Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Nyilasi: Remélem, a Puskás Aréna is olyan kultikus hely lesz, mint a Népstadion volt

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
A pénteki stadionavató előtt a 70-szeres válogatott Nyilasi Tibor az M1-nek adott interjúban elmondta, "kitörölhetetlen emlékeket" őriz a Népstadionról, melynek bontása saját bevallása szerint "borzalmasan fájó" volt. A nemzeti csapat és a Ferencváros legendája azt is elárulta, a hiányzók ellenére bizakodóan várja a Wales elleni, november 19-ei sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőt, mondván, "amikor a legnagyobb a gond és a teher, a magyar válogatott mindig összekapja magát".

Az Uruguay elleni stadionavatót pénteken (november 15.) 19 órától, a Wales elleni Eb-selejtezőt pedig kedden (november 19.) 20:45-től az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Pénteken az Uruguay elleni felkészülési meccsen debütál az új Puskás Aréna – melyben négy mérkőzést, három csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt – rendeznek a 2020-as Európa-bajnokságon -, a mérkőzés kapcsán pedig egy igazi legenda, Nyilasi Tibor elevenítette fel Népstadionbeli emlékeit.

„Azért emlékszem, hogy 1963-ban voltam először a Népstadionban, mert édesapám családi albumot vezetett. Az ötös szektorban, a játékoskijáró fölött ültünk. Aztán 13-14 évesen már nagy Fradi-szurkolóként drukkoltam a legendás P-szektorban, ahol gyakorlatilag az egész gyerekkoromat éltem. Játékosként 1973-ban mutatkoztam be a Népstadionban, mint a Ferencváros játékosa, hiszen a csapat a bajnoki és kupameccseit is ott játszotta az új stadionja építése miatt. Ahogy betettem a lábam a Népstadionba, az a pillanat hosszú évekig egyengette az utamat, mert egy ilyen szentély emberpróbáló és embert formáló hely.”

„A Népstadion minden négyzetcentiméterét ki kellett élvezni, mert mesélt a múltról, a jelenről és a jövőről” – folytatta a visszaemlékezést Nyilasi Tibor, aki felelevenítette egyik legkedvesebb gólját is, melyet a régi nemzeti stadionban szerzett.

„Sok gólt szereztem, jó csapatokban játszottam, de egy különleges találatra büszke vagyok, amikor 80 ezer ember talpra szökkent: Magyarország-Szovjetunió, vb-selejtező 1977-ben.”

A válogatott legendának azonban nemcsak ez a gól, majd’ minden másodperc ott él a szívében, amit a Népstadionban töltött.

„Minden válogatott mérkőzés és Népstadionban eltöltött másodperce kitörölhetetlen emlék számomra. Az ember mikor megöregszik mindig azt mondja,» hú, mennyi gólt rúgtam…«, annyit mintha ki se kaptunk volna, de voltak persze nehéz pillanatok is.”

A magyarok lözül Nyilasi Tiboron kívül többek közt az aranylabdás Albert Flórián is  pályára lépett a Népstadionban, de olyan külföldi világsztárok is szerepeltek benne, mint Franz Backenbauer, Gerd Müller, Michel Platini, Mario Kempes, Roberto Baggio, Eric Cantona, Oleg Blohin, Kevin Keegan, a mai közül pedig Lionel Messi, Cristiano Ronaldo és Zlatan Ibrahimovic.

Nyilasi Tibor az új Puskás Arénával kapcsolatban fájó és örömteli tapasztalatairól is mesélt.

„Az egyik szemem nagyon sírt, mikor láttam, hogy bontják a stadiont. Borzasztóan fájdalmas volt. Aztán ahogy láttam, hogy a tervezők meghagyták a Népsatdion jellegzetes motívumait, nagyon örültem neki. Most pedig, hogy belülről láthattam, azt mondom, ez maga a csoda. Remélem, a következő generáció, amely most szeret bele a futballba, ha egyszer kimennek ebbe a stadionba, ott is ragadnak, legyen ez is egy olyan kultikus hely, mint a Népstadion volt.”

Ami a Wales elleni sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőt illeti, Nyilasi Tibor elmondta, bízik a csodában, illetve a magyar válogatott egy jellegzetességében.

„Egy 1–0-s győzelemmel kiegyeznék. Nagyon drukkolok és várom a csodát. Nehéz a helyzetünk, hiszen kulcsjátékosok sérültek meg, többen nem játszanak a klubjaikban, különösen a légiósok. De amikor a legnagyobb a gond és a teher, a magyar válogatott mindig összekapja magát. A játékosaink mindegyikében van egy kis különlegesség. Szoboszlai Dominik, Dzsudzsák Balázs és sorolhatnám a többit, elő tudnak húzni valamit a tarsolyból. Ha nagyon szervezettek és fegyelmezettek leszünk, ezeket az apróságokat elő lehet venni. Wales egyébként most nincs toppon, válogatott szinten nem egységes.”