Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

A horvátok követik a magyar példát: nem térdelnek le az Eb-meccsek előtt

m4sport.hu
A horvát labdarúgó-válogatott játékosai nem tervezik, hogy letérdelnek az Európa-bajnokság mérkőzéseinek megkezdése előtt, legalábbis az Anglia elleni nyitómérkőzésükön bizonyosan nem. Az indoklás a horvát szövetség részéről megegyezik a magyar álláspontjával.
 

Angliában már bevett szokás, hogy a mérkőzések előtt a játékosok letérdepelnek, a rasszizmus ellen, illetve a Black Lives Matter politikai mozgalom mellett kampányolva. Az angol válogatott tagjai is hasonlóan cselekedtek az Ausztria és Románia elleni felkészülési mérkőzésükön – függetlenül attól, hogy saját szurkolóik ezért szorványosan kifütyülték a gesztust -, ahogyan Eb-meccseiken is így fognak tenni.

Ezzel szemben a 2018-as világbajnokság ezüstérmesei, a horvátok bejelentették, hogy nem fognak csatlakozni az angolokhoz a mérkőzés előtt és állva maradnak a kezdősípszót követően, mielőtt útjára indulna a labda a D csoportban megrendezésre kerülő összecsapáson.

A horvát válogatott sajtófőnöke, Tomislav Pacak nem kívánt az esettel kapcsolatban válaszolni a The Athletic kérdésére, az Eb előtt megtartott sajtótájékoztatón, ugyanakkor déli szomszédjaink újságírói elmondták, hogy azért született meg ez a döntés a szövetség részéről, mert a térdelés nem része az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) által előírt protokollnak, ráadásul az UEFA kifejezetten ellenzi a politikai töltettel bíró megnyilvánulásokat a sportban.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hasonlóan indokolta, hogy a nemzeti csapat tagjai miért nem csatlakoznak ehhez a mozgalomhoz.

A horvátok már vasárnap, a Belgium ellen 1-0-ra elveszített felkészülési meccsen sem térdeltek le, nem úgy, mint az ellenfél.

Borítókép: EPA/STEPHANIE LECOCQ