Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Marco Rossi kihirdette bő Eb-keretét: Dzsudzsák nélkül, Szoboszlaival és újoncokkal

MLSZ
Marco Rossi megnevezte 30 fős, bő Európa-bajnoki keretét, melynek tagja a hosszú ideje sérült Szoboszlai Dominik, valamint három abszolút újonc is.

Rossi már korábban leszögezte, akkor is számít Szoboszlaira, ha tavasszal egyáltalán nem léphetett még pályára az RB Leipzigben. A megszokott névsorból a márciusban, Andorra ellen térdszalag-szakadást szenvedő Kalmár Zsolt hiányzik.

A Puskás Akadémia saját nevelésű védőjére, Spandler Csabára, a közelmúltban az MTK-ból Dallasba igazoló szélsőre, Schön Szabolcsra és az OTP Bank Liga góllövőlistáját vezető paksi Hahn Jánosra első ízben számít a szövetségi kapitány. Szintén újonc Bolla Bendegúz és Tóth Balázs, de mindketten vettek már részt válogatott felkészülésen.

Nincs ott viszont a kiválasztottak között Dzsudzsák Balázs: a korábbi csapatkapitány 108 fellépéssel válogatottsági rekorder, de 2019 novembere óta egyszer sem volt kerettag. A másodosztályú Debrecenben játszó szélső a minap adott annak hangot, hogy úgy érzi, tudna még segíteni.

A négy meghívott kapus egyike Bogdán Ádám, a Ferencváros második számú kapusa – az utóbbi hetekben Dibusz Dénes sérülése okán jutott játéklehetőséghez –, aki a 2016-os Eb előtt védett utoljára a nemzeti együttesben.

A végső, 26-os keretet – a megszokott 23-as létszámot a koronavírus jelentette problémák megelőzése miatt emelték fel – június 1-ig kell leadni az UEFA felé, ezt követően csak súlyos sérülés vagy betegség esetén lehet változtatni az adott válogatott első mérkőzése előtt. Ebbe a kategóriába beletartoznak a koronavírussal megfertőződött és a szoros kontaktszemélynek minősülő futballisták is. Aki viszont kikerül a keretből, az már nem térhet vissza.

„Ahogy korábban már többször elmondtam, főként azokra a játékosokra számítok, akik oroszlánrészt vállaltak az Eb-kijutásból és a Nemzetek Ligája-feljutásból – idézi az MLSZ honlapja Rossi szavait. – Ugyanakkor az is fontos szempont volt, hogy többségük többnyire játékban legyen, rendszeresen játsszon a klubjában. Az egyetlen kivételt Szoboszlai Dominik jelenti, aki januári klubváltása óta nincs játékban, azonban jelenleg ő az elsőszámú tehetségünk, a válogatott egyik kulcsembere. Ha június 1-ig megfelelő állapotban lesz, akkor számítani fogok rá a szűk keretben is. Ha viszont nem, akkor kénytelenek leszünk visszaengedni klubjához.”

Marco Rossi (fotó: MLSZ)

Az OTP Bank Ligában játszó játékosok, illetve akiknek már nincs klubkötelezettségük, május 17-én kezdik meg a felkészülést Telkiben. A teljes keret pedig május 24-től tíznapos edzőtáborba utazik Ausztriába.

A legfontosabb feladatunk, hogy formában tartsuk a játékosokat, ugyanakkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy egy teljes szezon ér most véget, amely során komoly terhelést kapott a legtöbb játékos – fogalmazott a szövetségi kapitány. – Éppen ezért külön kihívást jelent, hogy fizikálisan megfelelő szinten tartsuk, de ne is terheljük túl őket. Ausztriában valószínűleg kicsit nagyobb hangsúlyt kap majd a fizikai terhelés, de alapvetően a taktikán, a szervezettség javításán és az automatizmusok minél erősebb kialakításán lesz majd a hangsúly az edzések során. Emellett a csapategységet is szeretnénk tovább javítani, ami már most is kitűnő, de mint mindent, úgy ezt is lehet még fokozni. Az ausztriai edzőtábor végére kell kijelölnöm azt a 26 játékost, akikre az az Európa-bajnokságon is számítok, vagyis a mostani keretből 3 mezőnyjátékos és egy kapus nem tud majd velünk tartani a világ legjobb csapatai ellen játszandó csoportmérkőzéseinkre”  – fogalmazott a kapitány.

A magyar válogatott Portugáliával, Franciaországgal és Németországgal alkotja az Eb F csoportját, előbbi kettővel Budapesten a Puskás Arénában, utóbbival Münchenben mérkőzik meg.

Júniusban még két hazai felkészülési mérkőzést vív a válogatott: 4-én Ciprust, 8-án Írországot látja vendégül.

A magyar válogatott bő Eb-kerete:
kapusok:
Bogdán Ádám (Ferencvárosi TC)
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC)
Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Tóth Balázs (Puskás Akadémia)

védők:
Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC)
Botka Endre (Ferencvárosi TC)
Fiola Attila (MOL Fehérvár FC)
Hangya Szilveszter (MOL Fehérvár FC)
Kecskés Ákos (FC Lugano)
Lang Ádám (Omonia Nicosia)
Lovrencsics Gergő (Ferencvárosi TC)
Orbán Willi (RB Leipzig)
Spandler Csaba (Puskás Akadémia FC)
Szalai Attila (Fenerbahçe FK)

középpályások:
Cseri Tamás (Mezőkövesd-Zsóry)
Gazdag Dániel (Budapest Honvéd)
Holender Filip (Partizan Belgrád)
Kleinheisler László (NK Osijek)
Nagy Ádám (Bristol City)
Nego Loic (MOL Fehérvár FC)
Schäfer András (DAC)
Sigér Dávid (Ferencvárosi TC)
Szoboszlai Dominik (RB Leipzig)

támadók:
Hahn János (Paksi FC)
Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC)
Sallai Roland (SC Freiburg)
Schön Szabolcs (FC Dallas)
Szalai Ádám (1.FSV Mainz 05)
Varga Kevin (Kasimpasa)
Varga Roland (MTK Budapest)

További Hírek