Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Koszovón és Románián múlik az Eb-rájátszás, ha elmarad a walesi bravúr

M4 Sport
Újabb két kör ért véget a 2020-as Európa-bajnoki selejtezőben, így ismét áttekintettük, mi a helyzet a rájátszással, mely összefügg a Nemzetek Ligája-szerepléssel. A magyar válogatott csoportja másodikjaként egyelőre nem szorul számolgatásra – de még az is megeshet, hogy kiesik a pikszisből.

Bár az októberi játéknapok nem sikerültek valami meggyőzőre, mégis egyetlen negyedik kalapból sorsolt csapat a magyar, amely továbbjutó helyről várja a novemberi záróköröket. Ráadásul úgy, hogy saját kezében a sorsa, mert amennyiben győz Walesben, minden más eredménytől függetlenül ott lesz az Eb-n. Azonban mivel nem ígérkezik könnyű feladatnak a cardiffi – legutóbb a négy évvel ezelőtti sorozat pótselejtezőjén élhettünk át ehhez fogható bravúrt –, érdemes figyelni arra is, mi történik, ha visszacsúszna válogatottunk a csoport második helyéről, mert ez esetben a márciusi rájátszás nyújthat esélyt, melyre már a tavalyi NL alapján kerülnek be az Eb-selejtezőn hoppon maradók.

Ha Walest idegenben is sikerül legyőzni, akkor a magyar válogatott ott lesz az Eb-n, de hogyan tovább, ha nem? (fotó: MTI/Illyés Tibor)

Röviden lehetetlen szavakkal körbeírni azt a feltöltési szabályokkal keszekusza rendszert, amely alapján kialakul a play-off az NL négy divíziójából. Számunkra lényegében két alapvető pontból áll össze az egyenlet:

• Kezdetben vala, hogy az NL 16 csoportgyőztese – tehát divíziónként (A, B, C, D) 4-4 – vesz részt az pótselejtezőben. Ám húsz válogatottnak, vagyis az Eb-selejtezőcsoportok első és második helyezettjeinek szükségtelen a pótselejtezőben indulnia, így a megüresedő helyeket a Nemzetek Ligája-csoportkör végeredménye alapján töltik fel. Ez az a metódus, amely walesi vereség esetén rájátszásba juttathatja Magyarországot, ha…
• …a Nemzetek Ligájában mögötte végző 24 válogatottból maximum egy jut ki a selejtezőn keresztül az Eb-re.

Jelenleg ez teljesülne, mivel egyetlen NL-rangsorban mögöttünk lévő együttes sem áll kvalifikációt érő pozícióban. Viszont alakulhat még ez kedvezőtlenül is. Összesen öt a mieinkre veszélyt jelentő válogatott várja papíron létező esélyekkel a novembert, de egytől egyig mindre igaz, a szerencsefaktoron túl a magyar válogatotténál is nehezebb leckét kellene felmondania. Nézzük, miket:

Koszovó (A csoport): Épp a mögött a Csehország mögött áll egy ponttal, amelynek a vendége lesz legközelebb. A három pont begyűjtése arra lenne elég, hogy Anglia ellen kelljen megvédenie az előnyt, miközben Csehország a selejtezőkből már kiszálló Bulgáriában játszik.

A pillanatnyi állás: 1. Anglia 15 pont/6 mérkőzés, 2. Csehország 12/6, 3. Koszovó 11/6

Románia (F csoport): Kedden közel állt a csoport második helyéhez, de egyelőre harmadik. Így ahelyett, hogy az Eb-helye biztosítása lenne a tét, az egy pontos fórral érkező Svédországot az előzésért fogadja. De ha le is győzné, valószínűleg Spanyolországból sem térhetne haza pont nélkül, mert közben Svédországban Feröer-szigetek vizitál.

A pillanatnyi állás: 1. (már továbbjutott) Spanyolország 20 pont, 2. Svédország 15, 3. Románia 14

Észak-Macedónia, Szlovénia (G csoport): Egyformán áll mindkét rivális, de ha előbbi nem bánik el Ausztriával a következő fordulóban, akkor a reményeiknek annyi. Az biztos, minimum be kell gyűjteniük mind a hat-hat pontot, és még akkor is Lettország segítségére szorulnának, amely vendégeként Ausztria nem nyerhetne.

