Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

A franciák BL-győztese éberségre int a magyar válogatott ellen – szombati Eb-előzetes

MTI
A továbbjutás bebiztosításáért pályára lépő, világbajnok francia válogatott lesz a magyarok ellenfele szombaton a Puskás Arénában, a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, a vendégek félelmetes támadótriója pedig első gólját, góljait akarja megszerezni a tornán.
 

Didier Deschamps szövetségi kapitány a németek ellen 1-0-ra megnyert első mérkőzésen is az Antoine Griezmann, Karim Benzema, Kylian Mbappé csatársort küldte a pályára, a találkozó után azonban mégsem az ő teljesítményüktől volt hangos a sajtó, hanem a francia középpálya szintén veretes névsorától. A Paul Pogba, N’Golo Kanté, Adrien Rabiot fémjelezte csapatrész ugyanis egészen kiválóan futballozott, esélyt sem hagyva a németeknek arra, hogy átrohanjanak rajta.

A müncheni összecsapáson ugyan Benzema és Mbappé is gólt szerzett, ezeket azonban les miatt nem adták meg, így végül Mats Hummels öngólja döntötte el a három pont sorsát. A franciák azzal a sikerrel elérték, hogy a magyarok elleni találkozón bebiztosíthassák nyolcaddöntős szereplésüket, a védő Lucas Hernández szerint pedig pontosan erre készülnek szombaton.

„Magyarország és Portugália ellen is ugyanolyan agresszívan kell játszanunk, mint ahogyan tettük azt Németországgal szemben” – jelentette ki a Bayern München futballistája, aki arra is kitért, hogy a Puskás Arénában telt ház fogadja majd őket, de a nézők nem nekik fognak szurkolni. „Ellenséges hangulat lesz egy tömött stadionban, amelytől el vagyunk szokva, így ez egy másfajta csata lesz.”

Hernández megdicsérte a magyarokat, akik szerinte 80 percig nagyon jól és sikeresen akadályozták meg az első meccsen, hogy a címvédő portugálok föléjük kerekedjenek.

„Nagyon erősek védekezésben, és nem igazán hagynak területet, ezért kifejezetten ébernek kell lennünk” – fogalmazott a 27-szeres válogatott játékos.

Marco Rossi szövetségi kapitány válogatottja valóban nagyszerű teljesítmény nyújtott a mérkőzés jelentős részében az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldóval felálló portugálokkal szemben, a hajrában azonban három gólt kapott, így a bravúros kezdés elmaradt. A világbajnoki címvédő az F csoport legerősebb együttese, ezért a magyaroknak ezúttal még nehezebb dolga lehet, mint kedden volt.

Az elmúlt szezonban az Mbappé, Griezmann, Benzema hármas 102 gólt szerzett a Paris Saint-Germain, a Barcelona, valamint a Real Madrid színeiben, így az ő feltartóztatásuk kulcsfontosságú lehet. A feladatot nehezíti, hogy szombaton délután várhatóan 30 Celsius-fok feletti hőségben kell majd futballozniuk a csapatoknak. Bár a papírforma szerint a franciák akár többgólos különbséggel is diadalmaskodhatnak, könnyen elképzelhető, hogy egy-, de inkább kétgólos vezetés birtokában már kevésbé erőltetik majd a támadásokat.

„Ha hőség van, akkor az nemcsak nekünk jelent gondot, hanem a franciáknak is” – nyilatkozta Rossi hozzátéve, hogy mindenki tudja, mennyire jó képességű ellenféllel találkoznak szombaton. „A legfontosabb, hogy fizikálisan és mentálisan mindenki készen álljon, és a lehető legjobb tudásunk szerint lépjünk pályára a meccsen.”

A magyaroknál a portugálok ellen is remekül védő Gulácsi Péter kezdhet a kapuban, és minden bizonnyal a három belső védő összetételén és a védekező középpályás személyén sem változtat majd a szövetségi kapitány, aki a 3-0-ra elveszített első összecsapás után magára vállalta annak a felelősségét, hogy nem megfelelően cserélt. A középpályán ismét ott lehet a portugálok ellen jól futballozó Schäfer András, elöl pedig a Szalai Ádám, Sallai Roland kettős kaphatja meg újfent a bizalmat.

