Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Több szempontból is fontos mérföldkő lehet a szlovákok elleni győzelem

m4sport.hu
Ez lenne az első győzelmünk a szlovákok ellen és ez lenne a legfontosabb is. A játékosok értéke alapján bravúr lenne a siker, de komoly lépést jelentene a továbbjutás felé.
Dzsudzsák Balázs, Holender Filip, Szalai Ádám, Lovrencsics Gergő és Pátkai Máté a Magyarország-Wales Európa-bajnoki selejtező után a Groupama Arénában 2019. június 11-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor) Dzsudzsák Balázs, Holender Filip, Szalai Ádám, Lovrencsics Gergő és Pátkai Máté ünnepel a Magyarország-Wales Európa-bajnoki selejtező után. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A magyar labdarúgó-válogatott szeptember 9-én kiemelten fontos Eb-selejtezőt játszik Szlovákiával a Groupama Arénában. Marco Rossi szövetségi kapitány múlt hétfőn kihirdette keretét, és kiemelte, tisztában van vele, mit jelent Magyarországnak egy szlovákok elleni meccs. (A 20:45-kor kezdődő találkozót az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti!)

A magyar válogatott eddig ötször találkozott északi szomszédunkkal, és még egyszer sem sikerült nyerni ellene. Két döntetlen mellett három vereség a mérleg. Az öt találkozóból kettőt játszottunk Szlovákiában, egyet Győrben, egy-egy találkozóra pedig Limasszolban és Bangkokban került sor.

Az öt találkozón mindössze egy magyar gól született (Gera Zoltán 2008-ban talált be), míg az ellenfél ötször is eredményes volt. A szlovákok öt gólját öt különböző játékos szerezte. A legsúlyosabb vereségünket (2-0) éppen a mostani Eb-selejtezős sorozatban szenvedtük el.

De a történelmi múlt mellett azért is lenne fontos a három pontot begyűjteni, mert ezzel Szalaiék nagy lépést tennének a hőn áhított továbbjutás felé. Ehhez a csoport első két helyén kell végeznie a csapatnak. A magyar együttes jelenleg vezeti csoportját. Ez azonban nem lesz egyszerű feladat, hiszen Pavel Hapal, a szlovák labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya is kihirdette keretét a találkozóra, amelyet látva elmondható, értéket tekintve jelentős a különbség a két gárda közt.

A magyar keretben 26 játékos kapott helyet, míg az ellenfélnél 25, és abból négy kapus. De a szlovák keret így is 95 millió euróval drágább, mint a magyar. Amíg Szalaiék értéke 75.2 millió euró, addig a szlovák keret értéke 170.9 millió euró.

A magyar keretből Willi Orbán értékét becslik a legmagasabbra, a Transfermarkt 20 millió euróra taksálja. Rajta kívül csak Gulácsi Péter és Szoboszlai Dominik értéke éri el a 10 milliót, mindketten 12 milliót érnek. Hozzájuk legközelebb Kádár Tamás és Sallai Roland áll 4,5 milliós értékével. De a keret jelentősebb része az egymilliós határt sem éri el.

Ezzel szemben a szlovákoknál csak az Intert erősítő Milan Skriniart 60 millióra tartják. De rajta kívül is van még két olyan labdarúgó Stanislav Lobotka és Marek Hamsik személyében, akik 20 millió feletti értékkel bírnak, de a Herthában légióskodó Ondrej Dudát is 17 millióra tartják. A szlovákok elsőszámú kapusa, a Newcastleben védő Martin Dubravka közel tízszer annyit ér, mint a Gulácsi melletti két magyar kapus, Dibusz Dénes és Kovácsik Ádám.

A találkozóra a magyar csapat egy Montenegróban elszenvedett 2–1-es – barátságos – vereséggel, míg Hamsíkék egy horvátok elleni hazai 0–4-es Eb-seleljtezővel melegítettek.