Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Lisztes Krisztián: A hazai rendezésű Eb összehozza a magyarságot

MLSZ
Az önkéntesek a 2020-as Európa-bajnokság arcai, akik kapcsolatban állnak a szurkolókkal és a látogatókkal, ők támogatják az esemény programjainak megvalósítását, az akkreditációtól a rendezvényekig, a közlekedéstől a médiáig, valamint a jegy- és meccsszervezéstől a nézők igényeinek kiszolgálásáig.
Lisztes Krisztián (fotó: mlsz.hu) Lisztes Krisztián (fotó: mlsz.hu)

„Németországban a saját szememmel láttam, hogy milyen szerepet töltenek be az önkéntesek” – nyilatkozta a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapjának Lisztes Krisztián, az euro2020 önkéntes programjának nagykövete, aki németországi karrierjét a Stuttgartban kezdte 1997-ben, majd négy évvel később a Werder Bremen játékosa lett.

„Játékosként nem foglalkoztam ezzel, de így utólag, már egy picit érettebb fejjel látom, hogy rengeteget tudnak segíteni a háttérmunkában: a brémai stadion például mindig gyorsan kiürült, az öltözőben pedig minden rendben volt, így nekünk játékosoknak már tényleg csak a futballal kellett foglalkoznunk. Brémában odafigyeltek arra is, hogy bevonják a futballba a fogyatékkal élőket, így például edzések után a kifordult gyeptéglákat Down-kórral élő önkéntesek igazgatták vissza. Amikor 2001-ben oda kerültem, ez számomra teljesen új volt. Voltak olyan szurkolók is, akik nagyon szívesen segítettek a parkolásban, vagy a stadion kiürítésében, és lehet, hogy egy percet nem láttak a mérkőzésből, mégis magukénak érezték a feladatot. Nyilván Németország egy más futballkultúra, de már itt Magyarországon is megtettük az első lépéseket, hogy egy ilyen önkéntes program ne legyen kuriózum. A világeseményeknek ráadásul mindig nagyon jó hangulata van, és rengeteg új embert lehet megismerni. Láthattuk, hogy a franciaországi Európa-bajnokság mennyire összehozta a magyarságot, ugyanezt várom a részben budapesti rendezésű tornától is” – mesélte Lisztes Krisztián, aki megható és szép dolognak tartja, hogy vannak, akik akár 200 kilométert is utaznak vidékről, csak hogy részt vegyenek az önkéntes programban.

Lisztes Krisztián (fotó: MLSZ) Lisztes Krisztián (fotó: MLSZ)

Az MLSZ október 15-ig várja az önkéntesek jelentkezését, akiknek a kötelező feltételek teljesítése mellett egy interjún kell részt venniük.

„Nyilván mindenkinek az az álma, hogy Ronaldóval találkozzon, de ez attól is függ, kit hova osztanak be. Lesznek azonban önkéntesek, akik a reptéren fogadják majd a csapatokat, vagy doppingvizsgálatra kísérik a játékosokat, így testközelből figyelhetik a sztárokat” – mesélte Lisztes.

Még mielőtt 1997-ben a Stuttgarthoz igazolt volna, tagja volt annak a Ferencvárosnak, amely első magyar csapatként bejutott a Bajnokok Ligájába, sőt, ő volt az első magyar, aki gólt szerzett az 1992-ben alakult sorozatban.

„Nagyon fiatalon, tizenhét és fél évesen kerültem fel az első csapatba, ami egy természetes folyamat volt. Már önmagában az is óriási bravúr, hogy a belga Anderlechtet legyőzve bejutottunk a csoportkörbe, hiszen nem mi voltunk a párharc esélyesei. A Grasshoppers elleni 3–0-s siker, amelyen az első gólomat szereztem, óriási élményt jelentett mindenki számára: azoknak is, akik a tévé előtt ülve nézték, és azoknak is, akik a stadionban szurkoltak. A mai napig, ha bárkivel összefutok és esetleg felismer, az az első, hogy szóba hozza, hogy ő hogyan élte meg azt a meccset, ez pedig nagyon jó érzés.”

Rudi VATA, az Energie Cottbus csapatkapitánya (j) nézi, ahogyan LISZTES Krisztián, a VFB Stuttgart magyar középpályása leveszi a labdát a német első osztályú labdarúgó-bajnokság 2001. április 12-i mérkőzésén a stuttgarti Gottfried Daimler stadionban. A Stuttgart 1-0-ra győzött. (MTI FOTÓ/EPA/DPA/Bernd Weissbrod) (fotó: MTI FOTÓ/EPA/DPA/Bernd Weissbrod)

Öt évet játszott Stuttgartban, majd 2001-ben a Werder Bremenhez szerződött, amellyel a 2003-2004-es idényben bajnoki címet nyert, ám a sérülései miatt két Bajnokok Ligája-szezonról is lemaradt.

„A bajnoki címmel véget ért idény 30. fordulójában megsérültem, és csak a következő év vége felé tértem vissza. Akkor harmadikok lettünk, és ismét bejutottunk a Bajnokok Ligájába, a szezon végén azonban távoztam. Szívfájdalom volt nézni, ahogy a Bremen a Ronaldinho-féle Barcelona ellen játszik. Emiatt van bennem hiányérzet, de ilyenkor visszagondolok a fradis időkre, hogy mekkora élmény volt a Real Madrid és az Ajax ellen futballozni, világsztárok között. Ezeken a meccseken rengeteg tapasztalatot szereztem, ami fontos szerepet játszott a pályafutásomban.”

Lisztes a 2019-2020-as Bajnokok Ligája-idényről is elmondta a véleményét, amelyben három magyar is érdekelt: Szoboszlai Dominik a Salzburg, Gulácsi Péter és Willi Orbán pedig a Leipzig játékosaként szerepel a sorozatban.

Szoboszlai Dominik (Fotó: GEPA) Szoboszlai Dominik (Fotó: GEPA)

„Láthatjuk, hogy a Leipzig két magyarja főszerepet vállal a csapat bajnoki szereplésében, és ugyanezt várom tőlük a Bajnokok Ligájában is. Jó lesz úgy meccset nézni, hogy érzelmileg is kötődünk hozzá. Nem tudom, hogy lesz-e olyan meglepetéscsapat, mint tavaly az Ajax, de nagyon kíváncsi vagyok a Salzburgra, amelynek hét éven keresztül nem sikerült bejutnia a főtáblára, de most az osztrák liga bajnokaként automatikusan ott van a csoportkörben. Hogy lesz-e címvédés? A Liverpool most is bitang erősnek tűnik, és Kloppból bármit kinézek. Viszont én lassan a Manchester Cityt is oda várom a döntő közelébe, hiszen Guardiola évek óta remek munkát végez a csapatnál. Aztán persze ott van még a Juventus, amellyel Ronaldo ismét szeretné megkoronáztatni magát. Mindenképp izgalmas szezon elé nézünk” – zárta gondolatait az egykori válogatott labdarúgó.