Élő stream csatornák X
×

UEFA EURO 2020 UEFA EURO 2020 - Hírek

Egyáltalán nem kizárt, hogy a horvátok nem lesznek ott az Eb-n

| Forrás: m4sport.hu
Vasárnap este egy paprikás mérkőzésen Horvátország Walesben 1-1-es döntetlent játszott a magyar válogatott Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában. A kvintettet vezető déli szomszédaink számára a megszerzett egy pont komoly vezéráldozatokkal járt, amivel rizikóssá tehetik a kontinenstornára való kijutást.
 
Luka Modric (Fotó: EPA/PETER POWELL)

Talán nem túlzás a kijelentés, hogy az E csoport válogatottjai közül a horvátok rendelkeznek a messze legerősebb kerettel, ezért a többi nemzeti csapat – köztük a magyar – számára, amely még versenyben van, akár hízelgőnek is mondható, hogy nem engedték elhúzni a tabellán Modricékat.

A Cardiffban megrendezett mérkőzésre jó hangulatban mehetett ki a Zlatko Dalic vezette legénység, köszönhetően a magyar válogatottnak, amely csütörtökön gyakorlatilag ajándékozott Rakiticéknak három gólt, három pontot.

Ehhez képest Walesben a horvátok kicsit hasonló mérkőzést játszottak, mint a magyar nemzeti csapat az azeriek ellen. Az első félidőben magabiztosak voltak, a vezetést is megszerezték, rúghattak volna könnyedén további gólokat Hennesseynek, ehhez képest az első játékrész ráadásában Gareth Bale egyenlített, a folytatásban pedig kiegyenlített volt az összecsapás, sőt a házigazdák egy árnyalattal talán veszélyesebbek is voltak.

Az összecsapás szó illik is a találkozóra, hiszen voltak olyan, már-már rémisztő pillanatai, amikor a játékosok cseppet sem kímélték egymást, a durvaság határát bőven átlépték. Ami némileg megdöbbentő, hogy ebben inkább a horvátok jártak az élen.

Domagoj Vida úgy szállt bele a walesiek középpályásába, Daniel Jamesbe, hogy az MU-játékos eszméletét is elveszítette, percekig kellett ápolni. A vendégek belső védője meg is kapta csúf alakításáért a sárga lapot, ami egyben azt is jelenti, hogy kénytelen kihagyni a válogatott soron következő, Szlovákia elleni selejtezőjét.

Domagoj Vida letaglózta Daniel Jamest, amiért eltiltást érő sárgát kapott. (Fotó: EPA/PETER POWELL)

A második félidő elején Bruno Petkovic, aki csütörtökön Splitben duplázott ellenünk, úgy taglózta le a még tinédzser Ethan Ampadut, hogy csak a játékvezető jóindulatának köszönheti, hogy nem mehetett zuhanyozni és csak sárgát kapott. Ő ott lehet a Hamsikék elleni sorsdöntő meccsen a selejtező zárófordulójában.

Dejan Lovren viszont kisárgázta magát, így Zlatko Dalic egyik állandó kezdő középső védőjére sem számíthat november 16-án Rijekában.

Ugyancsak kérdésessé vált a csapat kapitányának, Luka Modricnak a játéka az említett mérkőzésen, aki egy sikertelen szerelési kísérlet közben sérült meg. A horvátok játékmesterét le kellett támogatni a pályáról, mozgása nem azt sejtette, hogy az elkövetkezendő hetekben játékra alkalmas állapotban lesz.

Luka Modric fájdalmas és sárgát érő szerelést vállalt be (Fotó: EPA/PETER POWELL)

Számára ez azért is kellemetlen, mert 26-án rendezik Spanyolországban az El Clásicót, amelyen lehetséges, hogy az ugyancsak vasárnap megsérülő Gareth Bale sem léphet pályára, így Zinédine Zidane-nak főhet a feje, közel sem biztos, hogy számíthat két alapemberére a Barcelona ellen.

Ahogyan a horvát szövetségi kapitány, Dalic sem lehet nyugodt. Három gyakorlatilag kihagyhatatlan embere esett ki. Vida és Lovren biztosan, Mordic valószínűleg, bár ő azt vallja, nincs nagy gond.

„Térddel beleszálltak a combizmomba, ami nagyon fáj, komoly zúzódást szenvedtem el, de hiszek abban, hogy nem komoly a baj, pár nap és jól leszek” – nyilatkozta sérüléséről a Real Madrid aranylabdása.

Ezt majd az idő eldönti.

Az viszont biztosan mondható, hogy a walesi iksz, illetve az eltiltottak/sérültek miatt a horvátok akár el is bukhatják az Eb-részvételt.

eb-selejtező tabella 8. játéknap

(forrás: M4 Sport)

Az utolsó fordulóban az a Szlovákia látogat Horvátországba, amely jelenleg egy meccsel lemaradva, 10 ponttal a csoport harmadik helyén áll. Egy felforgatott horvát válogatott ellen az ugyancsak nem gyenge – ezt sajnos megtapasztalhattuk – szlovák válogatott nem utazik esélytelenül a csoportdöntővel felérő mérkőzésre.

Feltételezés, de amennyiben a szlovákoknak sikerülne begyűjteni a három pontot – a nagyszombati 0-4 után alaposan fűtheti őket a visszavágás vágya –, akkor 13 pontjuk lesz, eggyel kevesebb, mint az éllovas horvátoknak, utána meg még fogadhatják Azerbajdzsánt november 19-én. Ha így alakul, ez a dátum duplán körömrágós lesz a déli szomszédoknak.

Papíron ugyanis fix 1-es a szlovák-azeri meccs, ami azt jelentené, hogy 16 pontjukkal Hamsíkék megelőznék Horvátországot.

Ettől még ott lehetne az Eb-n a Dalic-legénység, de másért is izgulhat, mert a Szlovákia-Azerbajdzsán mérkőzéssel párhuzamosan rendezik a Wales-Magyarország összecsapást.

Wales miatt már nem kell izgulniuk, mert Giggs csapata a legjobb esetben is csak 14 pontos lehet, az egymás elleni mérkőzések alapján pedig jobban állnak a horvátok.

Dejan Lovren (jobbra) sárgát kapott a mérkőzésen, így a Szlovákok elleni Eb-selejtezőn nem játszhat, Gareth Bale megsérült, nem kizárt, hogy a magyar válogatott elleni sorsdöntő mérkőzésig nem épül fel (Fotó: EPA/PETER POWELL)

Egy magyar győzelem viszont azt jelentené, hogy a világbajnoki ezüstérmes kihagyná a 2020-as kontinensviadalt. Ha úgy vesszük, még szívességet is tettek nekünk, hiszen vasárnap a Sárkányok vezére, Gareth Bale megsérült az átlagosnál keményebbre sikerült meccsen.

A mérkőzést ugyan végigjátszotta, de a lefújást követő beszámolók már arról szóltak, hogy komolyabb a bokasérülés, ami miatt az El Clásicót kihagyhatja, sőt az sem kizárt, hogy még egy hónap múlva sem lesz bevethető. Hiányzása nagy esély lehet a magyar válogatottnak.

Megtörténhet tehát, hogy a horvátok egy balszerencsés és félresikerült hajrá miatt lemaradnak Európa-bajnokságról. Ki gondolta volna ezt a spliti 3-0 után?!

További Hírek