Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Így talál gazdára az Európa-bajnokság utolsó négy kiadó helye

mti
Kedden lezárult a selejtező a jövő évi, részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra: a 24 csapatos mezőnyből egyelőre húsz válogatott ismert, a további négy résztvevő a márciusi pótselejtezőről jut ki. Utóbbi sorsolását pénteken délben tartják, az Eb csoportbeosztását pedig jövő szombaton, Bukarestben készítik el 18 órától. Az M4 Sport és az m4sport.hu mindkét sorsolást élőben közvetíti.

A torna történetében először a 2020-as Eb-t 12 ország egy-egy városában rendezik, Budapest mellett London, Glasgow, Dublin, Amszterdam, Koppenhága, München, Bilbao, Róma, Bukarest, Szentpétervár és Baku lesz házigazda.

A biztos résztvevők:
Anglia, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Törökország, Ukrajna, Wales

Egyelőre Finnország az egyetlen újonc.

A pótselejtezős csapatok a Nemzetek Ligája alapján:
A divízió: Izland, valamint a Bulgária, Izrael, Magyarország, Románia négyesből három csapat
B divízió: Bosznia-Hercegovina, Szlovákia, Írország, Észak-Írország
C divízió: Skócia, Norvégia, Szerbia, valamint a Bulgária, Izrael, Magyarország, Románia négyesből egy csapat
D divízió: Georgia, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország

Minden divízióból egy válogatott jut ki az Eb-re. A pótselejtezős torna két egymeccses elődöntőből (március 26.) és egy döntőből (március 31.) áll majd. A pénteki, nyoni sorsoláson kialakulnak a párok, amelyekben az előkelőbben rangsorolt csapat lesz a párharc házigazdája, és a finálé házigazdáját is kisorsolják. Az Eb sorsolását jövő szombaton rendezik a román fővárosban. Minden csoport két házigazdára épül (Budapest társházigazdája München), a rendező országok válogatottjai otthon játszhatják csoportmeccseiket. Ha mindkét házigazda kijutott, akkor sorsolás dönt arról, mely város lesz az egymás elleni találkozójuk helyszíne. Ugyanakkor ha az egyik együttes egyenes ágon, a másik pedig a pótselejtezőn keresztül jutott ki, az egyenes ági kijutó lesz a meccs házigazdája – tehát ha a magyarok kiharcolják a részvételt, a németek elleni csoporttalálkozójuk biztosan Münchenben lesz.

Amit eddig tudni lehet a csoportbeosztásokról:
A csoport (Róma és Baku): Olaszország
B csoport (Koppenhága és Szentpétervár): Dánia, Oroszország
C csoport (Amszterdam és Bukarest): Hollandia (és ha kijut, Románia)
D csoport (London és Glasgow): Anglia (és ha kijut, Skócia)
E csoport (Bilbao és Dublin): Spanyolország (és ha kijut, Írország)
F csoport (München és Budapest/Puskás Aréna): Németország (és ha kijut, Magyarország)

Az UEFA szabályai szerint biztonsági okokból Oroszország és Ukrajna, Bosznia-Hercegovina és Koszovó, valamint Szerbia és Koszovó biztosan nem kerülhet azonos csoportba.