstökösei. 2004-ban Milan Baroš tűnt programozott gólgépnek, míg ott és azon a nyáron Ángelosz Harisztéaszban kulcsfontosságú pillanatokban öltöt testet az Olümposzról földre szálló futball istene. És ha már portugálok, Nuno Gomes sem ért soha a közelébe a 2000-es tornán nyújtott ellenállhatatlan teljesítményének. Viszont legalább mindhárman hosszú ideig számítottak nemzeti együttesük megkerülhetetlen tagjainak.

Ám Éderzito António Macedo Lopes, a korábbi portugál gyarmat, Bissau-Guinea szülötte, ahogy három éve az egész világ megismerte, Éder mindössze egy mérkőzés erejéig vált kulcsfigurává. Viszont a legjobbkor, a franciaországi Eb fináléjában a házigazda ellen. Ezt követően is csupán hébe-hóba küldték pályára, és továbbra sincs másik tétmeccsen szerzett gólja, csak az az egy. Ez:

Mellyel Portugália első komoly trófeáját nyerte. Éder mindössze az első két csoportmeccsen játszhatott kicsit – tehát a magyarok ellen már nem –, összesen 13 percet. A döntőben lényegében a sérülése miatt alkalmi szövetségi kapitánnyá előlépő Cristiano Ronaldo cserélte be, azzal az útravalóval, hogy tegye fel a koronát a fejükre.

A 31 éves csatár, akinek nem volt könnyű gyerekkora, édesapja nevelőanyja meggyilkolásáért ül börtönben, mesebeli sztorija mégsem a Bambi, a valósággal találkozva inkább manifesztuma a nagy tornák illuzórikus miliőjének. Példának okáért a Lokomotiv Moszkva centere az előző szezonban csak háromszor talált be, ebből kétszer másodosztályú orosz kluboknak a kupában. Amúgy is mióta egy évvel a csodák három napig tartó szabályát erősítő lövése előtt elhagyta a portugál ligát, összesen 20 góllal jelentkezett a Swansea, a Lille és jelenlegi együttese színeiben. Nem csoda, hogy a tavalyi vb-keretből kimaradt.

Ott akar lenni a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzésein? Az első és egyben legfontosabb jegyigénylési időszak július 12-ig tart a kontinens 12 nagyvárosában, köztük a négy mérkőzésnek is otthont adó Budapesten is megrendezésre kerülő tornára. A három árkategóriába eső belépőkért uefa.com/euro2020.com/ticketing magyar nyelvű oldalon jelentkezhet.

További Hírek