Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Jelen állás szerint pótselejtezős a válogatott, de sok múlna a sorsoláson

m4sport.hu
Miután Koszovó és Csehország helyet cserélt az Európa-bajnoki selejtező A csoportjában, a magyar válogatott a sorozat hatodik játéknapja után Nemezetek Ligája-teljesítménye alapján pótselejtezős részvételre jogosult, de akár a lehető legerősebb ellenfelek is várhatnának rá.

A Szlovákia elleni vereséggel nemzeti csapatunk lecsúszott az automatikus kvalifikációt jelentő helyekről, és csak harmadik a saját Eb-selejtezős csoportjában. Mivel a tíz csoport első két helyezettje biztosítja a helyét a jövő évi tornára, a további négy pozíciót pótselejtezőn lehet megszerezni, de oda már a tavalyi Nemzetek Ligája eredményei mutatják az irányt.

Jelenleg nem fogna padlót a magyar válogatott: a pótselejtező mentőövet jelenthetne (fotó: MTI/Illyés Tibor)

Alapvetés, hogy az NL 16 csoportgyőztese – tehát divíziónként (A, B, C, D) 4-4 – vesz részt az Eb-pótselejtezőben. Marco Rossi együttese a C divízió 2-es csoportjában lett a második, így erre alapesetben nem szerzett jogot.

Ám húsz válogatottnak, vagyis az Eb-selejtezőcsoportok első és második helyezettjeinek szükségtelenné válik indulniuk a pótselejtezőben, így a megüresedő helyeket a Nemzetek Ligája-csoportkör végeredménye alapján a sorrendben következő csapatokkal töltik fel. Ez az a metódus, amely jelenleg rájátszásba juttathatja Magyarországot.

 

Az egyes divíziók (és a Nemzetek Ligája) végső sorrendje:

(Félkövérrel kiemelve azok a válogatottak, amelyek most Eb-szereplést érő helyen állnak selejtezős csoportjukban, dőlttel, amelyek nem, de jelen állás szerint az Eb-pótselejtezős rájátszásban indulhatnának az egyes divíziókban, míg aláhúzottal, amelyek teljessé teszik az egyes divíziók pótselejtezőit.)

A divízió:
Svájc, Portugália, Hollandia, Anglia, Belgium, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Lengyelország, Németország, Izland

B divízió:
Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Dánia, Svédország, Oroszország, Ausztria, Wales, Csehország, Szlovákia, Törökország, Írország, Észak-Írország

C divízió:
Skócia, Norvégia, Szerbia, Finnország, Bulgária, Izrael, Magyarország, Románia, Görögország, Albánia, Montenegró, Ciprus, Észtország, Szlovénia, Litvánia

D divízió:
Georgia, Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország, Luxemburg, Örményország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Moldova, Gibraltár, Feröer, Lettország, Liechtenstein, Andorra, Málta, San Marino

 

Az egyenlet valójában úgy egyszerűsíthető le, hogy ha – mivel az NL-rangsor 31. helyen végeztünk – az Eb-selejtezőben 20 (de minimum 19) olyan válogatott jut ki az Euro2020-ra, amely Magyarország előtt végzett, akkor az A, a B és a C divízió összesen 12 rájátszásra jogosult csapata közé pont becsúsznánk. Még egyszerűbben azt is írhatjuk, hogy a Nemzetek Ligájában mögöttünk végző 24 válogatottból csak egy juthat ki a selejtezőn keresztül az Eb-re ahhoz, hogy a magyar válogatott pótselejtezőt játszhasson. Ez a feltétel egyelőre adott, Szlovénia mellett egyetlen rivális sem lenne képes erre. A hatodik játéknap befejezése előtt még Koszovó is második volt, de angliai veresége után Csehország megelőzte.

A jelenlegi forgatókönyv szerint, mivel az A, a B és a C divízió feltöltése is C-ből történne, sorsolás döntené el, hogy a bolgár, az izraeli és a magyar válogatottból melyik hova kerülne. A márciusi pótselejtezőkben egyenes ágú küzdelemben dőlnek el a négyesek győztesei.

Mindenesetre hangsúlyozandó, ez csupán pillanatnyi helyzet, az ötfős csoportokban akadnak egy meccsel kevesebbet játszók, (ilyen egyébként Svájc és Hollandia is), és amúgy is három vagy négy találkozó még mindenkire vár, vagyis alapvetően átrendeződhet még az állás, nem kell messzebb menni, az ötödik játéknap előtt a magyar válogatott még a csoportja élén állt.