Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Félelmetes az angolok Eb-kerete, de vajon túl tud-e lépni a válogatott a saját árnyékán?

m4sport.hu
Június 11-én kezdetét vette a tavalyról 2021-re halasztott labdarúgó Európa-bajnokság. Az angol válogatott a keretét tekintve brutálisan erős, ám Gareth Southgate-en nagy a nyomás – a szövetségi kapitány nem hibázhat, ha révbe akar érni a szigetországi együttessel. A kontinenstorna mérkőzéseit az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.
 

 

SIMA VOLT A KIJUTÁS

Nem mondhatni, hogy az angolok megizzadtak volna a kontinenstorna selejtezőin. A háromoroszlánosok a csehekkel, a koszovóiakkal, Bulgáriával, valamint Montenegróval kerültek egy csoportba, amelyet aztán könnyedén be is húztak – Harry Kane-ék 21 ponttal zártak, hat ponttal megelőzve a második Csehországot, nyolc meccsükből hetet megnyertek, gólkülönbségük pedig kiemelkedő volt, 37-szer találtak az ellenfelek kapujába, ezzel szemben mindössze hatot kaptak.

A kijutás tehát sima volt, ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy kedvez majd Anglia számára, mivel az Európa-bajnokságon vélhetően már nehezebb összecsapások várnak az alakulatra, amely így nincs hozzászokva a szoros meccsekhez, a nehéz sikerek kicsikarásához.

SÉRÜLÉSEK! SÉRÜLÉSEK MINDENHOL!

Southgate helyzetét nem könnyítette meg, hogy több kulcsjátékosa is sérüléssel bajlódott (vagy bajlódik épp) a közelmúltban: néhány hete Harry Maguire bokaszalagjaival akadtak problémák, ami miatt a Manchester United védője ki is hagyta az Európa-liga-döntőt, míg csapattársa, Mason Greenwood makacs sérülése miatt nem is vehet részt a tornán.

A kapuban Nick Pope is hasonlóan járt, de a végső keretben végül helyet kapó Jordan Henderson például február vége óta egyetlen felkészülési meccsen lépett csak pályára, a Liverpoolban egyáltalán nem is játszott. Hosszas kihagyás után tért vissza Jack Grealish is – az Aston Villa sztárja sípcsontsérülés miatt február és március között kényszerpihenőn volt, a bajnokságban végül az utolsó négy fordulóra visszatért ugyan, ám ezeken mindössze 207 percet szerepelt.

Trent Alexander-Arnold, a Liverpool klasszisa lehet az egyik legérzékenyebb veszteség: a jobbhátvéd néhány napja, az osztrákok elleni felkészülési meccsen a kilencvenedik percben könnyezve sántikált le a pályáról – azóta kiderült, hogy a comhajlítóizma sérült meg, ami miatt nem is játszhat az Eb-n.

Trent-Alexander Arnold kiesése nagy veszteség (Fotó: EPA/Peter Powell / POOL)

 

A FORMA BIZTATÓ…

Ami a játékosok elmúlt hónapjait illeti, kedvező előjelekkel várhatja az Európa-bajnokságot Anglia: szinte nincs poszt, ahol Southgate ne találna legalább két játékost, akik nagyszerű idényt zártak! A védelemben a BL-győztes Chelsea-s kontingens, a Ben Chilwell, Reece James páros kiválóan teljesített, de a Manchester Cityvel bajnok, az idény során öt gólt szerző John Stones sem panaszkodhat, mint ahogy Luke Shaw is remekelt a Manchester United védelmének bal szélén. A középpályán Declan Rice a West Ham, míg Kalvin Phillips a Leeds sikeres szereplésében játszott kulcsszerepet, hogy ne is említsük meg azt a Mason Mountot (54 meccs, 9 gól, 9 gólpassz), aki már 22 évesen elmondhatja magáról, hogy a Chelsea BL-menetelésének egyik legfontosabb láncszeme volt.

A támadószekcióban ki kell emelni Phil Fodent (50 meccs, 16 gól, 10 gólpassz), aki élete szezonját produkálta, de Jadon Sancho (38 meccs, 16 gól, 20 gólpassz) sem panaszkodhat, Harry Kane-t pedig jól ismerjük – a Tottenham csatára szokásához híven ezúttal is ontotta a gólokat (49 meccs, 33 találat), idén ráadásul az előkészítésekből is (17 gólpassz) alaposan kivette a részét.

A másik oldalon is akadnak azért példák: sokan – talán joggal – megkérdőjelezték a kapitány azon döntését, hogy elviszi a tornára azt a Raheem Sterlinget, aki önmagához képest kifejezetten gyengén teljesített az idény hajrájában, ezzel szemben viszont kimaradt a keretből az a Jesse Lingard, aki a West Hamben 16 mérkőzésen kilenc gólt szerzett, emellett ráadásul kiosztott öt gólpasszt is.

Rajta kívül James Ward-Prowse (Southampton, 44 meccs, 9 gól, 7 gólpassz) és Ollie Watkins (Aston Villa, 40 meccs, 16 gól, 55 gólpassz) kihagyása is megkérdőjelezhető, utóbbi rámutat, hogy Southgate mindössze két vérbeli befejező csatárral vág neki az Európa-bajnokságnak.

Jó formában a kulcsjátékosok (Fotó: EPA/David Ramos)

 

… DE SOUTHGATE A SAJÁT CSAPDÁJÁBA ESHET BELE

Az angolok kerete félelmetesen erős. Ám az egyelőre talány, hogy Gareth Southgate milyen szisztéma szerint tervez. A mester leginkább kedvelt rendszere a támadó 4–3–3-as felállás, ugyanakkor megfigyelhető, hogy a kapitány az eddigi 50 tétmeccsén csupán 16 alkalommal szerepeltette ebben a rendszerben a csapatát, és szinte nincs is felállás, amit ne próbált volna ki.

