Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Több mint 37.000 jelentkezés érkezett az UEFA EURO 2020 önkéntes programra

m4sport.hu
Soha korábban nem jelentkeztek még annyian önkéntesnek az UEFA EURO eseményeire, mint ebben az évben. A jelentkezők 88%-át a rendező városok adják, így a helyi sajátosságok mindenhol áthatják majd a tornát.
(fotó: UEFA)

Az UEFA EURO 2020 a tornák történetének legszínesebb eseménye lesz, hiszen 12 rendező város közösen ünnepli majd a labdarúgó Európa-bajnokságok 60. évfordulóját. Ebben nagy szerep hárul majd arra a 12.000 önkéntesre, akik Európa-szerte segítik a lebonyolítást.

Az önkéntes programokra való jelentkezés lehetősége – melyről minden nemzeti szövetség számos kampány segítségégével tájékoztatta az. érdeklődőket – 2020. január végén hivatalosan is lezárult.

A 12 rendező városba összesen 159 ország több mint 37.000 önkéntese jelentkezett. Az Európa-bajnokságok történetében soha nem jelentkeztek még ilyen sokan önkéntesnek. A jelentkezők 88%-át a rendező városok adják, így biztosra vehető, hogy a helyismeret és az adott ország kultúrája áthatja majd az eseményt az önkénteseken keresztül.

„A nagy sporteseményekre hagyományosan sok önkéntes jelentkezik, és ez alól nem kivétel az UEFA EURO eseménye sem. Biztos vagyok benne, hogy azok, akik végül kiválasztásra kerülnek, életük egyik meghatározó élményével gazdagodnak a nyáron” – fogalmazott Martin Kallen, az UEFA versenyigazgatója.

„Az önkéntes programokon keresztül az UEFA és a helyi szervezők lehetőséget adnak a lakosság számára, hogy bekapcsolódjanak a világ egyik legnagyobb sporteseményébe, ami több ország esetében is az ott valaha rendezett legnagyobb labdarúgó esemény lesz. Az önkéntesek nemcsak kivételes szakmai tapasztalatra, de nemzetközi ismeretekre, barátokra és kapcsolatokra is szert tesznek majd.”

Budapest volt az önkéntesek egyik legnépszerűbb célpontja (fotó: UEFA)

A jelentkezők 60%-a 25 évnél fiatalabb, az önkéntes munka pedig nagyszerű lehetőséget kínál a számukra, hogy első kézből szerezzenek tapasztalatokat a világ egyik legnagyobb sporteseményének megszervezéséről. A jelentkezők 41%-a nő. Emlékeztetőül: az UEFA EURO 2016 eseményeire mintegy 22.000 jelentkezés érkezett az önkéntes pozíciókra, melyeknek 36%-a érkezett nőktől.

Az UEFA EURO 2020-ra kiválasztott 12.000 önkéntes hamarosan még részletesebb tájékoztatást és felkészítés kap majd az előttük álló feladatokról. A tanulást egy speciálisan az ő számukra fejlesztett e-learning platform is segíti majd, ami márciustól válik elérhetővé.

Az önkéntesek a torna után is széles körben, a labdarúgásban és azon túl is felhasználhatják majd azokat a tapasztalatokat, ismereteket és kapcsolatokat, melyeket a torna során szereztek.

Azok, akik kimaradtak az UEFA EURO 2020 önkéntes programjából, még mindig a torna részesei lehetnek, ha jelentkeznek a rendező városok saját önkéntes programjaira.

Az UEFA EURO 2020 eseményeinek Amszterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Budapest, Koppenhága, Dublin, Glasgow, London, München, Róma és Szentpétervár ad otthont.