Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

A magyar válogatott elleni nyitómeccs eldöntheti a címvédő portugálok sorsát

m4sport.hu
Portugália címvédőként kezdi meg kedden délután az Európa-bajnokságot a magyar válogatott ellen a Puskás Arénában. Egyértelműen Cristiano Ronaldóék a mérkőzés esélyesei, de a kicsi nyugat-európai országban, tisztában vannak azzal, hogy a Marco Rossi által felkészített nemzeti csapatunk egy nagyon veszélyes ellenfél, csak akkor gyűjthető be a 3 pont, ha koncentráltan lépnek pályára és legjobbjukat nyújtják. A portugál nemzeti rádió részéről a meccs kommentátora Nuno Matos és José Pedro Pinto lesz, akik kötelező győzelemről beszélnek, illetve arról, hogy az összecsapás eredmény nagyban befolyásolhatja Fernando Santos csapatának további sorsát.
 

A címvédő portugál válogatottat nem kell különösebben bemutatni, hiszen keretében hemzsegnek a világsztárok. A 2016-ban, Franciaországban győztes csapatból mindössze tizenegyen maradtak a jelenlegi 26-os keretben, magyar szempontból nem biztató hogy a szakértők véleménye javának véleménye szerint a jelenlegi luzitán csapat jobb, mint az akkori.

Franciaországban a Gera Zoltánén egy változatos, izgalmas mérkőzésen 3-3-s döntetlent játszottak Fernando Santos csapatával, vélhetően hazánkban sokan elfogadnák, ha csütörtökön este nyolckor is ez lenne a végeredmény. Azon a mérkőzésen – mint oly sokszor – Cristiano Ronaldo volt a portugálok vezére, aki két gólja mellett egy gólpasszt is kiosztott. Elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy csapat egyáltalán képes volt továbbjutni a csoportból.

Idén sem lesz könnyebb feladat a továbbjutás, hiszen egészen valószínűtlenül nehéz csoportban kezdi meg szereplését a csapat, amelyben még az elmúlt két világbajnokság győztese szerepel (Franciaország és Németország), illetve a roppant kellemetlen és szívós Marco Rossi-csapat, amelynek az elmúlt évben sikerült kivívnia az ellenfelek tiszteletét, amelyek ugyan győzelemben bíznak ellene, de tudják, hogy ezért a három pontért nagyon keményen meg kell dolgozni.

Szalai Ádámék az ő dolgukat keseríthetik meg, íme a brutálisan erős portugál keret.

Kapusok:
Anthony Lopes (Lyon), Rui Patrício (Wolves), Rui Silva (Granada)

Védők:
Nélson Semedo (Wolves), José Fonte (LOSC Lille), Pepe (Porto), Rúben Dias (Manchester City), Nuno Mendes (Sporting CP), Raphael Guerreiro (Dortmund), Diogo Dalot (Manchester United)

Középpályások:
Danilo Pereira (PSG), João Palhinha (Sporting CP), Rúben Neves (Wolves), Bruno Fernandes (Manchester United), João Moutinho (Wolves), Renato Sanches (LOSC Lille), Sérgio Oliveira (Porto), William Carvalho (Real Betis)

Csatárok:
Pedro Gonçalves (Sporting CP), André Silva (Eintracht Frankfurt), Bernardo Silva (Manchester City), Cristiano Ronaldo (Juventus), Diogo Jota (Liverpool), Gonçalo Guedes (Valencia), João Félix (Atlético Madrid), Rafa Silva (Benfica)

Ők 26-an hivatottak megismételni azt, amit 5 évvel ezelőtt sikerült megtenni: újra felülni Európa trónjára, Nem mellesleg Cristiano Ronaldo ötödik kontinensviadalán.

Nuno Matos, a portugál nemzeti rádió kommentátora szívesen rendelkezésünkre állt, hogy arról beszéljen, vajon képes lehet-e ez az erősen megfiatalított csapat – az eddig legfiatalabb Eb-keret, amellyel Portugália elindul egy kontinensviadalon – a 2016-os bravúrt megismételni.

