Élő stream csatornák X

UEFA EURO 2020 - Hírek

Az UEFA 2021-re halasztotta a foci Eb-t – hivatalos

| Forrás: m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
Az UEFA keddi videokonferenciáján hivatalosan is eldőlt, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztják az eredetileg 2020 nyarára tervezett labdarúgó Európa-bajnokságot.
 

Az Európai Labdarúgó Szövetség közleménye szerint az emberi egészség mindennél fontosabb, s mivel a járvány lefutását bizonytalannak ítélték és felismerték, nem lehetett volna biztonságosan megrendezni egy ilyen hatalmas sporteseményt, így az 55 tagállam, a nemzeti szövetségek, valamint a játékosok európai szervezeteinek képviselőinek részvételével megtartott ülésen az UEFA elnöke, Alexander Ceferin a halasztás mellett érvelt, majd a döntés ezt követően a végrehajtó bizottság ülésén született meg.

Így tehát eldőlt, hogy 2021-ben kerül csak megrendezésre a most nyárra, 12 város – köztük Budapest – részvételével tervezett kontinenstorna, melyet jövő június 11. és július 11. között bonyolítanak majd le.

A szövetség másik indoka a halasztás mellett az volt, hogy szeretnék befejezni az ideiglenesen felfüggesztett európai bajnokságokat, ráadásul a nemzetközi kupák is elsőbbséget élveznek az Európa-bajnoksággal szemben.

A március végére tervezett Európa-bajnoki pótselejtezők lebonyolítására viszont június elejét jelölték ki. Ebben a magyar válogatott is érintett, ugyanis március 26-án Szófiában Bulgária vendége lett volna, majd a párharc győztese öt nappal később az izlandi-román meccs győztesét fogadta volna az Eb-részvételért. Az UEFA hozzátette, továbbra is figyelemmel követi a fejleményeket, hogy az új időpontban megtarthatóak-e a találkozók.

A Bajnokok Ligája és az Európa Liga befejezésére három lehetőséget mérlegelt a szervezet: vagy június vagy július 30-ig szerették volna lezárni a sorozatokat, vagy befejezni azonnal. Utóbbi lehetőséget azonban a jelentős pénzügyi veszteség miatt elvetették.

A Marca információi alapján a két legrangosabb európai kupát június végén fejezik be.

Az UEFA arról is tájékoztatást adott, hogy a bajnokságok és a klubok képviselőivel létrehozott egy munkacsoportot, melynek feladata megoldásokat találni a jelenlegi szezon befejezésére.

Az UEFA kedden videokonferencián egyeztetett a klubok, a nemzeti szövetségek, valamint a játékosok európai szervezeteinek képviselőivel, majd a döntések ezt követően a végrehajtó bizottság ülésén születtek meg.

További Hírek