Élő stream csatornák X

UEFA EURO 2020 UEFA EURO 2020 - Hírek

Magyar részről az Eb-kijutás mellett is van tétje a walesi selejtezőnek

| Forrás: m4sport.hu
A Wales elleni selejtezőmérkőzésen az is eldőlhet, maximum három vagy csak két Európa-bajnoki csoportmérkőzést játszhatna hazai pályán a magyar válogatott, amennyiben biztosítja helyét a jövő évi tornán.

(fotó: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA)

A magyar válogatott kedden kijuthat a 2020-as Európa-bajnokságra, ehhez Cardiffban kell győznie vagy legalább döntetlent játszani, utóbbi forgatókönyv viszont csak akkor elegendő, ha a szlovák-azeri mérkőzésen borul a papírforma.

Az Eb-szereplés esélye vereség esetén is garantáltan megmarad, ebben az esetben a selejtező rájátszásán keresztül juthat ki Magyarország a jövő évi tornára.

A 2020-as labdarúgó Eb mérkőzéseinek 12 különböző város ad otthont, a városokat párokba osztották, mindegyik párt egy-egy csoporthoz rendelték. (A tornán 24 válogatott vesz részt, ezeket 6 darab négyfős csoportba sorsolják majd.)

A Puskás Arénában biztosan lesz négy Eb-mérkőzés jövőre, a kérdés az, mennyi a magyar válogatottal a pályán (fotó: MTI/Illyés Tibor)

Budapest a németekkel, azaz Münchennel került párba (F csoport), az tehát már korábban biztossá vált, ha mindkét nemzet kvalifikál az Eb-re, egy négyesbe kerülnek majd a csoportkör sorsolásán, amelyet november 30-án tart az UEFA Bukarestben.

Mivel mindegyik Eb-csoportban két-két rendező ország kaphat helyet, azt is el kell dönteni, az egymás elleni mérkőzésen, melyik szerepelhet hazai közönség előtt.

Amennyiben egy csoportban csak egy rendező ország szerepel (a másiknak nem jön össze a kijutás), mindhárom csoportmérkőzését hazai pályán játszhatja. Amennyiben mindkettő kijut, az alábbi kritériumok döntenek:

• ha mindkét válogatott az Eb-selejtezőn vagy a pótselejtezőn jut ki a tornára, sorsolás dönt arról, az egymás elleni mérkőzést melyik játszhatja hazai pályán.
• ha az egyik válogatott az Eb-selejtezőn, a másik a pótselejtezőn jut ki az Eb-re utóbbi csak két mérkőzést játszhat hazai pályán, előbbi hármat, tehát az egymás ellenit is

Tehát a magyar válogatottnak csak akkor van esélye Budapesten játszani a németekkel az Európa-bajnokság csoportkörében, ha kedden megszerzi a selejtezőcsoport második helyét. Amennyiben a pótselejtezőn keresztül jutna ki, két csoportmérkőzést játszhatna a Puskás Arénában, a németek ellen viszont Münchenben kellene.

A rendező országok közül hat már biztosan ott van a 2020-as Eb-n, jelen állás szerint ebből három garantáltan otthon játssza mindhárom csoportmérkőzését (Anglia, Hollandia, Olaszország). Eddig Azerbajdzsán az egyetlen rendező, amely nem vesz részt az Eb-n.

A rendező országok párosítása:
A csoport: Olaszország (kijutott), Azerbajdzsán (nem juthat ki)
B-csoport: Oroszország (kijutott), Dánia (legalább pótselejtező)
C-csoport: Hollandia (kijutott), Románia (pótselejtező)
D-csoport: Anglia (kijutott), Skócia (pótselejtező)
R-csoport:Spanyolország (kijutott), Írország (legalább pótselejtező)
F-csoport: Németország (kijutott), Magyarország (legalább pótselejtező)

Fontosabb dátumok:
november 19.: az Eb-selejtező utolsó játéknapja (benne: Wales-Magyarország, élőben az M4 Sporton)
november 22.: a pótselejtező sorsolása
november 30.: az Eb-csoportok sorsolása
március 26-31.: a pótselejtező elődöntői és döntői
június 12.: az Eb nyitómérkőzése Rómában
június 16., 20., 24., 28.: a budapesti Eb-mérkőzések
július 12.: az Eb fináléja Londonban

További Hírek