Ami a franciákat illeti, a németek ellen győztes csapat összetételén Deschamps vélhetően nem változtat majd, ugyanakkor kérdés, hogy egy esetleges korai, magabiztos vezetés birtokában a sztárok közül kiknek ad majd valamivel hosszabb pihenőt.

Az M4 Sport és az m4sport.hu által közvetített magyar-francia mérkőzés szombaton 15 órakor kezdődik a Puskás Arénában, a játékvezető az angol Michael Oliver lesz majd.

A „halálcsoport” másik mérkőzésén Németország Portugáliával játszik Münchenben. Joachim Löw szövetségi kapitány nemcsak azért áll nehéz feladat előtt, mert szombaton a címvédő portugál csapattal találkozik a német válogatott, hanem azért is, mert olyan tervvel kell előállnia, amellyel hatékonyabbá válik tanítványainak támadójátéka.

A németek bár Mats Hummels öngóljával maradtak alul a világbajnok franciákkal szemben az első körben, ezt leszámítva hátul mégis stabilnak tűntek, összességében sikerült lefékezniük a rivális félelmetes csatártrióját, melynek Kylian Mbappe, Antoine Griezmann és Karim Benzema személyében mindhárom tagja világklasszis. Ugyanakkor elöl nem sok veszélyt jelentettek az ellenfél kapujára.

Az első meccsen Serge Gnabry játszott csatárt, akit szélsőként Kai Havertz és Thomas Müller segített, de ez a hármas szinte teljesen hatástalan volt, mert az alapvetően szélső Gnabry nem talált üres területet a francia 16-oson belül, így sokszor megjátszhatatlan volt.

„Németország erőtlen futballt játszik, túl kevés kockázatot vállal fel. Támadásban pedig túl kevés a mozgás” – mondta Bastian Schweinsteiger, a 2014-ben világbajnok együttes egyik vezéregyénisége szakkommentátorként.

A szakvezető is érzi a problémát, legalábbis erre utal a posztjáról az Eb után távozó Löw nyilatkozata, miszerint akkor képesek legyőzni Portugáliát, ha elöl lendületesebb támadásokat vezetnek majd. Ugyanakkor ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani, amikor az egyetlen klasszikus középcsatár a német keretben Kevin Volland.

A portugáloknak nincs hasonló problémájuk, hiszen Cristiano Ronaldo személyében ötszörös aranylabdás segíti és fejezi be a támadásokat, ráadásul ha van olyan egység, amely erősebbé vált a válogatottban, mint öt éve a csapat első nagy trófeájának elhódításakor volt, akkor az a támadó szekció. Ronaldo kedden kétszer talált a magyarok kapujába, így az Eb-k történetének legeredményesebb játékosa lett, a csatársor erősségéről pedig mindent elmond, hogy Joao Felix, az Atlético Madrid támadója még csereként sem jutott szóhoz a magyarok ellen 3-0-ra megnyert mérkőzésen.

A szombaton 18 órakor kezdődő müncheni mérkőzésnek a presztízsen túl komoly tétje is lesz: a portugálok győzelemmel biztosíthatják helyüket a nyolcaddöntőben, míg németek újabb vereséggel a kiesés szélére sodródnának.

Az E csoportban a spanyolok a lengyelekkel játszanak Sevillában. Ugyan a spanyol válogatott sokak szerint nem volt elég éles és kreatív a svédek elleni gól nélküli döntetlen során, a csapat nem változtat a stratégiáján a lengyelek elleni szombati összecsapásra sem.

Luis Enrique szövetségi kapitány együttese ugyan tornarekordot jelentő 917 passzal és 85 százalékos labdabirtoklással zárt hétfőn, ennek ellenére nem tudta feltörni a skandinávok védelmét.

„Minden mérkőzésen ugyanúgy próbálunk játszani” – jelentette ki a szakvezető, aki annyit kért a játékosaitól, hogy a kapu előtt lehetőleg legyenek határozottabbak és pontosabbak.

