Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

A franciák ikszeltek Portugáliával, ezzel mindkét csapat továbbjutott

MTI
A francia válogatott 2–2-es döntetlent játszott Portugáliával a Puskás Arénában a részben magyar rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjában, az utolsó fordulóban. Ezzel a világbajnok elsőként, míg Cristiano Ronaldóék harmadikként mentek tovább a nyolcaddöntőbe.
 

 

Eredmény, csoportkör, 3. (utolsó) forduló, F csoport
Portugália-Franciaország 2-2 (1-1)
Puskás Aréna, 54 886 néző, v.: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
gólszerző: C. Ronaldo (31., 60., mindkettőt 11-esből), illetve Benzema (45+2., 47., az elsőt 11-esből)
sárga lap: Lloris (27.), Hernandez (36.), Griezmann (40.), Kimpembe (83.)

Portugália:
Rui Patricio – Semedo (Dalot, 79.), Dias, Pepe, Guerreiro – Moutinho (Neves, 72.), Danilo (Joao Palhinha, a szünetben), Sanches (S. Oliveira, 88.)- B. Silva (Bruno Fernandes, 72.), Jota, Ronaldo

Franciaország:
Lloris – Koundé, Varane, Kimpembe, Hernandez (Digne, a szünetben, Rabiot, 52.) – Pogba, Kanté – Mbappé, Griezmann (Sissoko, 87.), Tolisso labdába azonban kézzel ütött bele Koundé, így a portugálok ötszörös aranylabdása újfent tizenegyest rúghatott, és ezúttal sem hibázott (2-2).

A mérkőzésen az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo két gólt szerzett, míg a franciáktól Karim Benzema volt kétszer eredményes.
Ronaldónak immár 20 gólja van Eb-n és vb-n, ami rekord, és a legutóbbi 45 válogatott meccsén 48 alkalommal talált az ellenfél kapujába.

A franciák ellen most hetedszer játszott, és először volt eredményes.

A franciák szövetségi kapitánya, Didier Deschamps nemcsak a kezdőcsapatán, de a felálláson is változtatott a korábbiakhoz képest: az eddigi 4-3-3-at a 2018-as világbajnokságon aranyérmet érő 4-2-3-1-re cserélte vissza. Mindez azt jelentette, hogy Griezmann jobbszélső helyett visszavont ékként szerepelt Benzema mögött. A portugáloknál Bruno Fernandes és William Carvalho került ki a kezdő tizenegyből, helyettük Renato Sanches és Joao Moutinho játszott.

A mérkőzés első negyedórája szinte eseménytelenül telt, igazán nagy helyzet egyik oldalon sem adódott, az viszont óriási üdvrivalgást váltott ki a Puskás Arénában, hogy Szalai Ádám góljával a magyarok megszerezték a vezetést Münchenben, a németek vendégeként.

A játék azután pörgött fel, hogy csaknem félórányi mezőnyfutball után a portugáloknak megítélt tizenegyest Ronaldo nagy erővel a kapuba lőtte. A franciák ugyanis a hátrány tudatában megpróbáltak magasabb fokozatra kapcsolni, ellenfelük pedig a gyors ellentámadások vezetésére rendezkedett be. A félidő végéhez érve Mbappét Semedo tartotta fel a tizenhatoson belül, a franciák is büntetőt rúghattak, Benzema pedig nem pazarolta el a lehetőséget. A Real Madrid támadója 2015 októbere óta először szerzett gólt a nemzeti csapatban.

Fordulás után két percet sem játszottak még le a felek, amikor Benzema újfent eredményes volt, bár a találatát először les miatt érvényteleníteni akarták, de a videobírós ellenőrzés eredményeként végül megadták. Nem tartott azonban sokáig a francia öröm, Cristiano Ronaldo ugyanis 13 perccel később újabb büntetőt harcolt ki, és eredményes is volt. Ezt követően újra magukhoz ragadták a kezdeményezést a franciák, Pogba lövését Patricio tornázta a kapufára, majd a védelemnek kellett többször is figyelnie és tisztáznia. Időközben a németek egyenlítését követő újabb müncheni magyar gólnál hangorkán tört ki a Puskás Arénában, és percekig zúgott a „ria, ria, Hungária” rigmus.

A budapesti játék a hajrában a müncheni meccs állásához igazodott, és amikor a németek kiegyenlítettek, akkor már sem a franciák, sem a portugálok nem erőltették meg magukat, az utolsó percek békésen teltek el, ezzel az eredménnyel ugyanis mindkét együttes továbbjutott.

Összefoglaló

Az F csoport eredményei:
1. forduló (június 15.):
Portugália–Magyarország 3–0 (0–0)
Franciaország–Németország 1–0 (1–0)

2. forduló (június 19.):
Németország–Portugália 4–2 (2–1)
Magyarország–Franciaország 1–1 (1–0)

3. forduló (június 23.)
NémetországMagyarország 22 (01)
PortugáliaFranciaország 22 (11)

A csoport végeredménye:
1. Franciaország  3  1  2  –  4–3  5 pont – továbbjutott
2. Németország    3  1  1  1  6–5  4 – továbbjutott
3. Portugália     3  1  1  1  7–6  4 – továbbjutott
4. Magyarország 3  –  2  1  3–6  2

Borítókép: EPA/Alex Pantling / POOL