Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

„Még csak most múltam 29” – ezek voltak Eriksen első szavai az újraélesztés után

m4sport.hu
Jens Kleinfeld, az UEFA sürgősségi orvosa egy interjúban idézte fel a Dánia-Finnország Eb-csoportmérkőzés 43. percében hirtelen szívleállás következtében összeeső Christian Eriksen újjáélesztésének drámai perceit, elbűvölő pillanatnak nevezve, amikor a dán válogatott középpályás újra kinyitotta a szemét.
fotó: EPA/Wolfgang Rattay

 

A német Bildnek nyilatkozó Kleinfeld elárulta, a lelátóról követte a találkozót és azért volt a stadionban, mert a mérkőzés előtt tréningeztek a készenléti szolgálatot teljesítő egészségügyi stábbal.

Sajnálatos módon nem sokkal a gyakorlás után élesben is alkalmazniuk kellett a sürgősségi elsősegélynyújtás esetére tanultakat.

„A lelátón ültem, pont az ellentétes oldalon, mint ahol Eriksen összeesett. Akkor éreztem először, hogy súlyos a helyzet, amikor a dán orvosi stáb viselkedése szemmel láthatóan hektikus volt. Amikor a játékosok a kezükbe temették az arcukat, jelet adtam a pályaszéli készenléti stábnak, akik rohantak a defibrillátorral. Ekkor szóltam a mellettem ülő kollégáimnak, nekünk is oda kell mennünk” – mesélte az első pillanatokról.

„A készenlétisek azonnal megkezdtél az újraélesztést, előbb szívmasszázzsal majd a defibrillátorral, ekkor vettem át az irányítást, az elektromos sokkok között folytattuk a szívmasszázst.”

Kleinfeld hozzátette, a készenléti orvosi csapatnak a mérkőzést megelőzően adott tréning sorsdöntő jelentőségűnek bizonyult Eriksen életének megmentésében, ami defibrillátor nélkül nem sikerült volna. Ha két percben belül használatba kerül, majdnem 90% az esély a sikeres újraélesztésre. Az esély minden egyes perccel 10%-ot csökken.

„A lehető leggyorsabb reakció kulcsfontosságú. Eriksen két-három percen belül megkapta az első áramütést, így túlélési esélyei viszonylag magasak voltak” – mondta.

A futballista nem sokkal az első sokkok leadása után kezdte visszanyerni az eszméletét.

„Kinyitotta a szemét és elkezdett beszélni. »Megkérdeztem tőle, újra köztünk vagy? «Azt válaszolta: »Igen, itt vagyok«. Majd folytatta: »Basszus, még csak most múltam 29«.”

„Nyugtattam, hogy minden rendben van és már nincs veszélyben az élete. Mindent felfogott, amit mondtunk neki, a kezét a mellkasára helyezte.”

Az orvos hozzátette, „tankönyvbe illő újraélesztést hajtottak végre”, ami számára egy megszokott beavatkozás volt.

„Ilyenkor mindent kizár az ember. Elbűvölő pillanat volt, amikor Eriksen újból kinyitotta a szemét.”

A Dán Labdarúgó Szövetség csütörtökön közölte, defibrillátort ültetnek Eriksen szívébe, a középpályás kedden már mosolyogva üzent a kórházból.

További Hírek