Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Az idén veretlen skótok sorsdöntő meccsel kezdik a csoportkört

mti
A társrendező skót labdarúgó-válogatott a legfontosabb meccsével kezd hétfőn az Európa-bajnokság csoportkörében.
 

A skótok első ellenfele a D csoportban a csehek lesznek, és miután Anglia mellett a világbajnoki döntős Horvátország szerepel még a négyesben – utóbbi két együttes vasárnap találkozik -, az erőviszonyok ismeretében ki lehet jelenteni: amelyik csapat pont nélkül marad hétfőn Glasgow-ban, az elméletben máris lemondhat a továbbjutásról.

A két együttes jól ismeri egymást a közelmúltból, az idei öt meccsén veretlen, két győzelme mellett három döntetlent játszó Skócia tavaly a Nemzetek Ligájában ősszel kétszer is legyőzte Csehországot: vendégként 2-1-re, majd házigazdaként 1-0-ra. A cseheket azonban érzékenyen érintette akkor a járványhelyzet, előbb több játékosuk nem állt rendelkezésre az alapcsapatból, míg második fellépésükön a szövetségi kapitány, Jaroslav Silhavy sem lehetett ott. A cseh keretben ezúttal nincsenek nemzetközi klasszisok, viszont rendelkezésre állnak tapasztalt légiósok, többek között Tomas Soucek (West Ham United) és Partik Schick (Bayer Leverkusen), akikre azért bőven lehet alapozniuk.

A csehek idén a márciusi világbajnoki selejtező-mérkőzéseken előbb vendégként 6-2-re lelépték az észeteket, majd otthon 1-1-es döntetlent értek el a világranglistát vezető belgákkal. A felkészülési időszakban viszont úgy kaptak ki Walestől és Olaszországtól is, hogy gólt sem szereztek – 0-1, illetve 0-4 -, de az Albánia elleni főpróbájuk már jobban sikerült, akkor 3-1-re nyertek.

Steve Clarke, a skótok kapitánya a kezdőcsapat összeállítását illetően akár meglepetéssel is szolgálhat, ha a középpályán egyaránt alapember Scott McTominay (Manchester United) és John McGinn (Aston Villa) mellett a 20 éves Billy Gilmournak (Chelsea) szavaz bizalmat. Utóbbi mellett tehetsége és formája szólhat, valamint az, hogy kevésbé ismert, tapasztalatlansága ugyanakkor kockázatot is rejt.

A skótok és egy magyar találmány, a Teqball, felkészülés közben.

A várható kezdőcsapatok (az uefa.com szerint):
Skócia:
Marshall – Hendry, Hanley, Tierney – O’Donnell, McTominay, McGregor, McGinn, Robertson – Dykes, Adams
Csehország:
Vaclik – Coufal, Celustka, Kalas, Boril – Soucek, Kral – Masopust, Darida, Jankto – Schick

Borítókép: Az idén veretlen skótok a csoportkör legfontosabb meccsével kezdik a tornát (EPA/JULIEN WARNAND)