Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Csányi: Remélem, a válogatott segít abban, hogy újra Sanyi bácsi legyek

M4 Sport
Újraválasztása esetén a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke mindent el fog követni annak érdekében, hogy a hazai klubcsapatokban minél több fiatal magyar játékos jusson lehetőséghez. Csányi Sándor az M4 Sportnak adott exkluzív interjúban azt is elárulta, megszokta már, hogy vezetőként változik a róla alkotott vélemény, de abban bízik, hogy a válogatott szereplése révén pozitív lesz a megítélése.
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke a szövetség rendes évi közgyűlése után tartott sajtótájékoztatón a telki edzőközpontban 2018. április 27-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Csányi Sándor úgy véli, irányítása alatt az MLSZ nagy eredményeket ért el az amatőr labdarúgásban és az infrastruktúra fejlesztésében, abban azonban nem voltak sikeresek, hogy elérjék a fiatal magyar játékosok arányának növekedését az OTP Bank Ligában.

„Az MLSZ munkájának döntő részét az amatőr labdarúgás teszi ki. Ezen a területen nagy a fejlődés, drasztikusan nőtt a játékosok száma, közel 250 ezer igazolt játékosunk van a korábbi 50 ezer helyett. Az amatőr pályák megújultak, több mint ezer pályát építettünk, 700 pályát felújítottunk, az élvonalban a stadionok nagyjából rendben vannak. Infrastruktúra és a futball népszerűsítése területén elvégeztük a munka jelentős részét. A klubcsapatoknál két fő célkitűzésünk volt. Az egyik, hogy csökkenjen a külföldi játékosok aránya és a magyar, főként fiatal játékosok aránya nőjön. Ezen a területen nem voltunk sikeresek, pedig ösztönzőkkel, kötelező előírásokkal is próbálkoztunk. Jelenleg hét magyar játékos az átlag, aki 90 percen keresztül a pályán tartózkodik, de ha ebből leveszem a honosított és a családi kapcsolatok révén magyarnak minősített játékosokat, akkor ez a szám csak öt. Még rosszabb az arány, ha a fiatalokat nézzük. Az elmúlt bajnoki szezonban átlagosan 2,6 játékos volt az, aki 25 évnél fiatalabb. Ha pedig megnézzük a 21 évnél fiatalabb játékosokat, akkor azt látjuk, hogy 0,4 ez a szám. Tehát a 12 első osztályú csapatban összesen gyakorlatilag egy félidőnyi játékidőt kaptak a 21 éven aluli játékosok. Ezért is nehéz Gera Zoltán dolga az U21-es válogatottal, hiszen nagyon nehéz úgy helytállni, hogy gyakorlatilag az összes játékosa NB II-ben játszik. Ebben nem sikerült előrejutnunk” – nyilatkozta Csányi Sándor a Sport7 című műsorban.

Az elnök hozzátette, ha jövő tavasszal újraválasztják, újabb kísérletet tesznek a magyar és a fiatal játékosok arányának növelésére. „A következő ciklusban, ha még én leszek az elnök, akkor elmegyünk addig a határig, amit az Európai Labdarúgó Szövetség és az Európai Unió szabályozása megenged.”

Kérdésre válaszolva Csányi Sándor elárulta, a cseh és a horvát szövetséggel is konzultálnak arról, hogy ők miként tudják sokkal eredményesebben beépíteni a játékosaikat az élcsapataikba. „A 6 és 12-14 év közötti tehetségek kiválasztása, a velük való egyéni foglalkozás nálunk rosszabb, így az akadémiáink, amelyek egyébként nem végeznek rossz munkát, rosszabb alapanyagból tudnak válogatni, mint más országokban, ahol ráadásul bátran be merik tenni a 17-18 éves játékosokat az első osztályú csapatokba. A korosztályában legjobb U16-os játékosnak ott az U18-ban kell játszania. Amikor elkezd ott játszani, akkor persze még nem üti meg azt a szintet, de ezáltal olyan gyors fejlődést biztosítanak, hogy éveket tudnak nyerni. De ehhez edzők kellenek, ez már olyan szakmai feladat, amit a kluboknak, az akadémiáknak, a tehetségek figyelését végző szakembereknek kellene elvégezni.”

