Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Csalódások után valóra vált álom: Anglia először, Olaszország 53 év után lehet Európa-bajnok

m4sport.hu
Bárhogy is érjen véget a labdarúgó Európa-bajnokság vasárnap esti döntője a londoni Wembley Stadionban, egy nagyon hosszú várakozás ér biztosan véget: az angol válogatott 55 év szünet után nyerhet nagy tornát, míg az olasz 53 esztendőt követően diadalmaskodhat újra Európa-bajnokságon. A 21 órakor kezdődő finálét az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben.
fotók: EPA

Csalódások után egy lépésre a mennyország

Mindkét együttes meggyőző teljesítménnyel menetelt a fináléig. Az olaszok a selejtezősorozatot is beleértve veretlenül masíroztak a döntőbe, míg az angolok legutóbb még a kvalifikáció során szenvedtek vereséget. Bár hagyományosan két futballnagyhatalom jutott a döntőbe, az utóbbi évtizedben bőven kijutott mindkét válogatott szurkolóinak a nagy csalódásokból, a 2014-es vb-n például kézen fogva estek ki a csoportkörben Costa Rica és Uruguay mögött.

A 2018-as világbajnokságról a svédek elleni vesztes pótselejtezőben lemaradt olasz válogatottnál új időszámítás kezdődött, Roberto Mancini szövetségi kapitány egy csapatként kiválóan működő, igazán nagy világsztár nélküli együttest állított össze, amely 2018 szeptembere és nemzeti rekordot jelentő 33 mérkőzés óta veretlen, ebből 26-ot nyert meg, ráadásul a korábbiaknál jól látványosabb és kezdeményezőbb stílussal.

Az angolok esetében hasonló a képlet, ott a 2016-os Eb-n az Izland ellen elvesztett nyolcaddöntő volt a legutóbbi csalódás, ami után talpra kellett állni. Gareth Southgate szövetségi kapitányt három évvel ezelőtti kinevezése óta sok kritika érte, de a számok őt igazolják: 69 mérkőzésből 39-et megnyert vele Anglia és a 2018-as vb-n elődöntőbe, most pedig Eb-döntőbe vezette az együttest.

Út a döntőig

Olaszország jelenlegi formájáról sokat elárul, hogy még egyetlen percet sem játszott hátrányban ezen a tornán, korábban csak egyszer fordul elő, hogy egy válogatott így nyerjen Eb-t, de az 1980-ban győztes NSZK-nak csak négy mérkőzés kellett a végső sikerhez, most már hét.

 

A csoportkört hibátlan teljesítménnyel, kapott gól nélkül zárták, Törökországot (3-0), Svájcot (3-0) és Walest (1-0) is meggyőzően verték, utóbbit ráadásul tartalékos kezdővel. A kieséses szakaszban már akadtak nehéz pillanatok, a 16 között Ausztriát csak hosszabbításban sikerült felülmúlni (2-1), de a világelső belgák elleni teljesítménnyel és 2-1-es győzelemmel egyértelműen bejelentkeztek a végső sikerre. A spanyolok elleni elődöntőben tizenegyespárbajra volt szükség, de nehéz meccs és szerencse nélkül nem is lehet nagy tornát nyerni.

Anglia sem kapott gólt a csoportkörben és ugyan csak kettőt szerzett (1-0 Horvátország és Csehország, 0-0 Skócia ellen), érezhető volt, hogy Southgate fejében a biztos védelem volt a végső siker kulcsa és az angol válogatott játékában ez a stabilitás volt mindennek az alapja. A kieséses szakaszban az angoloknak a Németország elleni 2-0-s siker hozta el az „igen, megnyerhetjük” érzést, az Ukrajna elleni 4-0-ra megnyert negyeddöntő pedig csak növelte Harry Kane-ék önbizalmát.Az elődöntőben Dánia (2-1) volt az első csapat, amely bevette Jordan Pickford kapuját, de mivel Mikkel Damsgaard szabadrúgásból volt eredményes, akcióból még senki sem tudott betalálni a négyes döntő házigazdája ellen.

 

Az eredményekből egyértelműen kiolvasható, a két legstabilabban védekező válogatott jutott el a fináléig, Anglia egy, Olaszország három gólt kapott a tornán, így meglepetés lenne, ha a döntőben gólfesztivált rendeznének a felek.

Tényleg előny hazai pályán döntőzni?

Olaszország 1968 után másodszor lehet Európa-bajnok, ugyanakkor a helyszín, a londoni Wembley Stadion papíron az angoloknak kedvezhet, igaz, eddig csupán három csapatnak sikerült hazai közönség előtt elhódítani a trófeát. Spanyolország 1964-ben, Olaszország négy évvel később, míg Franciaország 1984-ben nyert döntőt saját szurkolói előtt.

