Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

A válogatott 34 év után juthat ki egyenes ágon nagy focitornára

m4sport.hu/MTI
A magyar labdarúgó-válogatott tulajdonképpen döntőt játszik kedden Wales vendégeként az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, ugyanis amelyik csapat nyer, az - a csoportelső horvátok mögött másodikként - kijut a jövő évi kontinensviadalra.
 

A Wales–Magyarország Eb-selejtezőt kedden (november 19.) 20:45-től élőben közvetíti az M4 Sport és az m4sport.hu, a felvezető műsor pedig 19:30-kor elkezdődik.

Harmincnégy éve nem látott siker kapujában áll a magyar válogatott, hiszen ha Marco Rossi szövetségi kapitány együttese legyőzi Walest Cardiffban, minden más eredménytől függetlenül egyenes ágon jut ki a 2020-as, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra – az utolsó torna, melyre egyenes ágon jutott ki a nemzeti csapat, az az 1986-os mexikói világbajnokság volt, melynek selejtezői 1985-ben zárultak.

A magyar válogatott 1964, 1972 és 2016 után negyedik Európa-bajnokságára juthat ki, s ha nyer, a kvalifikáció mellett azt is elmondhatná magáról, hogy 2015 óta először győzött öt meccsen egy naptári évben.

A keddi összecsapás további érdekessége, hogy Dzsudzsák Balázs 108. alkalommal öltheti magára a címeres mezt, amivel beéri az eddigi válogatottsági rekordert, Király Gábort. A gólokkal azonban adós az elmúlt években a csapatkapitány, legutóbb 2017. augusztus 31-én, a lettek elleni hazai, 3–1-re megnyert vb-selejtezőn volt eredményes.

Legutóbb bő két éve tapsolhattunk Dzsudzsák-gólnak a válogatottban (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Most azonban nagyon jól jönne, ha sülne a balos, mert elképesztően komoly összecsapásra van kilátás, amit az is garantál, hogy a Ryan Giggs által irányított Walesnek szintén rendkívül fontos a cardiffi találkozó, hiszen ha nyernek, ők jutnak ki automatikusan az kontinenstornára, ami az 1958-as világbajnokság és a 2016-os Eb után a brit ország harmadik nagy tornája lehet.

Ami az egymás elleni mérleget illeti, egyenlítésre készül együttesünk: tizenegy meccsből ötöt a walesiek nyertek, négyet a magyar válogatott, míg kétszer döntetlen született. Ha viszont csak az idegenbeli mérleget nézzük, nem lehetünk túlságosan bizakodóak, mert Wales elleni négy vendég meccséből csak egyet tudott megnyerni a magyar csapat (egy győzelem, egy döntetlen, két vereség), s tovább árnyalja a képet, hogy legjobbjaink 2015 novembere – a norvégok elleni Eb-pótselejtezős párharc első mérkőzése – óta nem nyertek top 50-es ellenfél otthonában Wales 24., Magyarország 50. a FIFA aktuális világranglistáján.

Idegenben amúgy sem brillírozik a nemzeti csapat, legutóbbi tizenkét vendég meccséből csak az Azerbajdzsán ellenit tudta megnyerni, júniusban 3–1-re győzött Marco Rossi együttese, amely nincs a legjobb passzban, legutóbbi öt találkozójából négyet elvesztett, az egyetlen kivétel az októberi, Azerbajdzsán elleni 1–0-s győzelem. 

Az előjelek sem a legjobbak Marco Rossi szövetségi kapitány számára, mivel felforgatott védelemmel kellene kivívnia a győzelmet. Az olasz szakember a hátsó alakzatból három kulcsjátékosára sem számíthat: Korhut Mihály eltiltás, Willi Orbán és Kádár Tamás pedig sérülés miatt nem léphet pályára Cardiffban. Ezzel szemben a szigetországiak legnagyobb sztárja, Gareth Bale éppen felépült a sorsdöntő összecsapásra, egy hónapos kihagyás után szombaton, az Azerbajdzsán vendégeként aratott kétgólos siker alkalmával tért vissza, de a Real Madrid szélsőjén kívül bevethető lesz a Juventusban futballozó Aaron Ramsey, valamint a Manchester Unitedet erősítő Daniel James is.

