Élő stream csatornák X

UEFA EURO 2020 UEFA EURO 2020 - Hírek

C. Ronaldo a Puskás Arénában válhat az Eb-k legeredményesebb játékosává

| Forrás: m4sport.hu
Fél évvel a 2020-as Európa-bajnokság kezdete előtt az UEFA honlapja összegyűjtötte az eddig lejátszott tizenöt torna rekordjait és rekordereit.

(fotó: MTI/Illyés Tibor)

Az Európa-bajnokságok történetében eddig Spanyolország és Németország nyerte meg a legtöbbször a végső győztesnek járó Henri Delaunay-kupát, mindketten háromszor-háromszor.

Ugyanakkor Spanyolország az egyetlen, amelynek sikerült is megvédenie a címét: a 2008-as diadal után 2012-ben is felért a csúcsra az akkor már Vicente del Bosque által irányított válogatott. A legtöbb Eb-n a németek vettek részt (12), ha viszont gólokról van szó, akkor a franciák a nyerők: az 1984-es Eb-n összesen tizennégy gólt szereztek, ennél többet soha senki egyetlen tornán.

(fotó: MTI/EPA/Srdjan Suki)

A játékosok közül Cristiano Ronaldónak van a legtöbb Európa-bajnoki fellépése (21), aki emellett Michel Platinivel egyetemben az Eb-k történetének legeredményesebb játékosa is: Platininek és Ronaldónak is kilenc-kilenc gólja van, de Ronaldo esetében ez a szám minden bizonnyal emelkedni fog a nyári tornán – ami egyébként már az ötödik lesz a karrierjében, ez szintén rekord.

(fotó: EPA/SERGEY DOLZHENKO)

És akár az is lehet, hogy a Puskás Arénában szerzi meg a tizediket, hiszen a portugál válogatott két csoportmérkőzését is Budapesten játssza, a címvédő bázisa is a magyar fővárosban lesz az Eb idején.

A pályára lépések tekintetében – amibe beletartoznak a selejtezők is – Gianluigi Buffon vezet 59 meccsel, Ronaldo és a liechtensteini Mario Frick előtt. Az Eb-k történetének leggyorsabb gólját Dmitrij Kiricsenko lőtte Görögország ellen 2004-ben: mindössze 67 másodpercre volt szüksége. A leggyorsabb mesterhármas Platini nevéhez fűződik, aki 1984-ben vágott hármat a Jugoszlávia ellen 3–2-re megnyert összecsapáson.

Minden idők legfiatalabb játékosa, aki Eb-meccsen szerepet kapott, a holland Jetro Willems, aki 18 éves és 71 napos volt, amikor 2012-ben pályára lépett Dánia ellen. Ezzel párhuzamosan, az Eb-k legidősebb játékosa Király Gábor, aki 40 évesen és 86 naposan védett a magyar válogatottban a belgák ellen 4–0-ra elveszített nyolcaddöntőn 2016-ban.

Király Gábor (fotó: MTI/Illyés Tibor)

További Hírek