Élő stream csatornák X

UEFA EURO 2020 - Hírek

Philipp Lahm: Egy német csapattal mindig számolni kell

| Forrás: m4sport.hu
A jobb- és balhátvédként, majd védekező középpályásként is a legmagasabb szinten teljesítő Philipp Lahm a Nationalelf legjobbjai közé tartozott hosszú éveken keresztül, a világbajnoki cím mellé azonban nem sikerült begyűjtenie az Európa-bajnoki aranyat. A 2020-as kontinensviadal nagyköveteként az UEFA-nak mesélt legkedvesebb emlékeiről, Münchenről és elvárásairól a nyári tornával kapcsolatban.

Lahm húszévesen az U21-es válogatottból hirtelen a felnőttek között találta magát és remek teljesítményének köszönhetően Rudi Völler szövetségi kapitány nevezte a portugáliai Eb-re utazó német csapatba. Igaz, Németország számára csalódás volt a 2004-es kontinensviadal, mivel a csoportból sem jutott tovább az együttes, az ifjú Lahm azonban különleges élményekkel gazdagodott.

„A legélvezetesebb a nyitómérkőzés volt. Igazán lenyűgöző egy ilyen nagy tornán pályára lépni. Azon a meccsen a ősi riválisunk, Hollandia ellen játszottunk. Húszévesen ez nagyon különleges volt számomra” – elevenítette fel emlékeit a 2004-es kontinensviadalról Lahm.

Rüstü Recber török kapus (sárgában) vetődik, miközben a német Philipp Lahm (balra) belövi csapata győztes gólját a bázeli Jakob Park stadionban 2008. június 25-én, a svájci-osztrák közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjében vívott Németország-Törökország mérkőzésen (Fotó: MTI/EPA/Peter Schneider)

A 2008-as kontinensviadalon a Nationalelf egészen a fináléig menetelt, ahol Spanyolországgal találkozott, de Fernando Torres 33. percben szerzett góljára nem érkezett válasz, így a németeknek be kellett érniük az ezüstéremmel. Lahm számára a törökök elleni elődöntő alakult meseszerűen: a 79. percben Klose találatával 2–1-re vezetett Németország, majd Semih a 86.-ban egyenlített és a 90. minutumban érkezett Lahm és a döntőbe lőtte válogatottját.

„Személy szerint a Törökország elleni gól a mérkőzés hajrájában nagyon érzelmes pillanat volt. Fontos volt, hogy megtapasztaljuk a kieséses szakaszban ránk nehezedő nyomást, ez sokat segített nekünk a 2014-es vb-cím elnyerésekor” – emlékezett 2008-ra Lahm.

Lahm (a trófeával) a 2014-es vb után visszavonult a válogatottságtól (Fotó: EPA/Marcus Brandt)

Philipp Lahm a 2014-es világbajnoki cím után hivatalosan bejelentette, visszavonul a válogatottságtól és kizárólag klubcsapatára koncentrál. A Bayern Münchennél 2017 májusában akasztotta végleg szögre a stoplist és az UEFA-nak adott interjúban nem felejtett el szeretett városáról sem ejteni néhány szót és azt is kiemelte, próbál objektív lenni.

„Nekem nagyon különleges. Őslakos müncheni vagyok, ott születtem, ott él a családom, szinte az egész karrieremet ott töltöttem, tehát ez tényleg egy különleges hely számomra, de megpróbálok objektív lenni. Szóval mi van Münchenben? München nagyon barátságosan fogadja a vendégeket. Olyan vállalkozásaink, klubjaink, intézményeink vannak, amelyek mindenhol jól ismertek” – ajánlotta nagykövetként szeretettel a szurkolóknak a 2020-as Eb egyik helyszínét.

A több mint százszoros válogatott Németország jelenlegi együtteséről is beszélt: „Győzni mindig nehéz, sok más ország van, tehetséges csapatokkal. A kvalifikációban megmutatták, lenyűgöző focit tudnak játszani. A csapatnak együtt kell beérnie és ez vonatkozik a tornára való felkészülésre is. Egy ilyen viadalon egy német csapat mindig erőt jelent, amellyel számolni kell.”

További Hírek