Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

A bolgárokat és az angolokat is előveszi az UEFA a botrányos meccs után

m4sport.hu
Az Európai Labdarúgó Szövetség a bolgár és az angol tagszervezet ellen is vizsgálatot indított a két csapat hétfői Eb-selejtezője után.
Hazai drukkerek a Bulgária–Anglia Eb-selejtezőn 2019. október 14-én (Fotó: EPA/Georgi Licovski)

A szófiai találkozót először a vendégek 2-0-s vezetésekor a 28. percben kellett félbeszakítani, mert a hazai drukkerek folyamatosan huhogtak, amikor az angolok színes bőrű játékosainál, köztük Tyrone Mingsnél és Raheem Sterlingnél volt a labda. A nézők egy része náci karlendítést mutatott be, mások UEFA-emblémás pólókat emeltek a magasba, de az európai szövetség mottójának számító „respect” (tisztelet) helyett „no respect” felirattal. A műsorközlő többször felszólította a közönséget a rasszista megnyilvánulások befejezésére, de a 43. percben ismét félbeszakították a játékot egy időre. A második szünetnél több tucat bolgár huligán távozott a lelátóról. Ezt követően be tudták fejezni a mérkőzést, amelyet az angolok 6-0-ra nyertek meg.

A meccs után a bolgár kormány nyomására kedden lemondott posztjáról Boriszlav Mihajlov, a helyi labdarúgó-szövetség (BFS) elnöke, az UEFA pedig mindkét fél ellen vizsgálatot indított.

A bolgárok esetében rasszista megnyilvánulások, tárgyak pályára dobálása és az angol himnusz megzavarása miatt rendelték el a vizsgálatot. Az UEFA szabályzata ilyen esetekre egy zárt kapus mérkőzést és 50 ezer eurós bírságot határoz meg, visszaesőként azonban még ennél is súlyosabb büntetésre számíthat a bolgár szövetség, mivel a drukkerek júniusban, a csehek és a koszovóiak elleni Eb-selejtezőn sem bírtak magukkal.

Az angol szövetségnek is az UEFA előtt kell felelnie, mivel a vendégdrukkerek megzavarták a bolgár himnuszt, továbbá a kelleténél kevesebb rendező kísérte el a szurkolókat a szófiai meccsre.