Noha a keret teli van olyan játékosokkal, akik több poszton is bevethetőek, a 2020 szeptembere és novembere között folyamatosan erőltetett háromvédős rendszer nem kifejezetten kedvez az angolok lassabb középső védőinek, a 3–4–2–1-es szisztéma ráadásul a támadóegység esetében kiveszi a játékból az angolok félelmetes fegyverét, a villámgyors támadásokat a szélen, ami azt eredményezné, hogy Grealish és Sancho minden bizonnyal a padra szorulna.

Egyelőre tehát megfejthetetlen, hogy milyen csapatot húz elő a tarsolyából Southgate, ugyanis Mount, Foden, Grealish, Bukayo Saka és Marcus Rashford is olyan univerzális játékos, akik a pálya szélén és közepén is egyaránt képesek kiemelkedő teljesítményre, így a mester kedvére variálhatja a kezdőt.

Ha azonban Southgate túlgondolja, az visszaüthet! Gondoljunk csak a kapitány azon „ötletére”, hogy például a világ életében jobb oldalon szereplő Kieran Trippiert a semmiből áttolta a pálya másik szélére, és balszélsőként erőltette. De a háromvédős rendszerben baloldali középpályásként bevetett Saka pozíciója sem az, ahol az Arsenal fiatal tehetsége a leginkább segítheti a társait, mint ahogy Grealish középen való játszatása is rosszul sülhet el, a 25 éves sztár ugyanis sokkal hatékonyabb, amikor a szélen játszhat.

A sok variálás káoszt teremthet, ami a csapat kreativitásába kerülhet.

Southgate nem gondolhatja túl (Fotó: EPA/Peter Powell)

 

HÚZÓS CSOPORTKÖR

Anglia a horvátokkal, a csehekkel és a skótokkal került azonos kvartettbe. Noha papíron kijelenthető, hogy a horvátok mellett a Southgate-csapat a fő esélyes, az alakulat igencsak megszenvedhet a továbbjutásért: a legutóbbi világbajnokságon ezüstérmes Horvátországot nem kell bemutatni, egy nagy generáció utolsó dobása lehet az Európa-bajnokság, míg a csehek tavaly októberben hazai pályán például 2–1-re legyőzték az angolokat a selejtezőben. Harmadikként ott van az a Skócia, amelyet vernie kellene a háromoroszlánosoknak, de a szigetországi rivális biztosan nem adja majd könnyen magát – ez a párharc számukra többről szól majd, mint egy hétköznapi Eb-meccs.

Ha pedig Anglia az első helyen jut be a nyolcaddöntőbe, rögtön jöhet egy újabb „nagyvad”, hiszen a Portugália, Németország, Franciaország, Magyarország négyes másodikjával csap össze. Érdekes helyzet állt elő ebben a csoportban, ugyanis jobban járhat, aki a kvartett második helyén zár, ebben az esetben ugyanis a Spanyolország, Svédország, Lengyelország, Szlovákia csoport (F) második helyezettjével kell játszania a továbbjutás után.

Ezt figyelembe véve elképzelhető, hogy lesz némi „matekozás” a D csoportban.

Nem könnyű a csoportkör (Fotó: EPA/Peter Powell)

 

A CÉL A…

Az angolok esetében ezzel a kerettel nem is lehet kérdés, hogy mi a mondat vége: az alakulat célkitűzésének az Európa-bajnoki címnek kell lennie. A játékosok ehhez adottak is – a pörgős, lendületes fiatalok, kiegészülve a sokat látott, tapasztalt „öreg rókákkal”.

Gareth Southgate számára az Európa-bajnokság a jövőjét illetően is vízválasztó lesz, hiszen a szakember jelenlegi szerződése 2022 nyarán jár le az angol válogatottnál – ha ez a fiatal csapat elmegy legalább az elődöntőig, akkor a hazai szövetség minden bizonnyal hosszabbít majd Southgate-tel, egy csalódást jelentő szereplés viszont azt jelentheti, hogy a felek elbúcsúznak egymástól.

Kötelező is, hogy Anglia legalább eljusson legalább az elődöntőig – jöjjön bármilyen csapat szembe, az angol keretben megvan az az erő és tudás, hogy legyőzze.

A kérdés az lesz, hogy a kellő motiváció, és az elszántság meglesz-e… Adott tehát az angoloknál már-már szokásos téma: vajon túl tud-e lépni Anglia a saját árnyékán?

ANGLIA KERETE AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRA
KAPUSOK: Dean Henderson (Manchester United), Sam Johnstone (West Bromwich Albion), Jordan Pickford (Everton)
VÉDŐK: Ben Chilwell (Chelsea), Ben White (Brighton), Conor Coady (Wolverhampton), Reece James (Chelsea), Harry Maguire (Manchester United), Tyrone Mings (Aston Villa), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Atlético Madrid), Kyle Walker (Manchester City)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Jordan Henderson (Liverpool), Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Leeds), Declan Rice (West Ham United)
TÁMADÓK: Dominic Calvert-Lewin (Everton), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Aston Villa), Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford (Manchester United), Bukayo Saka (Arsenal), Jadon Sancho (Borussia Dortmund), Raheem Sterling (Manchester City)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Gareth Southgate

A CSOPORTELLENFELEK
D-CSOPORT
Anglia
Horvátország
Csehország
Skócia