A Portugáliában nagyon népszerű kommentátorról érdemes tudni, hogy 2000 óta minden nagy eseményre elkísérte a nemzeti csapatot, gyakorlatilag elmondható, hogy már több mint 20 éve együtt él a válogatottal, minden rezdülését ismeri.

„Portugáliának mindene adott ahhoz, hogy újra Európa bajnoka legyen, hiszen mindenképpen azok közé a csapatok közé tartozik, amelyek megnyerhetik a kontinensviadalt. A csapat nagyon jó formában van és olyan játékosai vannak, akik különböző generációk krémjéhez tartoznak, akik bőven felnőttek az olyan legendás labdarúgókhoz, mint Luís Figo és Paulo Futre, de említhetném akár Fernando Coutót vagy Jorge Costát és még sorolhatnám. Portugália nagyon jó úton jár az utánpótlásképzésben, így nagyon jó és érdekes labdarúgókat vonultathatunk fel. Cristiano Ronaldóról meg ne is beszéljünk, aki belátható időn belül szögre akasztja a stoplist, de az amit az asztalra letett, kimagasló. Mindezekből is érzékelhető, hogy miért tartom a portugál csapatot az egyik esélyesének a tornának. Az ország labdarúgása jó szakaszt él meg, ennek ékes bizonyítéka, hogy a 2000-es Eb óta minden egyes nagy tornán ott lehettünk. Egyértelmű bizonyítéka annak, hogy jó, minőségi munka zajlik az országban” – kezdte mondandóját a népszerű kommentátor, aki a múltizézés után már a jelen nagy kihívására is rátért.

Gera Zoltán gólja a portugálok ellen a 2016-os Európa-bajnokságon (MTI/EPA – Szerhij Dolzsenko)

„Meglátjuk, hogy most mi lesz, hiszen ne feledjük abban a négyesben szerepelünk, amelyet halálcsoportnak neveznek, amit én borzasztóan furcsának tartok. Úgy őszintén: hogyan történhet meg, hogy egy csoportban szerepel az elmúlt két világbajnok (Franciaország, Németország) és az Európa-bajnokság címvédője? A csoport fekete lováról, Magyarországról ne is beszéljünk. Elég csak ránézni a világranglistára és csak pisloghatunk amiatt, hogy három cápát összesorsoltak. Nekem ez valahogy nem áll össze. Ettől függetlenül a csapat készen áll, függetlenül attól, hogy a járvány sem segíti túlzottan a keretet, hiszen Joao Cancelónak pozitív lett a covid tesztje, őt Dalot fogja helyettesíteni. Cancelo esete miatt mindenki nagyon aggódik a szövetségnél és csak reménykedhetünk abban, hogy nem lesznek további pozitív esetek. Ezzel kapcsolatban mindenképpen meg kell fogalmaznom egy kis kritikát a portugál szövetséggel szemben. Hogy lehetséges az, hogy behívnak egy játékost, aki éppen Dubajban tölti a szabadságát, hogy csatlakozzon az állandó orvosi kontroll alatt álló válogatotthoz? Mindezt úgy, hogy előzetesen nem különítették el napokra. Vehetjük a spanyolok példáját, akik a biztonság kedvéért 4-5 nem a kerethez tartozó játékost buborékba zártak, számítva arra, hogy esetleg a csapaton belül valaki megfertőződik. Ezek után Portugália hogyan engedheti meg magának, hogy egy Dubajban sütkérező játékost hív be úgy, hogy előtte nem felügyelték az állapotát? Ez akár komoly gondokat is okozhat a csapatnak. Remélem, hogy minden rendben lesz” – vetett fel egy érdekes kérdés a rádiós szakember, aki a keddi, magyarok elleni mérkőzésről is beszélt.

