Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Petry Zsolt: Kapusposzton szinte bármelyik válogatottal felvehetjük a versenyt

m4sport.hu | Kerényi Ervin
Az M4 Sport kedden mutatta be Eb-szakértői keretét, melynek tagja Petry Zsolt is, akit többek között a Magyarország–Portugália és a Németország–Magyarország csoportmérkőzésen is láthatnak majd a pénteken rajtoló Európa-bajnokság nézői, de előtte még interjút adott honlapunknak, melyben a tornával kapcsolatos várakozásairól kérdeztük.
 

A játékosként ifjúsági Európa-bajnok Petry Zsolt 30 évvel ezelőtt magyar bajnoki címet nyert a Honvéddal, volt az év magyar labdarúgója,  légiósként Belgiumban, Törökországban, Hollandiában és Németországban is szerepelt, a magyar válogatottban 38 alkalommal lépett pályára.

Erwin Koeman kapitánysága idején a válogatott kapusedzője volt, ebben az időszakban került első alkalommal keretbe Gulácsi Péter, aki nélkül ma elképzelhetetlen a magyar nemzeti tizenegy kezdőcsapata.

Ezt követően 6-6 éven át a Bundesligában szereplő Hoffenheimnél, majd a Herthánál dolgozott kapusedzőként, a berliniektől áprilisban menesztették, egy, a klub állítása szerint a Hertha értékeivel nem összeegyeztethető nyilatkozat miatt. Évtizedes Bundesliga-tapasztalatával testközelből ismeri a német bajnokság kiválóságait, így harmadik csoportellenfelünket is.

Marco Rossi múlt kedden hirdette ki 26 fős, végleges Európa-bajnoki keretét. Mit gondol a szövetségi kapitány kapusposzton hozott döntéséről? Bogdán Ádám, Dibusz Dénes és Gulácsi Péter lehet ott a tornán, a Puskás Akadémia 23 éves kapusa, Tóth Balázs pedig kikerült.
Tóth Balázst egy nagyon tehetséges kapusnak tartom, szerintem fog még örömet szerezni a magyar szurkolóknak válogatott mezben, de erre az Európa-bajnokságra ez egy okosan kiválasztott hármas. Gulácsi Péter személyében van egy Európa-klasszisunk, Dibusz Dénes a Bajnokok Ligája csoportkörében és a válogatottban is megmutatta, nemzetközi szinten is nagyszerű teljesítményt tud nyújtani, mögöttük pedig egy bármikor bevethető, nagy rutinnal rendelkező, profi felfogású Bogdán Ádám szerepel. Kapusposzton szinte bármelyik válogatottal felvehetjük a versenyt.

Ezek szerint önnél egyértelmű, ki a kezdőkapus?
Ezen a poszton nincs kérdés, Gulácsi Péter évek óta kiváló teljesítményt nyújt, az ő tapasztalata, az életkora, a felkészültsége, a hozzáállása, a személyisége abszolút arra predesztinálja őt, hogy első számú kapusként vegye számításba a szövetségi kapitány.

Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt sérülés miatt marad le a tornáról, két kreatív, támadó szellemű, a pontrúgásoknál is kulcsfontosságú középpályás került ki a keretből, megnehezítve a szövetségi kapitány feladatát.
A magyar futball még nincs abban a helyzetben, hogy egy Szoboszlai Dominik szintű játékost, illetve két ilyen fontos középpályást egy az egyben pótolni tudjon, így a hiányuk mindenképp érvágás. Egy ilyen helyzetet a játékrendszer és a taktika újragondolásával, más stílusú játékosokkal, rendkívüli csapategységgel lehet áthidalni, remélhetőleg a felkészülés alatt erre volt is lehetősége a szövetségi kapitánynak. De ne feledjük, a 2016-os Eb-döntőben a portugálok hamar elvesztették Cristiano Ronaldót, mégis legyőzték a franciákat a fináléban.

Ha már Cristiano Ronaldo… Tegyük mellé Joao Félixet, Bruno Fernandest, Mbappét, Benzemát, Griezmannt, Havertzet, Gnabryt, Wernert – csak néhány név a csoportellenfelek támadói közül. Létezhet ennél nagyobb kihívás egy kapus számára, nyolc napon belül szembenézni ilyen minőségű támadókkal egy Európa-bajnokságon?
Irigylésre méltó helyzetben van Gulácsi Péter, akire talán pályafutása legemlékezetesebb napjai várnak, hiszen a világ legjobb csatáraival állhat szembe és járhat túl az eszükön. Nem is tudom, hogy létezik-e ennél nagyobb kihívás és álom valakinek, aki elkezdi ezt a gyönyörű szép posztot.

Sorozatban második Európa-bajnokságára jutott ki a magyar válogatott, ráadásul mindkét esetben az utolsó esélyt megragadva, pótselejtezőben, kiélezett helyzetben sikerült kiharcolni a szereplést, ősszel pedig Nemzetek Ligája-csoportját is megnyerte az együttes. Miben látja az előrelépés kulcsát?
A megfelelő, az ország és a válogatott futballjához idomuló szakember kiválasztásában. Korábban váltották egymást a magyar és külföldi szövetségi kapitányok, Dárdai Pál volt az, aki ismerte és sikeresen ötvözte a magyar labdarúgás tulajdonságait és erősségeit a német futballból hozott elemekkel, a taktikai fegyelemmel, célorientált, csapatszintű gondolkodással, küzdeni tudással. Bernd Storck pedig eredményesen tovább tudta vinni. Ezután Georges Leekensszel ismét beleestek a korábbi hibába, hiszen ő is teljesen idegenként csöppent bele a magyar labdarúgásba. Marco Rossi kiválasztása a Dárdai-utat folytatta, hozta magával az edzőképzésben a világ élvonalát jelentő olasz futballkultúrában tanult értékeket és korábban már sikeres volt Magyarországon, bajnoki címet nyert a Honvéddal. Mindketten hitelesek, magas szintet képviselnek pedagógiai szempontból is, maguk mögé tudják állítani a csapatot, a médiát, a szurkolókat, ami elengedhetetlen egy edzőnek.

