Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Az UEFA elnöke is ott lesz a Puskás Aréna stadionavatóján

UEFA/m4sport.hu
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke, Aleksander Ceferin is tiszteletét teszi a magyar válogatott első mérkőzésén a Puskás Arénában pénteken, ezzel is jelezve, hogy az UEFA minden szinten elkötelezetten támogatja a labdarúgás fejlődését hazánkban.
 

A pénteken 17.30-kor kezdődő stadionavató ünnepséget és 19 órakor kezdődő Magyarország–Uruguay mérkőzést az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

November 15. jelentőségteljes nap lesz a magyar labdarúgás történetében, mivel ezen a napon rendezik a budapesti Puskás Aréna megnyitóját. A stadionban – amely a magyar futball legnagyobb játékosáról kapta a nevét – Magyarország a kétszeres vb-győztes Uruguayt fogadja barátságos mérkőzésen, ezzel lényegében megismétlődik az 1954-es világbajnokság elődöntője, amelyet az „Aranycsapat” 4–2-re nyert meg.

A jövő nyári Európa-bajnokságon négy mérkőzésnek otthont adó Puskás Aréna majdnem 68 ezer fő befogadására alkalmas, ennek ellenére a pénteki Uruguay elleni nyitómérkőzésre néhány nap alatt elkapkodták az összes jegyet. A megnyitó vendégei között szerepel az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin is, aki előismerően nyilatkozott arról, hogy most már Budapest rendelkezik az egyik legszebb stadionnal Európában.

„Szeretnék köszönetet mondani a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, és különösen Csányi Sándor elnök úrnak, amiért végig felügyelték a stadion építését, ami a következő évtizedekben a magyar futball ékkövéül szolgál” – mondta Ceferin.

„Természetes, hogy egy ilyen csodálatos stadiont Puskás Ferencről neveznek el. Egy olyan játékosról beszélünk, aki megelőzte a korát, és aki rendkívüli tudással és vezetői képességekkel rendelkezett. Soha nem volt lehetőségem őt élőben látni, de a játékával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 1953-ban Magyarország legyőzte Angliát, valamint a négy góljával elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a Real Madrid az 1960-as BEK-döntőben 7–3-ra győzött az Eintracht Frankfurt ellen. Ezek az emlékek élénken élnek a szurkolók generációiban.”

A Puskás Aréna a bizonyíték, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elkötelezett amellett, hogy új stadionok építésével fejlessze az ország labdarúgó infrastruktúráját. Az idei évben egy szintén nemrégiben elkészült stadionban, a Ferencváros otthonában játszották a női Bajnokok Ligája döntőjét, miközben a Budapest Honvéd arénája szintén megújul. Ezek közül a létesítmények közül néhány a 2021-ben megrendezésre kerülő U21-es Európa-bajnokság mérkőzéseinek is otthont ad majd – az eseményt Magyarország és Szlovénia közösen rendezi.

„Nagyon büszke vagyok rá, hogy most már Budapesté és Magyaroroszágé a kontinens egyik legszebb és legmodernebb futballstadionja. A magyar válogatott nemzetközi összecsapásai, valamint az európai klubfutball csúcsmérkőzései nagy inspirációt jelentenek majd a labdarúgók következő generációinak” – fogalmazott az MLSZ elnöke, Csányi Sándor.

„A magyar szurkolóktól kezdve egész Európa figyelemmel követheti majd a Puskás Arénában játszott jövő nyári mérkőzéseket: a távlatokat tekintve pedig az a célunk, hogy ez a nagyszerű stadion minél több jelentős sporteseménynek adjon otthont. Szeretnék köszönetet mondani az UEFA-nak, amiért támogatott minket a kivitelezési folyamatban, valamint, hogy fontos meglátásaival és tapasztalataival segítette munkánkat az elmúlt években.”

„Mesterhármassal” a fiatalokért

Az infrastruktúra fejlesztése nem csupán az új stadionok építését, hanem a jövő labdarúgóiba, a fiatal generációkba való befektetést is jelenti. A tehetséggondozás érdekében az MLSZ szorosan együttműködik az UEFA-val, hogy annyi lehetőséget biztosítson a fiataloknak, amennyit csak lehetséges.

Az európai szövetség 2004-ben hívta életre a HatTrick-rendszert, amely azon az egyszerű felvetésen alapul, hogy az Európa-bajnokságokból származó hatalmas bevételt az UEFA három különböző csatornán (innen a program neve) keresztül forgassa vissza a sportág fejlesztésébe. Ez a három csatorna a befektetés, az oktatás és a tudásmegosztás. Ennek eredményeként 2024-ig a HatTrick program összesen 2,6 milliárd euróval támogatja majd a tagszövetségek munkáját.

Az MLSZ a programból származó bevételekből építette edzőközpontját 2009-ben Telkiben, amelynek infrastruktúrája azóta is fejlődik: folyamatban lévő tervek vannak például egy sportcsarnok felépítésére, továbbá ezen erőforrásoknak köszönhetően 20 műfüves pálya épült Magyarországon annak érdekében, hogy a fiatalok egész évben focizhassanak.

A program az ország óvodáiban 80 minipályát is finanszírozott, hogy a gyerekek már kicsi korukban megismerkedhessenek a játékkal.

Futball az iskolákban

Az UEFA terveinek fontos részét képezi, hogy a gyerekek játsszák és szeressék a futballt, és ezt az elképzelést a testület új, szeptemberben, Szlovéniában bemutatott „Futball az iskolákban” elnevezésű programja is igazolja.

A kezdeményezés számos célja között szerepel a foci mint társadalmi és oktatási eszköz népszerűsítése: azaz az igazolt játékosok számának növelése a klubok és a helyi iskolák közötti kapcsolatok létrehozása révén, valamint, hogy a labdarúgás bekerüljön a testnevelés keretei közé. Emellett cél az is, hogy olyan tanárokat és önkénteseket képezzenek, akik megfelelő minőségű futballfoglalkozásokat biztosítsanak a gyerekeknek, valamint, hogy növeljék az edzők, különösen a női edzők számát.

„A gyerekek jelentik a sport jövőjét, ezért létfontosságú, hogy minden lehetőséget megadjunk nekik a játékra – hangsúlyozta Csányi Sándor. – Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy egyre több fiú és lány futballozik, ezért a jövőben is költeni fogunk a Grassroots fejlesztésére.”

A folyamatot tekintve az MLSZ még egy lépéssel előrébb jár, ugyanis a Magyar Diáksport Szövetséggel együttműködve 2013 óta folyamatosan fejleszti a saját iskolai rendszerét. A program célja 1,2 millió gyerek bevonása a programba, ami akkor válik lehetőséggé, ha a következő években a labdarúgás bekerül a nemzeti alaptantervbe.

A cél az, hogy mire a program befejeződik, minden magyar iskolában legyen két képzett tanár, aki képes a program vezetésére – ez országszerte körülbelül hétezer tanárt jelent.

Borítókép: Csányi Sándor (balra), Aleksander Ceferin (középen) és Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a még épülő Puskás Arénában (Fotó: UEFA)