Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Nikopolidisz: Tiszteltük az ellenfeleket, de sosem féltünk

m4sport.hu
A német Otto Rehhagel vezette görög válogatott 2004-ben ledöbbentette Európát, de talán a futballvilág egészét azzal, hogy megnyerte a Portugáliában megrendezett Európa-bajnokságot. A fináléban pont a házigazdákat verték, akiket előzőleg a csoportkörben is két vállra fektettek.
 

A hellének nagy menetelésének egyik sikerkovácsa Andónisz Nikopolidisz volt, a csapat kapusa, aki az egész kontinensviadal alatt magabiztosan védett, a csoportkör után gólt sem kapott.

Érthető, hogy a manapság UEFA-nagykövetként is aktív 48 éves legenda szívesen emlékszik vissza arra az Eb-re, hazája első, egyben eddigi egyetlen trófeájára.

„Otto Rehhagel mindig kielemezte és elmagyarázta nekünk, hogy játsszunk – ezt egyetlen beszédében sem mulasztotta el. Mindig egyedi módon magyarázta el nekünk a dolgokat, különböző példákkal alátámasztva. Az volt a lényege, hogy egy kisebb, gyengébb csapat hogyan lehet képes legyőzni a jóval nagyobbat.

Szóval, egy olyan csapat alakult ki, amely elszánt volt és nagyon erős. Senki nem félt az ellenfelektől. Tiszteltük őket, de nem féltünk.

Ángelosz Harisztéasz a franciáknak, majd a döntőben a portugáloknak is győztes gólt szerzett. (Forrás: UEFA)

Tisztában voltunk azzal, hogy elértünk valamit, de mi még ennél is többet akartunk. Egyáltalán nem stresszeltünk, dacára annak, hogy a történelem egyik legjobb csapata, és a világ legjobb játékosa, Zidane ellen készültünk. Nem volt rajtunk nyomás, a legjobbat próbáltuk kihozni magunkból. Ahogyan Otto Rehhagel is mondta az aznapi beszédében: ‘Ha el kell buknunk, akkor bukjunk el bátran, görögök módjára’ . A végén, nem hogy nem buktunk, de nyertünk és továbbmentünk. Ahogyan korábban is mondtam, ez a mérkőzés fordulópont volt a számunkra. Ekkor kezdtük el megérezni és elhinni, hogy akár a legvégéig is eljuthatunk.

Előzőleg képtelen voltam elképzelni, hogy ott leszek, és a magasba emelem a kupát. Egészen különleges volt, még ott, akkor is képtelen voltam elhinni. Olyan pillanat volt, amikor azt gondolod, csípjenek meg, hogy álmodom-e vagy sem. Egyszer Dánia is megcsinálta ugyanezt, de azt hiszem, a mi győzelmünk még annál is nagyobb volt. Azt is lényegesnek tartom, hogy ez a diadal egyfajta üzenet volt a következő Európa-bajnokságra, hogy aránylag kicsi, esélytelennek tűnő országok is képesek lehetnek nagyot alkotni. Úgy érzem, ez az Eb-k előnyére vált.”

Az ünneplő görög válogatott a portugáliai Eb-döntő után (Forrás: greekreporter.com)
Borítókép: Andónisz Nikopolidisz (Forrás: UEFA)