Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Az olaszok 82 éves rekordot adhatnak át a múltnak az osztrákok elleni Eb-nyolcaddöntőben

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
Rettentő kemény fába vágja a fejszéjét az osztrák labdarúgó-válogatott, amely történetében először jutott Európa-bajnokság egyenes kieséses szakaszába, ahol szombaton éppen az egyik legnagyobb esélyesnek tartott olaszokkal csap össze a nyolcaddöntőben. Roberto Mancini együttesének játékát több szempontól is érdemes lesz figyelni, azon túl, hogy Olaszország magabiztos és gólerős, egy rekord is megdőlhet, egy másikat beállíthat a squadra azzurra, amelynek három játékosa a történelemkönyvekbe is beírhatja.
 

Az Olaszország-Ausztria Eb-nyolcaddöntőt június 26-án, szombaton 21 órától az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Mi tagadás, új idők járnak az olaszoknál, ugyan Gianluigi Donnarumma, Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci nemzetközileg is elismert, labdarúgónak, klasszisnak számít, rajtuk kívül kis túlzással nyoma sincs már olyan nagy neveknek, mint Alessandro Del Piero, Francesco Totti, Christian Vieri, Filippo Inzaghi, Andrea Pirlo, Daniele De Rossi, Gianluigi Buffon, Paolo Maldini, Fabio Cannavaro, Alessandro Nestra, Gianluca Zambrotta, Demetrio Albertini, Roberto Baggio, és még folytathatnánk a sort.

Talán éppen ezért, minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kap a csapatmunka – tehát nem kényelmesednek bele abba, hogy tele van a keret világsztárokkal, akik közül majd csak villan valaki egyszer –, aminek meg is van az eredménye. Tegyük a szívünkre a kezünket, mikor láttunk utoljára olyan olasz válogatottat, amely nem bukdácsol egy nagy torna elején, s mikor láttunk olyat, amely a taktikailag közel tökéletes védekezésének köszönhetően nem elégszik meg azzal, hogy egy szerzett góllal nyerje meccseit?

Nos, a mostani legénység ilyen, maximumra törő, igazi csapatot alkotó válogatott, amely tornádóként söpört át a csoportján.

Elképesztően egységesnek tűnik az olasz válogatott (Fotó: EPA/Alessandra Tarantino)

 

Az olaszok három magabiztos győzelemmel vették az A jelű négyest, előbb a törököket, majd a svájciakat győzték le 3-0-ra, zárásként pedig Walest 1-0-ra – felforgatott kezdővel. Ezzel a Mancini-csapat az első az Eb-k történetében, amely kapott gól nélkül zárt százszázalékosan egy csoportban.

A gárda 2018 szeptembere óta veretlen, azóta 30 mérkőzéséből 25-ször nyert, legutóbbi 11 meccsén úgy, hogy gólt sem kapott (gólkülönbsége 32-0) – az új időszámítást Roberto Mancini szövetségi kapitánnyá választása hozta meg, az 56 éves tréner nagyon összerakta az együttest, 33 meccsen csak kétszer kapott ki vele a squadra azzurra (a mester második találkozóján a világbajnok franciáktól 3-1-re, valamint az ötödiken az Európa-bajnok portugáloktól).

Olaszország ha továbbjut az osztrákok elleni nyolcaddöntőből, rekordot dönt, 31 meccses veretlenségi szériát még nem produkált a nemzeti együttes – a jelenlegi 30 meccsesre egyszer volt már példa, 1935 és 1939 között Vittorio Pozzo kapitánykodása alatt 6 döntetlen mellett 24-szer győzött a csapat.

Amennyiben Mancini legénysége kapott gól nélkül hozza le a csütörtöki összecsapást (amire már csak azért is van jó esély, mert a csoportkörben 3 meccsen összesen 2 kapura lövést engedtek az ellenfeleknek), úgy beállítja az olaszok korábbi világrekordját: 1972 és 1974 között a legendás Dino Zoff kapuját zsinórban 12 találkozón nem tudták bevenni.

Egyébként érdekesség, hogy ha Mancini biztosra akar menni, akkor nem árt, ha kezdeti Nicolò Barellát, aki amolyan kabalájává vált az olaszoknak, 25 meccsén egyszer sem kapott ki (20 győzelem, 5 döntetlen) vele a válogatott.

Roberto Mancini eddigi minden elképzelése ült (Fotó: EPA/Alberto Lingria)

 

A mostani kontinenstornán a Zoff rekordját beállítani készülő Gianluigi Donnarumma mellett az azzurrik két mezőnyjátékosa is fókuszba kerülhet: az eddig két-két gólt szerző Ciro Immobile és Manuel Locatelli felzárkózhat Antonio Cassano és Mario Balotelli mellé, az olasz nemzeti együttesben ők jegyzik a legtöbb Eb-találatot, mindketten 3-at, előbbi a 2004-es viadalon 2-szer, a 2012-esen 1-szer volt eredményes, utóbbi a 2012-esen szerezte mindhárom Eb-gólját.

Ha mindez nem domborítaná ki kellőképp, melyik csapat az olasz-osztrák nyolcaddöntő esélyese, álljon itt egy beszédes statisztika: Olaszország a legutóbbi 13 meccsén nem kapott ki Ausztriától (10 győzelem, 3 döntetlen) – legutóbb 1960-ban maradtak alul sógorainkkal szemben, 2-1-re kaptak ki –, megfejelve azzal, hogy Ausztria elsőbálozónak számít az Eb egyenes kiesése szakaszában.

Európa-bajnokságon most találkozik először a két ország válogatottja (4 vb-találkozón már összecsaptak, s mindet Olaszország nyerte egygólos különbséggel),

Úgy tűnik, egyedül a London jelenthet rossz óment a kontinenstorna egyik legnagyobb esélyesének, ebben a században ugyanis az olasz csapat még nem tudott győzni Londonban (3 döntetlen, 2 vereség, igaz, mindegyik barátságos találkozó volt), ahol június 26-án, szombaton rendezik az Olaszország-Ausztria Eb-nyolcaddöntőt, melyet 21 órától az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetít.

Várható kezdőcsapatok:
Olaszország: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Acerbi, Spinazzola – Barella, Jorginho, Locatelli – Berardi, Immobile, Insigne

Ausztria: Bachmann – Lainer, Dragovic, Hinteregger, Alaba – Laimer, Grillitsch, X. Schlager – Sabitzer, Baumgartner – Arnautovic

Borítókép: EPA/Alessandra Tarantino