Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

EURO 2020 » EURO 2021: az Eb-halasztás nyertesei és vesztesei

m4sport.hu
Szinte alig akad olyan ember a világon, akinek életére ne lenne hatással a koronavírus-járvány, nincs ezzel másként a sport világa sem, amely több hónapos kényszerpihenőre tért. Az előrejelzések és a sok kritika ellenére az olimpia szervezői még kitartanak, az UEFA viszont kedden meghúzta az egyetlen logikus és elkerülhetetlen lépést: 2021 június-júliusára halasztotta a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságot.
(fotó: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT)

Cikkünkben a teljesség igénye nélkül azt gyűjtöttük össze, kinek lehet előnyös és kinek jelenthet hátrányt, hogy egy évvel később rendezik meg a 24 csapatos kontinenstornát.

Nyertes: Magyarország

Ugyan a magyar válogatott nincs ott a 20 biztos Eb-résztvevő között, de a pótselejtezőben még lehetősége van kijutni a tornára, így érintett a halasztásban. Konkrétumokról jelenleg nehéz beszélni, de az UEFA tervei szerint 2020. június végén pótolná az eredetileg március végére kiírt pótselejtezőket, amelyben a magyar csapat Bulgária vendégeként kezdene, továbbjutás esetén pedig a román-izlandi párharc győztesével játszhatna a Puskás Arénában, már az Eb-részvételért.

Willi Orbán az azeriek elleni Eb-selejtezőn (Fotó: Facebook/MLSZ)

Nem titok, hogy Marco Rossi együttese nem a legjobb formában és előjelekkel várta a bulgáriai mérkőzést, főleg a védelemben akadtak komoly gondjai a szövetségi kapitánynak. Kádár Tamás és Baráth Botond meccshiánya aligha a következő hetekben fog megoldódni, de Willi Orbán áprilisra jósolt felépülése óriási erősítést jelentene a válogatottnak, a Bundesliga egyik legjobb hátvédje jelentősen növelné egy újabb magyar Eb-szereplés esélyét.

Nyertes: sérültek

Hasonlóan Willi Orbán helyzetéhez, több olyan futballista is akad, aki egészséges állapotban biztosan Eb-kerettag lenne, de sérülése miatt minimum kérdésessé vált a szereplése.

(fotó:  EPA/FELIPE TRUEBA)

Az angoloknál Harry Kane és Marcus Rashford, a belgáknál Eden Hazard, az olaszoknál Nicoló Zaniolo, a németeknél Nicklas Süle érintett. 2021 júniusig biztosan felépülnek.

Vesztes: Cristiano Ronaldo és kortársai

Cristiano Ronaldo vajon 36 évesen is top formában lesz, amikor Portugália 2021 nyarán megkísérli megvédeni Eb-címét? A vb-ezüstérmes horvátokat a 35 éves Luka Modric és a 33 éves Ivan Rakitic vezeti majd? Manuel Neuernek lesz még esélye a Nationaelf gólvonalán állni? Mi lesz Toni Kroosszal, aki azt mondta, a 2020-as Eb az utolsó nagy tornája? Vajon Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci alkotja majd az olasz védelem magját?

(fotó:  EPA/STRINGER)

Válaszokkal aligha szolgálhat bárki is, de az kétségtelen, hogy a felsorolt játékosok olyan korban vannak, amikor egy év plusz jelentős változásokat hozhat.

Vesztes: Belgium

A 2018-as vb-n bronzérmes belga válogatott aranygenerációjának az azóta eltelt majdnem két évben a 2020-as Eb-t emlegették az utolsó nagy lehetőségként, amikor valami igazán maradandót alkothatnak.

(fotó:  EPA/STEPHANIE LECOCQ)

Nos, 2021 nyarán Eden Hazard és Kevin De Bruyne túl lesz a 30., Toby Alderweireld and Axel Witsel a 32. születésnapján, Jan Vertonghen 34 éves lesz. Az életkort tekintve karrierje csúcspontját elhagyó Romelu Lukaku is a rutinosabb játékosok közé tartozik majd.

Mennyire lesz vízválasztó ez az egy év csúszás a belgáknak?

Nyertes: Hollandia

Ha már megérintett minket a generációváltás szele, tökéletes ellenpélda a 2016-os Eb-t és a 2018-as vb-t is kihagyó holland válogatott, amely a Nemzetek Ligájában és a 2020-as Eb selejtezőjében visszahelyezte magát a futball térképére.

(fotó: EPA/HUGO DELGADO)

Az új korszakba lépésben meghatározó szerepe van Ronald Koeman szövetségi kapitánynak, a világ egyik legjobb középhátvédjének, Virgil van Dijknak és annak a fiatal magnak (Frenkie de Jong, Donny van de Beek, Matthijs de Ligt, Donyell Malen, stb. ), amelynek nagyon jól fog jönni ez a plusz egy év, hogy még érettebb és a legmagasabb szinten tapasztaltabb futballisták legyenek.

Nyertes: csodatinik

Nehéz megjósolni, mikor jön túl korán vagy épp pont a legjobbkor az első nagy torna egy üstökösként berobbanó játékosnak. Jó példa a szezon csatárszenzációja, Erling Haaland vagy dortmundi csapattársa, Jadon Sancho, akik biztosan nem fogják elpazarolni azt a picivel több mint egy évet, ami a következő Európa-bajnokságig várni kell.

A norvég válogatott, amelynek Haaland mellett szintén tagja Martin Ödegaard, a magyarokhoz hasonlóan pótselejtezőre kényszerült, esetükben sem mindegy, hogy nem egy fárasztó szezon közben kell lejátszaniuk fiatal éveik talán legfontosabb mérkőzéseit.