Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Az MLSZ nyolc pontban szedte össze, miért büntetett az UEFA

m4sport.hu
Ahogyan korábban beszámoltunk róla, az Európa Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2+1 zárt kapus mérkőzéssel és 100 ezer euróval büntette a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ), a szurkolók diszkriminatív, homofób viselkedése miatt a magyar válogatott mérkőzésen a Puskás Arénában és Münchenben.
 

Az európai szervezet honlapjának közlése szerint az Európa-bajnokság budapesti és müncheni találkozóin – a magyarok a portugálokkal és a franciákkal a Puskás Arénában, a németekkel az Allianz Arénában csaptak össze – diszkriminatívan viselkedtek egyes szurkolók, emiatt a válogatott soron következő két hazai, UEFA-rendezésű találkozóján nem lehetnek nézők. A harmadik mérkőzésre szóló büntetést az UEFA két évre felfüggesztette.

A magyar szövetség megkapta az UEFA-tól, hogy pontosan miért járt a büntetést, ennek az indoklásnak a részleteit hivatalos honlapján egy közleményben meg is osztotta nyolc pontba foglalva.

1. Az UEFA Fegyelmi Bizottsága a magyar válogatott mindhárom Európa-bajnoki mérkőzése kapcsán fegyelmi eljárást indított a Magyar Labdarúgó Szövetséggel szemben. Az ún. objektív vétségek ügyében (pl. műanyag palackok bedobálása, füstgránát, lépcsők eltorlaszolása stb.) soron kívüli eljárásban meghozta a pénzbüntetéseket tartalmazó fegyelmi határozatokat. Egyben értesítette a szövetséget, hogy a mindhárom mérkőzésen felmerült állítólagos szurkolói diszkriminatív magatartás vétségét egy összevont fegyelmi eljárásban vizsgálja.

2. A “Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás” meghatározása az UEFA Fegyelmi szabályzat 14. paragrafusa (1)-(2) pontjában (nem hivatalos kivonatos fordítás):

„14.§ (1) Bármely… személy, aki bármilyen alapon, beleértve a bőrszínt, a fajt, a vallást, az etnikai származást, a nemet vagy a szexuális irányultságot, megsérti egy személy vagy személyek csoportjának emberi méltóságát…
14.§ (2) Ha egy vagy több szurkoló az (1) bekezdésben leírt magatartást tanúsítja, a felelős tagszövetséget vagy klubot… büntetik.”

3. A “Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás” vétségének büntetését az UEFA Fegyelmi szabályzat 14. paragrafusának (2)-(3) pontjában (nem hivatalos kivonatos fordítás):

„14.§ (2) Ha egy vagy több szurkoló az (1) bekezdésben leírt magatartást tanúsítja, a felelős tagszövetséget vagy klubot minimálisan a stadion részleges bezárására büntetik.”
14.§ (3) Visszaesés esetén a következő fegyelmi intézkedéseket kell alkalmazni:
a) a második szabálysértést egy (1) zárt kapuk mögött lejátszott mérkőzéssel és 50 000 euró pénzbüntetéssel büntetik;
b.) minden további szabálysértést egynél több zárt kapuk mögött lejátszandó mérkőzéssel, vagy a stadion bezárásával, mérkőzés törlésével, pontok levonásával és/vagy a versenyből való kizárással büntetik.”

4. A “Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás” esetében kiszabott fegyelmi büntetés elévülési ideje 3 év. A magyar válogatott 3 éven belül “Rasszizmus és diszkrimináció” vétsége miatt 2019. márciusában és 2019. szeptemberében kapott az UEFA-tól fegyelmi büntetést.

5. A Fegyelmi eljárást megalapozó, az MLSZ számára ismert iratok szerint az alábbi lehetséges fegyelmi vétségeket vizsgálta az UEFA Fegyelemi Bizottsága az egyes mérkőzéseken:

a) Magyarország-Portugália
– „ANTI-LMBTQ” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
– „Cristiano homosexual” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt)

b) Magyarország-Franciaország
– Black Lives Matter (térdelés) elutasító molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
– „Buzi franciák bonjour” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt)

c) Németország-Magyarország
– „LMBT? Nein, Danke” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
– „Deutschland, Deutschland homosexual” rigmus többszöri (és himnusz alatti) skandálása (hangfelvétellel igazolt)

6. Az UEFA 2021. július 9-én megküldte a szövetségnek, később pedig nyilvánosságra hozta az összevont eljárásban hozott döntést, mely szerint
– 3 soron következő, UEFA versenysorozatban tartott hazai mérkőzésen zárt kaput rendel el, melyből a 3. mérkőzésre vonatkozó korlátozást 2 évre felfüggeszti;
– elrendeli a zárt kapus mérkőzéseken az „EqualGame” logó kihelyezését;
– 100.000 euró pénzbüntetést szab ki a szövetségre.

7. A 2021. őszi vb-selejtező mérkőzések nem számítanak UEFA-versenysorozatnak.

8. A Fegyelmi határozat – részletes kifejtést és indoklást tartalmazó – hivatalos teljes leiratát várhatóan egy héten belül küldik meg a szövetség számára.

Borítókép: Fotó: MTI/EPA/POOL/Illyés Tibor

További Hírek