Magyar foci UEFA EURO 2020 Válogatott UEFA EURO 2020 - Hírek

A padlóról a csoport második helyére? Az Eb-remény a tét Azerbajdzsán ellen

| Forrás: m4sport.hu
A spliti rémálom után mélyről kell talpra állnia a magyar labdarúgó-válogatottnak, amely vasárnap 18 órától Azerbajdzsán ellen lép pályára a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjében, zárt kapuk mögött, de mintegy 15 ezer gyermek előtt a Groupama Arénában. A mérkőzést az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben.

(fotó: MTI/Illyés Tibor)

A helyzet nem könnyű, de a válogatott célján a Horvátországban elszenvedett 3–0-s vereség sem változtatott, hiszen a remény továbbra is él: egyenes ágon vagy a pótselejtezőn kijutni a jövő évi, részben budapesti rendezésű kontinenstornára.

Marco Rossi együttesének még két mérkőzést kell játszania a selejtezőben, vasárnap az azeriek ellen, novemberben pedig Walesben zárul (számunkra) a sorozat. Reálisan nézve csak két győzelemmel sikerülhet a továbbjutást érő második hely megszerzése, de matematikailag még anélkül is összejöhet. Ami viszont biztos: a magyar válogatott sorsa nem a saját kezében van – számolgatós cikkünket itt találja.

(fotó: EPA/ANTONIO BAT)

Horvátországban ki lehet kapni, de nem így – értékelt a csütörtöki vereség után a szövetségi kapitány, akinek egyik legnagyobb feladata a csapat felrázása, a hit visszaállítása, a célok tisztázása és a horvátok ellen öltözőben maradt koncentráció maximalizálása lesz. A stábnak ebben óriási szüksége lesz a két csapatkapitányra, Dzsudzsák Balázsra és Szalai Ádámra, illetve a keret legrutinosabb tagjaira, Gulácsi Péterre, Willi Orbánra, akiknek az utat kell mutatni, a többieknek pedig vakon követni őket.

A hollandiai 8–1 fájó emlékeit felébresztő spliti első félidőben egyértelműen látszott, a meccs előtti fogadkozások ellenére valami nagyon félrecsúszott a felkészülésben és az előre megbeszéltekből (Willi Orbán szerint a kitalált terv hibátlan volt) szinte semmit nem sikerült megvalósítani.

Ez azért is volt sokkoló, mert Marco Rossi kinevezése óta volt példa kiváló és gyengébb teljesítményre is a válogatott mérkőzésein, de a játékosok hozzáállása a vereségek alkalmával is makulátlan volt. Ezúttal valami nagyon hiányzott, amire Azerbajdzsán ellen óriási szükség lesz, mert amíg a fejek nincsenek rendben, a csoport papíron leggyengébb tagját sem lehet legyőzni.

Azerbajdzsán 5 mérkőzésen csak 1 pontot szerzett, de azt pont a vb-ezüstérmes horvátok ellen, bizonyítva, hogy tudnak gondot okozni, ha nem veszik elég komolyan őket.

Minden mérkőzésükön szerzetek gólt, de átlagban majdnem hármat kapnak, a magyar válogatott júniusban pont 3–1-re nyert ellenük idegenben, Willi Orbán duplájával és az akkor debütáló Holman Dávid találatával.

(fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az volt a két csapat hatodik egymás elleni mérkőzése, a magyar válogatott eddig kivétel nélkül mindegyiket megnyerte, 18 gólt szerezve, kettőt kapva ezeken. Akár ideális vagy kedvenc ellenfélnek is hívhatnánk az azerieket: ellenük játszottuk a legtöbb mérkőzést azok közül az ellenfelek közül, amelyek ellen csak győzelmet értünk el eddig.

Azerbajdzsán még soha nem nyert idegenbeli Eb-selejtezőt (4 döntetlen és 28 vereség), a magyar válogatott pedig 1996 óta nem vesztett el sorozatban három Eb-szereplésért rendezett mérkőzést.

Minden adott hát a szlovákoktól elszenvedett hazai és a horvátországi vereség után a javításhoz. Egy vasárnapi győzelemmel a magyar válogatott az E csoport második helyére léphet, igaz, a vesztett pontok tekintetében a továbbjutás egyelőre távol van. A remény viszont tovább élhet.

Azerbajdzsán csütörtökön pihenőnapos volt az Eb-selejtezőben, a Bahrein elleni 3–2-es győzelmükből aligha vonhatunk le konkrétumokat, ha csak azt nem, biztosan nem zárják győzelem nélkül a 2019-es évet.

(fotó: MTI/Illyés Tibor)

A magyar válogatott továbbra is nélkülözni kényszerül a sérülés miatt hiányzó Pátkai Mátét, Bese Barnabás szereplése kérdéses, míg a horvátok ellen a kiállítás sorsára jutó Kleinheisler László eltiltás miatt nem léphet pályára vasárnap, az eltiltásából visszatérő Baráth Botond azonban ismét Marco Rossi rendelkezésére állhat.

Nagy Ádám sárga lapjai miatt volt kénytelen kihagyni a spliti meccset, ám sérülés miatt az azeriek ellen sem lesz ott a keretben, ellentétben Szoboszlai Dominikkal, aki szombaton már a csapattal edzett, és vélhetően bevethető lesz a Groupama Arénában.

Hazai oldalról a legkomolyabb hiányzó a 12. játékos lesz, a szurkolótábor pótlását 15 ezer gyermek beengedésével kísérelte meg orvosolni az MLSZ, amit az UEFA engedélyezett is. 

A magyar válogatott kezdőcsapatát akár ön is összeállíthatja.

Eb-selejtezők, E csoport, 8. játéknap:
vasárnap:
Magyarország-Azerbajdzsán, Groupama Aréna 18.00 – élőben az M4 Sporton és az m4sport.hu-n
Wales-Horvátország, Cardiff 20.45

A csoport állása:
1. Horvátország 6 4 1 1 13- 5 13 pont
2. Szlovákia 6 3 1 2 10- 8 10
3. Magyarország 6 3 – 3 7- 9 9
4. Wales 5 2 1 2 5- 5 7
5. Azerbajdzsán 5 – 1 4 5-13 1

Az Eb-selejtezők további csoportjai és menetrendje.

További Hírek