Élő stream csatornák X

UEFA EURO 2020 UEFA EURO 2020 - Hírek

Tudták, hogy győzni fognak és ez új dolog a finn fociban

| Forrás: m4sport.hu
A finnek egyéniségek helyett csapatban gondolkoztak, és az Eb-n már egy győzelemnek is nagyon tudnának örülni.

Teemu Pukki, a finn labdarúgás jelenlegi legnagyobb csillaga. EPA/KIMMO BRANDT

A finn labdarúgó-válogatott selejtezőcsoportjában az olaszok mögött második helyen végezve, már a záróforduló előtt kvalifikálta magát a 2020-as Európa-bajnokságra. Gruborovics Tamás évekig játszott a skandináv országban, jelenleg is ott él, így testközelből élhette át a sikert. Édesapja 1989 és 1995 között 177 meccsen lépett pályára a Mikkelin Palloilijat csapat színeiben, így ő szinte a focipályán nőtt fel. Később ő is aktív játékos lett, nyolc finn együttesben is megfordult, összesen 341 mérkőzésen lépett pályára 2017-es visszavonulásáig.

“Új időszámítás kezdődik ezzel, hiszen ez az első alkalom hogy kikerültek egy nagy eseményre. 102 éves a finn szövetség, így már ideje is volt. A finn válogatott történetében sok balszerencsés esemény volt, mint például a magyarok ellen 1997-ben, hogy közel voltak de mégse jutottak ki” – mondta a korábbi játékos a Kossuth Rádiónak.

Elárulta, a legutolsó, Liechtenstein elleni összecsapás nagyon nagy esemény volt, a nagyvárosokban, mint Helsinki vagy Tampere, kivetítőkön nézték a meccset az emberek.

“A médiában sokat írtak a csapatról, de most először úgy, hogy tényleg pozitívan, hittek bennük. Most nem arról szólt, hogy úgy sem fog sikerülni, meg megint közbe jön valami. Most arról beszéltek, hogy ki fognak jutni, tudták, hogy győzni fognak, ez új dolog a finn fociban” – mondta Gruborovics

“Pár évvel ezelőtt nem is nagyon nyertek meccseket de az új kapitánnyal aratott pár győzelem segített, megjött az önbizalmuk, a Nemzetek Ligájában már összeszedték magukat. Ha a legnagyobb sztárokat Pukkyt és Hradeckyt nem vesszük, akkor a korábbi nagy nevek, mint például Jeremenko, akik külföldön elég nagy sztárok voltak, most nincsenek a csapatban, de ez mégis egy csapat” – mondta azzal kapcsolatban, minek tulajdonítják Finnországban a sikeres szereplést.

Markku Kanerva szövetségi kapitány a játékosok nagy részét az utánpótlás korosztályokban már edzette, ismeri őket, és elsősorban arra figyelt oda, kik jók a csapatnak, nem az egyéniségeket figyelte.

“Ha papíron nézzük, nincs sok esélyük, d ez a csapat már a továbbjutással is elég sok embert meglepett. Ha összehasonlítjuk a Hyypiä, Litmanen féle válogatottal, nincsenek olyan nagy nevek, mégis ez a csapat meg tud lepni akárkit. Nagyon sok múlik azon, hogy indul az első meccs, hogy sikerülnek az első párharcok, ki szerzi az első gólt, sikerül e pontot szerezni” – mondta azzal kapcsolatban, mit várhatunk a finnektől az Eb-n.

Véleménye szerint nagyon sok kis dolgon múlik, hogy miként sikerült önbizalmat szerezni egy ilyen nagy tornán, mert nincs nagy tapasztalata a csapatnak. Már az nagyon nagy dolog hogy kijutottak, de benne van, hogy valakit meglepjenek. “Ha sikerülne egyszer győzni, az már nagy dolog lenne” – összegzett Gruborovics.

További Hírek