Az utóbbi két alkalommal drámai véget ért az Eb-házigazdák döntője: a portugálokat 2004-ben Görögország sokkolta, a franciák pedig 2016-ban Portugáliától kaptak ki hosszabbításban.

Egy biztos, sokkal nagyobb a nyomás a hazai csapaton és ezzel a mentális teherrel is képesnek kell lennei megbirkózni. Az olasz válogatott egyik nagy pozitívuma, hogy nem érezni terhet rajtuk, ez főleg a spanyolok elleni tizenegyespárbaj előtt és közben volt látványos.

A múlt Olaszországnak kedvez

Az 1966-os vb-győzelem óta nagy tornán először döntőbe jutó Anglia már a dánok legyőzésével történelmet írt, hiszen a 10. tornáján először jutott el a fináléig. Az olaszoknak ez a negyedik Eb-döntőjük, az 1968-as siker után 2000-ben és 2012-ben is vesztettek, utóbbin ráadásul 4-0-ra kaptak ki Kijevben a spanyoloktól, amely a legnagyobb különbségű vereség a kontinenstorna döntőinek történetében.

Anglia a 13. ország, amely bejutott a fináléba, és az első újonc 2004 óta, amikor Görögország és Portugália csapott össze a végső győzelemért. Ha az olaszok nyernek vasárnap a Wembleyben, akkor rekordot döntenek, Spanyolország ugyanis 44 évet várt a második Eb-címére, 1964 után 2008-ban diadalmaskodott ismét, Olaszország 53 év szünet után foglalhatja vissza helyét a kontinens trónján.

Eddig 27 olasz-angol válogatott mérkőzést rendeztek, az örökmérleg olasz fölényt mutat, az angolok nyolc-nyolc siker és döntetlen mellett 11 alkalommal vesztesen hagyták el a pályát. Az Európa-bajnokságok történetében kétszer találkoztak, és az angoloknak egyszer sem sikerült nyerniük: 1980-ban a csoportmérkőzések során 1-0-ra kaptak ki, a 2012-es negyeddöntőben pedig tizenegyesekkel maradtak alul. A világbajnokságokat is figyelembe véve az olaszok nem veszítettek még meccset nagy tornán az angolokkal szemben, 1990-ben a bronzmérkőzésen 2-1-re győztek, 2014-ben pedig csoportmeccsen verték ugyanilyen arányban a riválist.

A két csapat legutóbbi 8 egymás elleni mérkőzéséből csak egyet nyertek az angolok és hármat az olaszok, a Wembleyben pedig hat meccsből két győzelem, három döntetlen és egy vereség Olaszország mérlege Anglia ellen.

Várható kezdőcsapatok

Az olasz válogatottnál a belgák ellen megsérülő, a torna egyik legváratlanabb kiemelkedő teljesítményét nyújtó Leonardo Spinazzola az egyetlen nagy hiányzó, őt a spanyolok ellen bevetett Emerson Palmieri pótolja majd a védelem bal oldalán. Mancini aligha nyúl hozzá kezdőcsapatához, Bernardeschi, Berardi, Belotti csereként lendíthetnek csapatuk teljesítményén.

Olaszország: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson – Barella, Jorginho, Verratti – Chiesa, Immobile, Insigne

Az angoloknál Phil Foden szenvedett kisebb sérülést, játéka kérdéses a döntőre, de a második csoportmérkőzés óta nem is kezdett, Southgate inkább Sakát és Mountot favorizálja.

Anglia kispadján valamivel minőségibb játékosok foglalnak helyet, Jadon Sancho, Jack Grealish vagy akár Marcus Rashford is remek változtatási lehetőségeket biztosít a szövetségi kapitnynak.

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Rice, Phillips – Saka, Mount, Sterling – Kane

Kik nyerhetnek BL-t és Eb-t 2021-ben?

fotó: MTI/EPA/AFP/Pool

 

Mindkét oldalon találunk Chelsea-futballistát, így bármelyik fél is emelje magasba a trófeát, lesz olyan játékos, aki duplázni tud, azaz ugyanabban az évben Bajnokok Ligáját és nagy tornát, esetünkben Európa-bajnokságot nyer.

Olaszország: Jorginho, Emerson Palmieri
Anglia: Ben Chilwell, Reece James, Mason Mount

Amennyiben Olaszország nyeri az Eb-t, Kyle Wlaker, Phil Foden, John Stones és Raheem Sterling, azaz a Manchester City angol válogatott játékosai pedig azt mondhatnák el magukról, hogy másfél hónapon belül a BL- és az Eb-döntőt is elvesztették.