Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Arsavin attól félt, nem mehet az Eb-re, végül az All Star csapatba került

m4sport.hu
Andrej Arsavint beválasztották a 2008-as Európa-bajnokság All Star-csapatába. A Svájcban és Ausztriában rendezett kontinensviadalon az orosz válogatott egészen az elődöntőig menetelt, ott azonban a későbbi Eb-győztes Spanyolország megállj parancsolt.
 

Arsavin a 2020-as Európa-bajnokság nagyköveteként emlékezett vissza a Szbornaja számára jól sikerült kontinensviadalra, amely számára kellemetlenül indult ugyan, ám összességében annál szebbé vált.

“Nehéz megfogalmazni az érzéseimet és gondolataimat azzal az Európa-bajnoksággal kapcsolatban, mert a selejtező utolsó fordulója után kaptam egy eltiltást. Ezért eleve felmerült, hogy egyáltalán utazhatok-e a kerettel vagy sem, mert a büntetéssel alapvetően megnehezítettem a csapat dolgát. Az utolsó mérkőzésen Andorra ellen piros lapot kaptam, vele együtt egy két meccses eltiltást. Egy hónappal az Eb kezdete előtt mondták meg nekem, hogy utazhatok a csapattal, ami nagyon boldoggá tett.”

A csoportkör elején csak kívülről nézhette csapata első két mérkőzését. Egyből a későbbi Európa-bajnok Spanyolországgal kezdek az oroszok, és egy kellemetlen 4-1-es vereségbe szaladtak bele.

A második csoportmeccsen viszont Zirjanov góljával sikerült legyőzni a címvédő görögöket, így az utolsó fordulóban a saját kezében volt az orosz nemzeti csapat sorsa, a svédek elleni ki-ki mérkőzésen. A szövetségi kapitány, Guus Hiddink a fontos összecsapásra azonnal a kezdőbe nevezte Arsavint.

“Az edzőnknek be kellett állítania a mérkőzésre. Azzal az érzéssel léptem pályára, ha kikapunk, akkor a közvélemény engem fog hibáztatni, hogy minek is kellett engem a csapatba tenni, micsoda hiba volt. Másfelől, látva, hogy játszottunk a második mérkőzésen, biztos voltam abban, hogy elég jók lehetünk a svédek legyőzéséhez. Az egyetlen félelmem Zlatan Ibrahimovic volt, de a védelmünk nagyon jól zárt, támadásban pedig rengeteg lehetőséget alakítottunk ki, kétszer be is találtunk, így nyertünk 2-0-ra.”

Arsavin (balra) és Pavljucsenko elintézte a svédeket a 2008-as Eb-n (Forrás: UEFA)

A másodikat pont Arsavin szerezte, így ő is hozzátette a maga részét a továbbjutáshoz.

A negyeddöntőben a hollandok ellen komoly előny volt az oroszoknak, hogy a kapitány Guus Hiddink nagyon jól ismerte honfitársait, így jól fel tudta készíteni Arsavinékat, az Oranje ellen.

“A meccs jól alakult. több lehetőségünk is volt a gólszerzésre, a letámadásunk is jól működött. Nem hagytuk őket felépíteni a támadásaikat. Ennek ellenére ők is veszélyesek voltak, amikor a kapu közelébe értek. Az idő előrehaladtával egyre magabiztosabbak lettünk, jobban is játszottunk ellenfelünknél, a második félidő elején Roman Pavljucsenko révén meg is szereztük a vezetést. “

Az összecsapás végéhez közeledve viszont jöttek a nehézségek.

“A végéhez közeledve kiállították Gyenisz Kologyint, amit ki is használt az ellenfél, Van Nistelrooy egyenlített. Ez volt az a pillanat, amikor azt gondoltam, ‘na, itt a vége, el fogjuk veszíteni a meccset’. Aztán – ahogyan már tudhatjuk -, a csapat és én is valahogy plusz erőre kaptunk a hosszabbításban. Dima Torbinszkij gólt lőtt, amivel teljesen megváltozott a mérkőzés képe. Már alig volt valamennyi a mérkőzésből, amikor a hollandok kizárólag a támadással foglalkoztak, szinte nem is védekeztek. Egy gyors bedobás után Szicsov – de lehet, hogy más – nekem passzolt, én pedig elgurítottam a labdát Van der Sar lábai között” – emlékezett vissza a pengés csatár.

Andrej Arsavin biztosította be a győzelmet a hollandok elleni Eb-negyeddöntőben (Forrás: UEFA)

Az elődöntőben a spanyolok végül nagyon simán verték a Szbornaját (3-0), ennek ellenére kellemes emlék lehet az orosz válogatott tagjainak a 2008-as Európa-bajnokság.

Borítókép: London, 2011. március 31. Andrej ARSAVIN, az Arsenal angol labdarúgóklub orosz csatára a Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök 80. születésnapja alkalmából rendezett jótékonysági gálaestre érkezik a londoni Royal Albert Hallba 2011. március 30-án. (MTI/EPA/Kerim Okten)