Az MLSZ elnöke nem ért egyet azokkal a véleményekkel, amelyek szerint a fiatalok játéklehetőségének egyik akadálya a 12 csapatos élvonal. „A 12 csapat nem akadálya annak, hogy a magyar futball fejlődjön, hiszen a környékünkön sok országban nemhogy 12, de 10 csapattal is játszanak bajnokságot.”

Marco Rossi (Fotó: EPA/ANTONIO BAT)

Az interjúból korábban már közöltünk részleteket, ezekből kiderült, hogy Csányi Sándor szerint a november 19-n rendezendő Wales–Magyarország mérkőzésen a válogatott Eb-részvételével ellentétben Marco Rossi szövetségi kapitány állása nem forog majd kockán, a szövetség az eredménytől függetlenül hosszú távon bizalmat szavaz az olasz szakembernek. Az MLSZ elnöke azt is elárulta, kedveli a Marco Rossi által alkalmazott kommunikációt, amely a korábbi kapitányokhoz képest több bepillantást enged a válogatott életébe.

„Mindegyik kapitány külön egyéniség volt. Egervári Sándor is nagyon jó kapitány volt és előre jutott vele a válogatott, Bernd Storck és Dárdai Pál is nagyon jó kapitány volt, talán Leekensnél követtünk el olyan hibát, hogy bár rövid ideig volt a válogatott mellett, nem láthattunk előrelépést. Marco Rossi egy sokkal nyitottabb, mediterrán típusú ember, én szeretem azt a fajta kommunikációt, amit ő folytat és többet mutat meg a közönségnek a válogatottból.”

Azzal kapcsolatban, hogy az olasz trénert az Azerbajdzsán elleni Eb-selejtezőn kiállították, ezért Wales ellen nem ülhetett a kispadon, azt megelőzően pedig a Nemzetek Ligájában tiltották el, Csányi Sándor elmondta, ígéretet kapott Rossitól, hogy ez nem fog megismétlődni. „Ő is tudja, hogy kárt okoz azzal a csapatnak, ha kiállítják és a következő meccseken nem lehet ott a kispadon. Megígérte, hogy ilyen többet nem fordul elő, de ebben egyáltalán nem vagyok biztos.”

Az MLSZ elnöke nagy eredménynek tartja, hogy az Eb-selejtezőkre a negyedik kalapból sorsolt válogatott a továbbjutás küszöbén áll, ahhoz pedig már hozzászokott, hogy az eredmények függvényében változik a megítélése a közvélemény részéről. „Én ezeket jól viselem, engem lehet szidni, kritizálni. Régóta vezető vagyok, sok kudarcot is megéltem, nem csak sikert. Nyilván az ember jobban örül, hogy 2016-ban az Európa-bajnokság alatt Sanyi bácsi voltam az utcán, mikor megláttak, most meg más jelzőket használnak. Ez időről időre változik, remélem, hogy a válogatott segít nekem abban, hogy újra pozitív jelzőket kapjak.”

Arnold Hunter játékvezető a földön, miután a közvetlen közelében felrobbant egy pályára bedobott hanggránát az Európa-liga második selejtezőfordulójának visszavágójaként játszott Universitatea Craiova – Budapest Honvéd mérkőzésen Craiovában 2019. augusztus 1-jén. A gól nélküli döntetlent követő tizenegyes-párbajban a Craiova 3-1-re győzött. (Fotó: MTI/EPA/Bogdan Danescu)

