Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Felháborító? Inkább megható és nosztalgikus volt CR Eb-búcsúja

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
Könnyen lehet, hogy most láttuk utoljára Európa-bajnokságon az ötszörös aranylabdás portugál klasszist, éppen ezért volt megható és nagyon nosztalgikus, ahogy a belgák elleni nyolcaddöntős vereség után lekullogott a pályáról, s még az sem érdekelt, hogy közben - ismét - földhöz vágta a csapatkapitányi karszalagot.

Nem titkolom, imádom Sylvester Stallonét, aki nem egy kiemelkedően nagy színész, nem is egy briliáns forgatókönyvíró vagy producer, valamit mégis nagyon tud, hiszen, ha nem is kedveli, egy egész világ ismeri őt és filmjei zömét, nem beszélve az általam – és generációmban még sokak által – kifejezetten szeretett Rocky és Rambo sorozatokról.

Hogy utóbbinál maradjunk, jól emlékszem, mikor a 4. rész, a 2008-ban bemutatott John Rambo bemutatóján már kiürült a moziterem, mikor én még mindig ott ültem és néztem azt a jó hosszan mutatott jelenetet, mikor a sokat megélt vietnámi veterán több évtizednyi megpróbáltatás után hazatér és ballag a családi farmra vezető hosszú úton.

Tegnap hasonló érzés kerített hatalmába, mikor lefújták a belga-portugál (1-0) Eb-nyolcaddöntőt.

„Szerencsétek volt. Sok sikert a folytatásra” – mondta a belgák kapusának, Thibaut Courtoisnak, majd összeölelkezve váltott pár szót Romelu Lukakuval, aztán csalódottan leballagott a pályáról, amiben volt valami megható és nosztalgikus.

Igaz, Ronaldo ismét földhöz vágta a csapatkapitányi karszalagot, ami bárki mástól elfogadhatatlan lenne (persze tőle sem példás, sőt), de az esetében egyszerűen nem tudott érdekelni.

Nem érdekelt, mert eszembe jutott, mikor 2003-ban először állt be a Manchester Unitedbe. Emlékszem, mivel a brazil Ronaldo volt a kedvencem, jót nevettem, hogy ki ez a bohóc, akinek van mersze ugyanilyen névvel pályára lépni, még ha ott is van előtte a Cristiano. Aztán nem telt sok időbe, hogy tátva maradjon a szám, s attól kezdve már lassan 18. éve, hogy napról napra megvívta és vívja a maga csatáit – hol a pályán a legkeményebb ellenfelekkel szemben, hol a gyepen kívül, mikor is az őt ekéző drukkerek hadának negatív megjegyzéseit kellett feldolgoznia.

Cristiano Ronaldo könnyen lehet, utolsó Eb-jén lépett pályára (Fotó: EPA/HUGO DELGADO)

Nem érdekelt, hogy földhöz vágta a karszalagot, mert mindenki mástól ez hisztinek, tiszteletlen viselkedésnek tűnt volna, ahogy sokan lekislányozták akkor is, mikor 2004-ben, a görögök ellen elvesztett Eb-döntő után sírt a pályán. Ám ahogy az őt felfedező Bölöni László egyszer nyilatkozta, CR nem hisztis, nem kényes, nem tiszteletlen, nem nagyképű, egyszerűen dacos. Más szavakkal, makacsul győzni akar, és egyszerűen ezt hozza ki belőle egy kudarc. Szóval az esetében nem feltétlenül az az üzenet, hogy földhöz vágta a szalagot, hanem az, hogy 36 évesen, temérdek cím és trófea után még ennyire meg tudja rázni egy vereség.

Jó volt látni, mikor 2016-ban a magasba emelhette az Eb-trófeát, megdolgozott érte, révbe ért. Ott és akkor felszáradtak a szomorúság könnyei, s az örömtől vált párássá a tekintete. Tegnap viszont nekem, és talán sok más futaballt kedvelő embernek a meghatottságtól, a nosztalgiától, és igenis a szomorúságtól gyűltek össze a könnyei, mikor a kontinenstornák legeredményesebb játékosa (a mostani tornán 5 találattal jelenleg a legjobb góllövő), az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo kullogott lefele a pályáról. Mert ez a legendás, veterán futballista vélhetően most lépett pályára utoljára Európa-bajnokságon, s ezzel lassan végérvényesen lezárul egy gyönyörű korszak, mely az őt kedvelőket megannyi szép emlékkel ajándékozta meg, utálóiban (mert hogy belőlük is akad szép számmal) pedig sokszor korbácsolt komoly indulatokat, a lényeg viszont, hogy soha, senkit nem hagyott hidegen egy pillanatra sem.

Az Európa-bajnokságok legjobb góllövői: 

14 Cristiano Ronaldo (Portugália)
9 Michel Platini (Franciaország)
7 Alan Shearer (Anglia)
7 Antoine Griezmann (Franciaország)
6 Ruud van Nistelrooy (Hollandia)
6 Patrick Kluivert (Hollandia)
6 Wayne Rooney (Anglia)
6 Thierry Henry (Franciaország)
6 Zlatan Ibrahimović (Svédország)
6 Nuno Gomes (Portugália)

Csak ültem a fotelban és néztem, ahogy ez a hős leballag, s ha adták volna olyan hosszan, mint Rambo hazatértét, ezt is képszakadásig néztem volna, abban reménykedve, hogy igenis lesz még folytatás. Jó hír, hogy a Rambónak lett, 2019-ben bemutatták az 5. részt, az Utolsó vért. Szóval ha van egy kis szerencsénk, akkor nem a jövő évi, 2022-es katari világbajnokság lesz Ronaldo utolsó nagy tornája. Formáját elnézve, 40 évesen is helye lehet egy kontinenstornán.