Diogo Dalot (balra), Nelson Semedo, Ruben Neves (jobbra) EPA/HUGO DELGADO

„A portugál válogatott kiváló formában nézhet farkasszemet Magyarországgal, amely olyan kerettel rendelkezik, amelyik jobb annál, amely 2016-ban játszott Portugáliával. Akkor a magyarokkal 3-3-as döntetlent játszottunk. A két ország egymás elleni meccseit nézve is nekünk kedveznek a statisztikák, ugyanakkor Magyarország meg azzal a nagy előnnyel rendelkezik, hogy 67 ezren fognak szurkolni nekik a stadionban. Ettől függetlenül minőségileg nézve a portugál csapat messze jobbnak mondható, ezért több mint kötelező a csapat számára, hogy hozza a magyarok elleni meccset. Legyen a stadionban 67 100 vagy 200 ezren, akik buzdítják ellenfelünket, nézve a keretet és a várható kezdőt, egyszerűen csak egy eredmény fogadható el. ÉS ilyenkor nem csupán Cristiano Ronaldo miatt mondom ezt, hanem az összes kerettag miatt, mert pontosan ez az erőssége a csapatnak, hogy bár egyénileg nagyon jó játékosok, aki Európa legjobb csapataiban játszanak, sokkal inkább jellemzi őket az, hogy igazi csapatot alkotnak. A labda viszont mindkét csapatnak egyformán gömbölyű, sosem feledkezhetünk meg arról, hogy az ellenfél is győzelmi szándékkal lép pályára” – latolgatta az esélyeket Matos.

A 2018-as világbajnokságon Nuno Matos így közvetítette Cristiano Ronaldo harmadik gólját a spanyolok ellen a 3-3-as döntetlennel végződött mérkőzésen.

Kommentátortársa, José Pedro Pinto hallhatóan nagyon felkészült volt a magyar válogatottal kapcsolatban, és megerősítette azt a kijelentését veterán kollégájának, hogy a mostani magyar válogatott Marco Rossi vezetésével jóval erősebb, mint a 2016-os.

„Ez a mostani magyar válogatott összehasonlíthatatlanul jobb annál, amelyik 2016-ban megmérkőzött Portugáliával, ami nekünk komoly nehézségeket okozhat. Kezdjük a szövetségi kapitánnyal, Marco Rossival. Olasz, aki elképesztő módon képes összerakni a csapat védekezését, egy olyan csapat ad ki a kezeiből, amelyik képes tartani a számára jó eredményt, ráadásul jól lendül át támadásba. Emlékezhetünk arra, hogy a magyarok 2016-ban 3 gólt rúgtak nekünk. Márpedig Portugáliának hármat rúgni egy egészen elképesztően nehéz feladat. Ugyanakkor az a csapat védekezésben rengeteget hibázott. Idén egy sokkal acélosabb magyar csapatot láthatunk, több minőségi játékossal. Többen magyar bajnokok lettek a Ferencvárossal, illetve több olyan futballistájuk van, akik nagy nemzetközi tapasztalattal bírnak. Gulácsi Péter, Willi Orbán, Kleinheisler, Nagy Ádám, Szalai Ádám, Sallai Roland, mind-mind olyan játékosok, akik képesek minőséget vinni a csapat játékába. Pontosan ezért gondolom azt, hogy Portugáliának nagyon nehéz feladata lesz. A 67 ezer magyar szurkolóról a Puskás Arénában még nem is beszéltünk. Egyértelmű, hogy a portugál válogatottnak a legjobb arcát kell mutatnia a meccsen. Talán meglepő, amit mondok, de a lehető legkomolyabban: véleményem szerint ebben a csoportban ez lesz a csapat legnehezebb mérkőzése. Mondom azért, mert a franciák vagy a német ellen játszani, leginkább egyéni problémákat hozhat elő, hisz mindegyik csapatban hemzsegnek a csillagok, pontosan ezért olyan válogatottakról beszélünk, amelyek szeretnek támadni. Magyarország viszont mindent megtesz azért, hogy megbénítsa Portugáliát. Szerintem ez lesz Santos csapatának legkeményebb feladata ebben a csoportban” – vázolta Pinto, hogy milyen nehézségekkel szembesülhetnek kedden délután Ronaldóék, akikről ugyancsak azt vallja, hogy jobb csapatot alkotnak, mint öt évvel ezelőtt.

