Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Eriksen korábbi sportorvosa nem zárja ki, hogy a dán pályafutásának vége

m4sport.hu/Sky News
Borzalmas eseménynek lehettünk szemtanúi az Európa-bajnokság harmadik mérkőzésén, skandináv derbijén. A szombaton délután rendezett Dánia-Finnország meccs első félidejének hajrájában a dánok klasszisa, Christian Eriksen egy teljesen ártalmatlannak tűnő szituációban hirtelen összeesett.
 

Mint később kiderült, a 29 éves középpályás szívrohamot kapott a mérkőzés közben, és talán az angol játékvezető, Antony Taylor – pár másodperc után leállította a meccset és hívta az orvosokat -, illetve a dánok csapatkapitányának Simon Kjaer gyors reakciójának és lélekjelenlétének köszönheti, hogy életben maradt.

A szombat esti jelentések szerint Eriksen állapota a kórházban stabil volt, ugyanakkor arról még mindig nem lehet tudni, hogy miért történhetett vele az ijesztő eset.

A sportkardiológus, Sanjay Sharma, aki korábban a Tottenham Hotspur orvosa volt és sokat foglalkozott Eriksennel is, jelenleg a londoni St. George Egyetem professzora, értetlenül áll az események előtt, és nem zárja ki, hogy többet már nem látjuk pályán a dánt.

„Egyértelmű, hogy valamivel gond volt. Szerencsére vissza tudták őt hozni, a nagy kérdés az, hogy mi történhetett, egyáltalán miért történhetett meg? Ennek az embernek 2019-ig az összes tesztje teljesen normális volt, így képtelenség magyarázatot találni erre a szívrohamra” – magyarázta Sharma professzor.

„A szívének leállása megrázta az egész nemzetet, még mindig nem sikerült napirendre térni az eset fölött. Egy ilyen esemény nem csak a közvetlen érintetteket rázza meg pszichésen, de szerte a világban az embereket. A jó hír az, hogy életben marad, a rossz, hogy a pályafutásának vége lehet. Hogy láthatjuk-e még valaha a pályán? Erre még nehéz válaszolni. Angliában bizonyosan nem játszhatna, az ilyen esetekben mi nagyon szigorúak vagyunk” – jelentette ki a professzor.

Szerinte Eriksen szívmegállásának oka lehet egy ismeretlen egészségiügyi tényező vagy akár magas láz, de az a jelentés, hogy a futballista kórházban ébren van, “nagyon jó jel”.

“Az a tény, hogy stabil és éber, egyértelműen biztató kilátások. De nem tudom, hogy fog-e valaha még focizni” – mondta a PA hírügynökségnek.

Egy példát is felemlített: Fabrice Muamba, a Bolton Wanderers játékosa 2012 márciusában pont Eriksen korábbi csapata, a Tottenham ellen kapott szívrohamot a pályán és összeesett. A labdarúgót sikerült megmenteni, felépült és még vissza is tért a pályára, de öt hónap játék után orvosi tanácsra visszavonult.

A dán sajtó olasz információkra hivatkozva arról számolt be, hogy Eriksen, saját maga küldött üzenetet olasz csapatának az Internek és milánói csapattársainak, ami újabb megnyugvásra okot adó hír.

A legfontosabb mindenképpen az, hogy mindenképpen egészséges életet élhessen, hogy a pályán vagy immáron a labdarúgás világából kilépve… Él! És ez a legfontosabb!

Sajnos, a magyar labdarúgás történetében is felidézhetünk egy hasonló, ennél is szomorúbb esetet: Fehér Miklóst nem sikerült megmenteni…

Frissítés: Továbbra is stabil az állapota Christian Eriksennek, a dán labdarúgó-válogatott csapatkapitányának.

A dán szövetség vasárnap közösségi oldalán adott tájékoztatást a labdarúgó egészségi állapotáról, amelyben hozzátette: a további vizsgálatok érdekében kórházban marad a 29 éves támadó középpályás.

Kiemelték: vasárnap reggel volt lehetőségük beszélni Eriksennel, aki üdvözletét küldte csapattársainak.

Borítókép: Christian Eriksen (EPA/Friedemann Vogel)

További Hírek