Mint arról szintén beszámoltunk már, az interjúban Csányi Sándor arról is beszélt, hogy ugyan felzaklatták a botrányba fulladt Craiova–Honvéd Európa-liga-selejtezőn történtek, esély sem volt a beavatkozásra és még UEFA-alelnökként sem vette volna a bátorságot, hogy befolyásolja a fegyelmi vagy a fellebbviteli biztossági tagokat. „Az UEFA-nak vannak alapelvei, az egyik ilyen, hogy a pályán elért eredményt soha nem fogja megváltoztatni. UEFA-alelnökként a fegyelmi eljárás rendjét és a fegyelmi szabályzat módosítását van módom befolyásolni, s nem is voltam tétlen. Hiszen az én javaslatom volt – aminek a hasznát már mi is élveztük -, hogy zárt kapus mérkőzésnél 14 éves gyerekek bemehessenek és ne üres stadionban kelljen játszani. Miután a 14 évesek beengedésével kapcsolatban az első tapasztalatok pozitívak, most az UEFA tovább vizsgálja, hogy ki lehet-e ezt bővíteni 18 évre. Arra is van lehetőség, hogy kezdeményezzem az UEFA fegyelmi szabályzatának módosítását és ezt meg is fogom tenni, mert sajnos nem teljesen egyértelműek a szabályok. Én is felháborodtam a craiovai meccsen, ezért is támogattam a fellebbezést, ezt tudjuk csak követni, hogy a lehetséges jogi lépéseket megtesszük az igazunk érvényesítése érdekében, de amit mi igaznak látunk, azt nem biztos, hogy a szabályzatok és mások is igaznak gondolnak.”

Az MLSZ-elnöke felhívta a szurkolók figyelmét arra is, hogy kerüljék a rasszista viselkedést, mert a stadionbezárás után súlyosabb szankciókkal is büntethetik a válogatottat. „A Magyar Labdarúgó Szövetség csatlakozott ahhoz az UEFA-konvencióhoz, miszerint zéró toleranciát alkalmazunk a rasszizmussal szemben. A huhogás, a cigányozás, zsidózás, sorolhatnám, ezek a rasszista történések a stadionban és a pályán is nagyon súlyos büntetést írnak elő. És nagyon pontos, fix szabályozás van, hogy milyen büntetést szabhat ki a fegyelmi bizottság. Ezért mi nem kaphattunk mást, mint teljes stadionbezárást a szlovák meccs után. A szlovákok nem visszaesők voltak, mi viszont sajnos igen. Ami nagyon fontos, hogy jöhetnek a súlyosabb büntetések, mint a pontlevonás, vagy akár az európai versenyekből való kizárás. Tehát kérem a szurkolókat – megértem, hogy indulatosak –, hogy szidják az MLSZ-t – ugye lehet bu.i MLSZ, a legújabb a szar..zi MLSZ –, szidjanak engem, csak ne legyenek rasszisták.”

November 15-én debütál az új Puskás Aréna

Az új Puskás Aréna jövő pénteki, Uruguay elleni avatómérkőzésével kapcsolatban Csányi Sándor elmondta, őt is meglepte a hatalmas érdeklődés, a stadionban pedig szeretne kettős rangadókat is látni. „Engem is meglepett az az érdeklődés, ami megnyilvánul a nyitómérkőzés iránt. Ebben nyilván szerepet játszik az is, hogy a világ egyik legjobb csapatával játszik a magyar válogatott, másrészt az új stadiont mindenki szeretné látni, hiszen sokan – főleg az idősebb, középkorú korosztályból – még látták a teltházas mérkőzéseket a Népstadionban. Az új Puskás Aréna méltán érdemli meg ezt az érdeklődést, nekem nagyon tetszik, nagyon jó hangulatú stadion, szerintem Európa egyik legszebb és műszakilag is legjobb stadionja, ami persze nemcsak futballstadion, hanem egy olyan létesítmény, ami nagyon sok kulturális élményt is fog nyújtani. Ha sikerülne megegyezni a klubokkal, akkor nagyon örülnék, ha néhány kettős rangadót meg tudnánk szervezni a stadionba. Remélem, hogy egyszer eljutnak oda a magyar klubcsapatok is, hogy olyan érdeklődés lesz a különböző európai kupákban játszott meccseik iránt, hogy ki fogják nőni a saját stadionjukat és majd itt fogják játszani.”

A magyar labdarúgó-válogatott november 15-én Uruguayt fogadja az új Puskás Ferenc Stadion avatómérkőzésén, négy nappal később pedig Wales vendégeként zárja a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőit. A M4 Sport és az m4sport.hu mindkét mérkőzést élőben közvetíti.