A magyar válogatott volt az utolsó, amely le tudta győzni Walest (Fotó: EPA/ANTONIO) BAT

Wales a Rossi-csapattól elszenvedett június 11-ei, idegenbeli veresége óta (Pátkai Máté góljával 1–0-ra a magyar válogatott győzött) lejátszott öt meccsén nem kapott ki (három győzelem, két döntetlen) és a 2019-ben játszott mind a négy, cardiffi stadionban vívott meccsén veretlen tudott maradni, Szlovákiát és Fehéroroszországot 1–0-ra, Azerbajdzsánt 2–1-re verték, a horvátokkal pedig 1–1-es döntetlent játszottak.

A csoport másik találkozójának csak akkor lesz jelentősége, ha a walesi-magyar rangadó döntetlennel zárul. Ebben az esetben Szlovákia nevető harmadikként megszerezheti az Eb-részvételt jelentő második helyet az ötösben, amennyiben hazai pályán – a papírformának megfelelően – felülmúlja a sereghajtó azeri csapatot. Ha viszont Nagyszombaton meglepetésre az azeriek legalább pontot szereznek, akkor a magyarok számára a cardiffi pontosztozkodás is azt jelentené, hogy megtartják második pozíciójukat.

A magyar válogatott négy éve pótselejtezőn biztosította helyét a kontinensviadalra. Amennyiben Walesben nem jár sikerrel a nemzeti együttes, akkor jövő márciusban „pótvizsgára” ezúttal is lesz lehetősége a tavaly őszi Nemzetek Ligája-szereplése alapján. A magyaroknak ez esetben két mérkőzést kellene nyerniük, az elsőt mindenképpen idegenben, az ellenfelekre pedig a pénteki, nyoni sorsoláson derül fény, de szinte biztos, hogy Izraellel játszanánk, s ha azt sikerrel veszi a Rossi-csapat, akkor a román–izlandi meccs győztese ellen vívhatja az Eb-t jelentő ki-ki meccsét.

Azért nem mindegy, hogy egyenes ágon vagy pótselejtezőn jut ki a magyar válogatott, mert ha kedden kiharcolja részvételét, akkor akár mindhárom csoportmeccsét a pénteken felavatott Puskás Arénában játszhatná. Hogy a csoportkörben a németek, vagy a magyarok élvezhetik mindvégig a hazai pálya előnyét, az jövő hét szombaton, a bukaresti sorsoláson dőlne el. Viszont ha pótselejtezőre kényszerül a nemzeti együttes, akkor siker esetén is „csak” kétszer lépne pályára Budapesten, a harmadik meccsét pedig mindenképpen Münchenben vívná a Nationalelf ellen.

2020-as Eb-selejtezők, E csoport, 10. (utolsó) játéknap:

Wales-MAGYARORSZÁG, Cardiff 20.45 (M4 Sport, m4sport.hu)
Szlovákia-Azerbajdzsán, Nagyszombat 20.45

A csoport állása:
1. Horvátország   8  5 2 1  17- 7  17 pont – Eb-résztvevő
2. Magyarország   7  4 – 3   8- 9  12
3. Wales          7  3 2 2   8- 6  11
4. Szlovákia      7  3 1 3  11-11  10
5. Azerbajdzsán   7  – 1 6   5-16   1

Korábbi eredmények:

1. játéknap (március 21.):
Szlovákia-MAGYARORSZÁG 2-0 (1-0)
Horvátország-Azerbajdzsán 2-1 (1-1)

2. játéknap (március 24.):
MAGYARORSZÁG-Horvátország 2-1 (1-1)
Wales-Szlovákia 1-0 (1-0)

3. játéknap (június 8.):
Azerbajdzsán-MAGYARORSZÁG 1-3 (0-1)
Horvátország-Wales 2-1 (1-0)

4. játéknap (június 11.):
MAGYARORSZÁG-Wales 1-0 (0-0)
Azerbajdzsán-Szlovákia 1-5 (1-3)

5. játéknap (szeptember 6.):
Wales-Azerbajdzsán 2-1 (1-0)
Szlovákia-Horvátország 0-4 (0-1)

6. játéknap (szeptember 9.):
MAGYARORSZÁG-Szlovákia 1-2 (0-1)
Azerbajdzsán-Horvátország 1-1 (0-1)

7. játéknap (október 10.):
Szlovákia-Wales 1-1 (0-1)
Horvátország-Magyarország 3-0 (3-0)

8. játéknap (október 13.):
Wales-Horvátország 1-1 (1-1)

9. játéknap (november 16.):
Azerbajdzsán-Wales 0-2 (0-2)
Horvátország-Szlovákia 3-1 (0-1)