Élő stream csatornák X

UEFA EURO 2020 - Hírek

Az UEFA díjmentes tömegközlekedést biztosít az Eb-jeggyel rendelkezőknek

| Forrás: m4sport.hu
A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságnak először ad otthont 12 különböző város, az új rendszer pedig számos kihívás elé állítja és minden korábbinál környezettudatosabb gondolkodásra sarkallja az Európai Labdarúgó Szövetséget.

Az UEFA számos intézkedéssel igyekszik nyomatékosítani elkötelezettségét az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett:

• az UEFA a rendező városokkal, így Budapesttel is együttműködve az Európa-bajnokság mérkőzéseinek napjain ingyenes tömegközlekedést biztosít a belépőjeggyel rendelkezőknek.

• az Európa-bajnokságok 60. évfordulója alkalmából az UEFA 600 ezer fát ültet a tizenkét rendező országban és városban. Ezek az erdők nemcsak az Eb helyi örökségét szolgálják, hanem becslések szerint 280 ezer tonna szén-dioxidot is megkötnek az életük során.

• az UEFA célja hozzávetőlegesen 405 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás kompenzálása, amely a szurkolók és az UEFA-tagok utaztatásából keletkezik. Ennek érdekében az UEFA olyan megoldásokba fekteti a pénzét, amelyek valós, számszerűsíthető hatásokat eredményeznek a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

• az UEFA aláírta a „Sport az Éghajlatért” kezdeményezést, amelynek célja a sportszervezetek, csapatok, atléták és szurkolók összefogása, hogy összehangolt erőfeszítéseket tegyenek a Párizsi Megállapodás éghajlatvédelmi dokumentumban rögzített céljainak érdekében.

Nemzetközileg elfogadott álláspont, hogy az emberi tevékenység a globális felmelegedés legfőbb okozója, amely többmillió emberre van hatással, és több százmilliárd dolláros költséggel jár – ez egyúttal gazdasági veszteséget is jelent minden évben. Ha tehát nem teszünk az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, az éghajlatváltozás a jövő generációira is veszéllyel lesz.

A globális felmelegedés a világ olyan közösségeit is érinti, ahol az extrém meleg, a szárazság és a súlyos viharok mind az amatőr, mind a profi futball résztvevőire és nézőire fenyegetést jelentenek.

„Az UEFA EURO 2020 az európai futball ünnepe, amelyben az egész kontinens érintett. A torna a jellegéből fakadóan számos előnnyel kecsegtet a hagyományos lebonyolításhoz képest. Amellett, hogy a mérkőzések sokkal változatosabb közösségekhez jutnak el, nincs szükség új stadionokra, vagy az ahhoz szükséges közlekedési útvonalak kiépítésre, amelyek az infrastruktúra fejlesztéséhez elengedhetetlen anyagok és más egyéb források miatt hatalmas környezeti hatással járnak. Mindennek azonban ára is van, mivel a szurkolóknak így többet kell utazniuk a mérkőzésekre. Az UEFA ezért vállalja a felelősséget és igyekszik kompenzálni az ezzel járó szén-dioxid-kibocsátást. A South Pole-lal együttműködve támogatjuk az aranystandard szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett kísérleteit, amelyek segítik a helyi közösségeket és valós értéket biztosítanak a bolygónak” – nyilatkozta az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin.

További Hírek