A 2016-os Európa-bajnokságon Cristiano Ronaldo kétszer talált a magyar kapuba. (MTI – Illyés Tibor)

„Technikailag mindenképpen magasabb szintet képvisel a mostani csapat. Sok a még mindig nagyon fiatal játékos, akik még nem voltak ott 2016-ban, mára viszont sztároknak számítanak a nemzetközi porondon. Joao Félix, Bernardo Silva, Diogo Jota, Rúben Neves, aki egy olyan középpályás, aki félelmetes kvalitásokkal bír. De ide vehetjük akár az idei portugál bajnok Sporting válogatottjait is. Három olyan játékosa is van, akik képesek lehetnek megkeseríteni a magyarok életét, amennyiben beveti őket Santos. A szélső hátvád Nuno Mendes, aki még csak 18 éves, de máris sztárként kezelik, Palhinha, aki egy robosztus belső középpályás. Óriási harcos, illetve Pedro Goncalves, aki ebben a szezonban a portugál bajnokság gólkirálya lett, aki ráadásul nem is csatár, hanem támadó középpályás, így is 22 gólt szerzett” – mutatta be a válogatott pár játékosát Pinto, aki úgy gondolja, hogy a portugálok újra eljuthatnak a döntőig, viszont ebben az általa remélt menetelésben sorsdöntő szerepe lesz a Szalaiék elleni nyitómeccsnek.

„A portugál csapatban most is megvan a lehetőség, hogy a döntőig jusson, viszont – és ezt erősen hangsúlyozom -, csak abban az esetben, ha ezt a meccset Magyarország ellen megnyeri. Mert, ha nem nyer a csapat most, utána jön Németország majd Franciaország, ami keserves feladattá válhat. Az én szememben ez a keddi meccs az Európa-bajnokság sarokpontja portugál szempontból. Nem pusztán azért, mert az első meccs a tornán, de azért is, mert pont Magyarország lesz az ellenfél, amely megkeserítheti az életünket, nem hagy minket kibontakozni” – vázolta félelmeit a mérkőzéssel kapcsolatban a fiatal rádiós, akinek pont a magyarok elleni lesz az első nagy mérkőzése amelyet közvetít az Antena 1 műsorán.

Akik megkeseríthetik a portugálok életét: Szalai Attila, Schön Szabolcs, Kecskés Ákos és Fiola Attila.
MTI/Kovács Tamás

Végezetül Matos még elmondta, hogy véleménye szerint milyen portugál kezdőre számíthat Marco Rossi és a magyar csapat. Úgy gondolja, hogy csak egyetlen kérdőjel lehet, függően attól, hogy mekkora hangsúlyt ad a biztonságnak Fernando Santos, soros ellenfelünk szövetségi kapitánya. Amennyiben a stabilitásra fekteti a hangsúlyt, akkor az egyik szűrő Rúben Neves lehet, viszont ha azt igényli, hogy a támadások több támadást kapjanak hátulról, akkor Renato Sanchesnek szavaz bizalmat.

A várható portugál kezdő 11:
Rui Patrício – Nélson Semedo, Pepe, Rúben Dias, Raphael Gerreiro – William Carvalho, Rúben Neves/Renato Sanches – Bruno Fernandes, Diogo Jota, Bernardo Silva – Cristiano Ronaldo.

A Magyarország-Portugália Eb-mérkőzést az F csoportból az m4sport.hu délután hatkor élőben közvetíti.

Borítókép: A portugál labdarúgó-válogatott (MTI/EPA-LUSA/Hugo Delgado)

További Hírek