A magyar válogatott a legutóbbi három nagy torna győztesével került egy csoportba az Eb-n, a címvédő portugálokkal, a 2014-es világbajnok németekkel és a 2018-ban vb-győztes franciákkal. Mi lehet egy magyar szurkoló reális elvárása egy ilyen elképesztően nehéz négyesben?
Kilenc pont (nevet). Szerintem szurkolóként nem is lehet nagyobb öröm, mint egy ilyen Európa-bajnoki csoportban látni a magyar válogatottat. Világsztárokat a pályán, miközben a hazánk játékosaiért szoríthatunk telt ház előtt a Puskás Arénában, olyan hangulatot teremtve, ami akár hozzá is segítheti a csapatot egy-két bravúrponthoz. Élvezni kell a lehetőséget, átélni a pillanatot, amiből talán kijöhet egy olyan eredmény is, amire senki nem gondol, miközben a labdarúgás szeretete és szenvedélye remélhetőleg sok fiatal gyermekre átragad majd.

Melyik válogatottakat tippelné az első két helyre az F-csoportban?
A vb-címvédő franciákat látom a legstabilabbnak, a portugál és a német válogatott között 50-50 százalékra mondanám az esélyeket.

Németországban hogyan látja a Nationalelf szereplésével kapcsolatos elvárásokat?
Iszonyatos nagy eufóriát még nem érezni, még a belső berkekben sem úgy számolnak, hogy esélyesek a végső győzelemre, a közelmúlt eredményei sem váltanak ki túl nagy optimizmust a szurkolókban, de szerintem egy német válogatottal mindig számolni kell.

Mi lehet a gyenge pontja az Eb után leköszönő Joachim Löw csapatának?
Sebezhetőnek látom a német válogatottat, főként a labdavesztés utáni visszarendeződésben voltak problémáik az utóbbi mérkőzéseken. Támadásból védekezésbe váltáskor túl nagy területet adnak az ellenfeleknek, ezen a szinten ez végzetes hiba is lehet.

Ki az a játékos az ellenfelek között, akikre felhívná a figyelmet?
A Bajnokok Ligája döntőjében győztes gólt szerző Kai Havertz nekem mindig is nagyon tetszett, ő az a játékos, akinek minden megmozdulását élvezet nézni, emellett iszonyú gyors fejben, még ha kívülről nézve a mozgása olykor lassúnak is tűnhet. Ő nem az a futballista, aki a hátára veszi a csapatot, de egy jól funkcionáló együttesben kiemelkedőt tud nyújtani. Mivel a Chelsea-ben sem volt stabil kezdő a szezonban, fizikailag sincs annyira leterhelve, ami egy ilyen tornán nagy előnyt jelenthet.

A kapusok mezőnyét mennyire látja erősnek az Eb-n?
Manuel Neuer magasan kiemelkedik a kapusok között jelenleg, utána kisebb űr van. A belga Courtois eddig nem futotta be azt a karriert, amire a képességei alapján hivatott lenne, a spanyoloknál De Gea vagy a franciáknál Lloris remek kapusok, de nem nyújtanak olyat, ami kiemelné őket a nagyon jók közül is. Neuer a többiek előtt jár, ő az, aki döntő pillanatban döntő védést tud hozni, ez az a képesség, ami őt világklasszissá teszi. Bár nem láthatjuk az Európa-bajnokságon, de a szlovén Jan Oblakot mellé tudnám még helyezni, ő is a legfontosabb szituációkban képes a legjobb döntést hozni, a mérkőzést a csapata javára fordítva ezzel. Ha valaki, akár Gulácsi Péter fel akar lépni ebbe a kategóriába, akkor a legfontosabb pillanatokban kell sorsdöntő védéseket hozni, ez elengedhetetlen.

Van megérzése a 2021-es Európa-bajnokra?
A világbajnoki címvédő Franciaország nagyon egyben van, egyénileg és csapatként is kiemelkedőek, Didier Deschamps már közel tíz éve képes rendre megújítani a keretet, miközben folyamatosan topszinten teljesítenek. Nem játszanak látványosan, de eredményesek és ez az, ami igazán fontos.

Televíziós szakértőként dolgozott már korábban? Mennyire jelent új kihívást ez a szerep?
Ez az első alkalom, hogy kipróbálhatom magam szakértőként, egy új és izgalmas kihívásként tekintek rá, remélem, mindenki számára érdekes információkkal, akár kulisszatitkokkal tudok szolgálni és érthetően át tudom adni a nézőknek. Várom a debütálást, bízom benne, hogy jó csapatot alkotunk majd a többi szakértővel, műsorvezetőkkel, kommentátorokkal. A Magyarország-Portugália és a Németország-Magyarország csoportmérkőzésen biztosan találkozhatunk az M4 Sport nézőivel.

A labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben, a péntek esti nyitómérkőzést Törökország és Olaszország játssza a római Olimpiai Stadionban. A magyar labdarúgó-válogatott először június 15-én lép majd pályára, Marco Rossi együttesének ellenfele a címvédő Portugália lesz. A Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek (Magyarország–Portugália, Magyarország–Franciaország és Portugália–Franciaország), valamint a június 27-ei nyolcaddöntőnek ad majd otthont. Az M4 Sport mindannyiszor helyszíni stúdióból jelentkezik majd – miként a müncheni Németország–Magyarország meccsről is.

További Hírek