Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Ceferin: A labdarúgásnak példát kell mutatnia

m4sport.hu
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) - a tagországokkal történt keddi egyeztetést követően - úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt jövő évre halasztja a kontinensbajnokságot, amelynek 11 másik várossal együtt Budapest is a házigazdája. A szervezet szlovén elnöke, Alexander Ceferin a bejelentést követő beszédében arról beszélt, a labdarúgásnak példát kell mutatnia, a szurkolóknak, játékosoknak és a stábtagoknak kell elsőbbséget élvezniük.
 

A szervezet elnökének beszéde:

„Egy olyan sportágat vezetünk, amelyben hatalmas számú ember él és lélegzik, amelyet e láthatatlan és gyorsan mozgó ellenfél most félreállított. Ilyen időkben a labdarúgás közösségének példát kell mutatnia a felelősség, az egységesség, a szolidaritás és az altruizmus jegyében.

A szurkolók, a stábok és a játékosok egészsége elsőbbséget kell hogy élvezzen. Az UEFA számos lehetőséget felvázolt annak érdekében, hogy a versenyeket biztonságosan befejezzék a szezon fennmaradó részében, és büszke vagyok kollégáim reakciójára az egész európai futballban. Valódi együttműködés volt, melyben mindenki felismerte, hogy valamit fel kell áldozni a legjobb megoldás érdekében.

Fontos volt, hogy az UEFA, mint az európai labdarúgást irányító testület, kezébe vegye a folyamat irányítását és a legnagyobb áldozatot vállalja magára. Az Európa-bajnokság áttétele más dátumra óriási költségekkel jár a szövetség számára, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy az 55 tagországban helyi szinten, a legalsó kategóriáktól, a női labdarúgáson át a játék fejlődéséről szóló alapvető finanszírozással ne terheljük őket. Vezérelveinket a cél érdekében a profit fölé helyeztük, ezt a döntést az egész európai labdarúgás érdekében hoztuk meg.

A labdarúgás egy állandóan emelkedő, hatalmas erő a társadalomban. Annak a gondolata, hogy az Európa-bajnokságoknak a 60. évfordulóját, ezt az összeurópai fesztivált üres stadionokkal, kihalt szurkolói zónákkal ünnepeljük meg, miközben az egész kontinens otthon ül a négy fal között, elfogadhatatlan volt a számunkra.

Szeretnék köszönetet mondani az Európai Klubok Szövetségnek, az Európai Ligáknak és a FIFPro Europe-nak a mai nagyszerű munkájáért és együttműködéséért. Szívből mondok köszönetet az 55 nemzeti szövetségnek, elnökeiknek és főtitkáraiknak, valamint kollégáimnak a Végrehajtó Bizottságban a támogatásáért és a bölcs döntésekért. A finom részletek kidolgozására az elkövetkező hetekben kerül sor, de az alapelvekben megállapodás született, ami nagy előrelépés. Mindannyian megmutattuk, hogy felelős vezetők vagyunk. Megmutattuk a szolidaritást és az egységét. Cél a profit fölött. Ezt értük el ma.

Ugyancsak köszönetet szeretnék mondani Alejandro Domingueznek és a CONMEBOL-nak, akik beleegyeztek abba, hogy a CONMEBOL (Dél-Amerikai Labdarúgó Szövetség) 2020-as Copa Americát elhalasztják annak érdekében, hogy követni tudják a nemzetközi közegészségügyi szervezetek ajánlásait a szélsőséges intézkedések bevezetését, illetve ezzel az Európa-bajnokság halasztásához igazodik. Ez azt jelenti, hogy az európai klubok és ligák a lehető legkevésbé befolyásolják a játékosok rendelkezésre állását. Ezeket a közös erőfeszítéseket, és különösen ezt az összehangolt, felelősségteljes döntést az egész európai labdarúgó-közösség nagyra értékeli.

A FIFA-nak (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség) és elnökének, Gianni Infantinónak, is köszönettel tartozom, aki kijelentette, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy az új naptár megvalósuljon. A válságos időben a labdarúgás megmutatta a legjobb oldalát a nyitottság, a szolidaritás és a tolerancia szellemében.”