Vélhetően személyi változás sem lesz a csatársorban, noha Alvaro Morata hatalmas ziccert hagyott kihasználatlanul. „Mindannyian felelősek vagyunk a támadásért és a védekezésért egyaránt. Ő többször nagyszerűen segített be a védekezésbe. Együtt nőttem fel vele, fantasztikus játékos, amit a számai is mutatnak” – vette védelmébe a Juventus csatárát Pablo Sarabia, aki arra számít, hogy a következő ellenfél, a lengyel csapat megpróbálja lemásolni a svédek által sikeresen alkalmazott taktikát.

A középpályás arra is felhívta a figyelmet, hogy nekik is óvatosabbnak kell majd lenniük, mert Robert Lewandowski személyében jóval veszélyesebb befejező csatáruk van a lengyeleknek, mint a svédeknél Marcus Berg volt.

„Nehéz olyan csapat ellen játszani, amelyik valamennyi játékosával a saját térfelén védekezik, de ilyen esetben is meg kell mutatnunk, hogy megvannak a minőségi labdarúgóink ahhoz, hogy feltörjük a rivális védelmét. Türelmesnek kell lennünk” – fogalmazott Sarabia.

A lengyeleknek szintén sokat kell javulniuk, miután csalódást keltő játékkal 2-1-re alulmaradtak a szlovákokkal szemben. A helyzetüket nehezíti, hogy Paulo Sousa szövetségi kapitány a középpályán nem számíthat Grzegorz Krychowiakra, aki kiállítása miatt eltiltását tölti majd. Ugyanakkor a spanyoloknak nagy erősítést jelenthet, hogy a csapatkapitány Sergio Busquets visszatérhet, miután meggyógyult a koronavírus-fertőzését követően. A Barcelona sztárja pénteken csatlakozik társaihoz a madridi bázison, miután tünetmentesen átvészelte a betegséget.

A szombati Eb-program:
F csoport, 2. forduló:
Magyarország–Franciaország, Budapest (Puskás Aréna) 15.00, v.: Michael Oliver (angol)

A várható kezdőcsapatok:
Magyarország:
Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Nagy Á. – Lovrencsics, Kleinheisler, Schäfer, Fiola – Szalai Á., Sallai

Franciaország:
Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Hernández – Kanté, Pogba, Rabiot, Griezmann – Benzema, Mbappé

Portugália–Németország, München 18.00, v.: Anthony Taylor (angol)

A várható kezdőcsapatok:
Németország:
Neuer – Ginter, Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens – Havertz, Müller – Gnabry

Portugália:
Rui Patrício – Semedo, Dias, Pepe, Guerreiro – Danilo, Carvalho – Jota, B. Fernandes, B. Silva – C. Ronaldo

Az állás:
1. Portugália 3 pont (3-0)
2. Franciaország  3 (1-0)
3. Németország 0 (0-1)
4. MAGYARORSZÁG 0 (0-3)

E csoport, 2. forduló:
Spanyolország–Lengyelország, Sevilla 21.00, v.: Daniele Orsato (olasz)

A várható kezdőcsapatok:
Spanyolország:
Simón – Azpilicueta, Laporte, Pau Torres, Alba – Llorente, Busquets, Pedri – Gerard Moreno, Morata, Olmo

Lengyelország:
Szczesny – Bereszynski, Glik, Bednarek – Józwiak, Moder, Linetty, Rybus – Klich, Zielinski – Lewandowski

Az állás:
1. Svédország 4 pont/2 mérkőzés
2. Szlovákia 3/2
3. Spanyolország 1/1
4. Lengyelország 0/1

Borítókép: epa09274657 Lucas Hernandez (C) of France in action against Thomas Mueller (R) of Germany during the UEFA EURO 2020 group F preliminary round soccer match between France and Germany in Munich, Germany, 15 June 2021. EPA/Lukas Barth-Tuttas / POOL (RESTRICTIONS: For editorial news reporting purposes only. Images must appear as still images and must not emulate match action video footage. Photographs published in online publications shall have an interval of at least 20 seconds between the posting.)