Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Hivatalos: Szoboszlai Dominik kimaradt Marco Rossi Eb-keretéből

m4sport.hu
Szoboszlai Dominik nem került be a magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnokságra nevezett 26 fős keretébe, ezt Marco Rossi szövetségi kapitány jelentette be keddi sajtótájékoztatóján. A bő keretből Szoboszlai mellett Tóth Balázs (kapus) és Spandler Csaba (hátvéd) került ki, illetve Hangya Szilveszter sérülés miatt már korábban távozott.
 

Az RB Leipzig középpályása január óta elhúzódó ágyéksérüléssel bajlódik, ami a válogatott edzőtáborában sem jött rendbe, így nem maradt esély Szoboszlai Eb-szereplésére. „Nincs jó állapotban, még csak olyanban sem, hogy akár rövid időre segíteni tudja a csapatot” – fogalmazott Marco Rossi a keret kihirdetésekor. Hozzátette, végig remélte, hogy számíthat a játékára, de fel volt rá készülve, ez tényleg inkább csak remény, és mégsem lesz erre lehetősége. A fizikális felmérések is azt mutatták, nincs játékra készen. Ha így is bevetette volna, az a teljes karrierjét veszélyeztette volna.

Az utóbbi hónapokban már szinte hozzászokhattunk, hogy izgulni kell Szoboszlai kerettagságával kapcsolatban.

Októberben a Bulgária elleni Eb-pótselejtező elődöntőről azért maradt le, mert korábbi klubja, a Red Bull Salzburg három játékosa megfertőződött a koronavírussal, ezért a keret minden tagja karanténba került.

Egy hónappal később, az Eb-kijutásról döntő Izland elleni mérkőzés előtt ismét aggasztó hírek érkeztek Salzburgból, de végül két negatív PCR-tesztnek köszönhetően az utolsó pillanatban csatlakozhatott a kerethez, majd a 92. percben győztes gólt lőtt Izland ellen, amivel kijutott a magyar válogatott a 2020-ról 2021 nyarára halasztott Európa-bajnokságra.

Szoboszlai januárban klubot váltott, az RB Leipzig 20 millió eurót fizetett érte a Salzburgnak, de azóta sem tudott bemutatkozni új csapatában.

Mint kiderült, ágyéksérülés hátráltatta, egy olyan probléma, amivel már Salzburgban is küzdött, fájdalomcsillapítókkal játszott. A Leipzignél úgy voltak vele, fontosabb, hogy tökéletesen meggyógyuljon, minthogy siettessék a debütálását.

A felépülése azonban annyira elhúzódott, hogy az egyéni edzéseket csak áprilisban kezdhette meg és csak májusban tréningezett először együtt lipcsei csapattársaival.

Ügynöksége áprilisban és májusban is pozitív volt a játékos Eb-szereplésével kapcsolatban, így a nehézségek ellenére mutatkozott remény Szoboszlai Eb-szereplésével kapcsolatban.

Bizakodó volt Marco Rossi is, aki május elején hirdette ki bő, 30 fős keretét az Eb-felkészülésre, és mint mondta, Szoboszlaival tehetségére és kvalitásaira tekintettel kivételt tett, jelentős mérkőzéshiánya ellenére kapott meghívót

A szövetségi kapitány hozzátette, a válogatott stábjának a közös felkészülés során kell meggyőződnie arról, hogy a 20 éves középpályás megfelelő állapotban van ahhoz, hogy számítsanak rá a Portugália, Franciaország és Németország elleni csoportmérkőzéseken.

Rossi azonban egy hónapja jelezte:

„Ha június 1-ig megfelelő állapotban lesz, akkor számítani fogok rá a szűk keretben is. Ha viszont nem, akkor kénytelenek leszünk visszaengedni klubjához.”

Az RB Leipzigben légióskodó három futballista, Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik május 27-én , múlt csütörtökön csatlakoztak a válogatott ausztriai edzőtáborához, de csak előbbi kettő lehet ott a tornán.

Borítókép: Szoboszlai Dominik gólöröme a magyar válogatott második gólja után a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 12-én. A magyar válogatott 2-1-re győzött, ezzel története során negyedszer kijutott az Európa-bajnokságra. MTI/Illyés Tibor