A pillanatnyi állás: 1. (már továbbjutott) Lengyelország 19 pont, 2. Ausztria 16, 3. Észak-Macedónia 11, 4. Szlovénia 11

Örményország (J csoport): Csak az segítene rajta, ha egyaránt behúzná a Görögország elleni hazai, és az Olaszországban rá váró meccset, miközben Finnország egy fikarcnyit sem gyarapodik már. Azaz a soron következő találkozón otthon Lichtenstein ellen sem…

A pillanatnyi állás: 1. (már továbbjutott) Olaszország 24 pont, 2. Finnország 15, 3. Örményország 10

Fontos szempont, hogy azonos pontszám esetén az egymás elleni összevetés rangsorol.

Románia a hosszabbításban többet veszített két pontnál (fotó: EPA/ROBERT GHEMENT)

A legborúlátóbb realitással nézve akkor eshetnek két szék között a pad alá Marco Rossiék, vagyis ki az Eb-pótselejtezőnek tekinthető rájátszásból is, ha nem is csoda történik, de az A, az F és a G csoportból legalább kettőben fejére áll a papírforma – az örmény előretörés tényleg maga lenne a csoda.

Hangsúlyozzuk, jelenleg kijutó helyet birtokol Magyarország – és ez az utolsó forduló kezdetéig biztosan így marad –, szóval a számolgatás ezúttal a rosszabb forgatókönyv. És ha már pillanatnyi helyzet, fussuk át, az NL-divíziókból most milyen play-off jönne ki. (Zárójelben az adott divízió többi tagjának Eb-selejtezős szereplését mutatjuk.)

A divízió:
Svájc, Izland és a Bulgária/Izrael/Románia hármasból kettő
(Spanyolország, Olaszország, Lengyelország – már kijutott, Portugália, Hollandia, Anglia, Belgium, Franciaország, Horvátország, Németország – továbbjutásra áll.)

B divízió:
Bosznia-Hercegovina*, Wales, Szlovákia, Észak-Írország
(Ukrajna*, Oroszország – már kijutott, Dánia*, Svédország*, Ausztria, Csehország, Törökország, Írország – továbbjutásra áll.)

C divízió:
Skócia*, Norvégia*, Szerbia* és Bulgária/Izrael/Románia hármasból egy
(Finnország*, Magyarország – továbbjutásra áll, Görögország, Albánia, Montenegró, Ciprus, Észtország, Szlovénia, Litvánia – már nem juthat tovább.)

D divízió:
Georgia*, Macedónia*, Koszovó*, Fehéroroszország*
(Örményország – még továbbjuthat, Luxemburg, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Moldova, Gibraltár, Feröer, Lettország, Liechtenstein, Andorra, Málta, San Marino – már nem juthat tovább.)

Mivel még számtalan variációban változhat az Eb-selejtezők csoportállása, rögzítsük azokat az elveket, amik meghatározzák a divíziók feltöltését:

– a feltöltés alulról felfelé történik, amennyiben a szükség úgy hozza, előbb a D-ben, majd a C-ben, a B-ben, végül az A-ban tömik be a lyuka(ka)t;

– mindig az erősorrend alapján következő válogatott lép az Eb-selejtezőből kvalifikáló helyére (a még ki nem jutott válogatottakat ebben a sorrendben  tüntettük fel);

– viszont az NL-csoportját megnyerő csapat mindenképp a saját divíziójában marad (ezeket *-gal jelöltük);

– sorsolás akkor dönt, ha egy divízióból többen is a feltöltés révén jutnak play-off lehetőséghez (ez áll fenn jelenleg).

 

Amennyiben érdekelté válik a rájátszásban a magyar válogatott, a fenti feltételek, valamint az eredmények várható alakulása (pl.: Svájc minden bizonnyal Dánia vagy Írország kárára előzni fog) alapján valószínűleg sorsolással dőlne el, hogy a C vagy az A divíziót egészíti-e ki.

A négy playoff-torna lebonyolítása egyszerű: egy meccsen eldőlő elődöntők, majd döntő. Minden négyesben az abszolút NL-rangsor alapján alakul ki az elődöntő párosítása: a legmagasabban rangsorolt csapat fogadja a legalacsonyabban taksáltat, a második legmagasabban rangsorolt a harmadikat. Az UEFA november 22-én határoz arról, hogy az egyes divíziókban mely párosítások győztesei rendezik a finálét.