Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

A botrányos utóélettel megátkozott tizenegyespárbaj margójára

m4sport.hu
Az, hogy az Európa-bajnokság döntőjében az angolok tizenegyespárbajban veszítettek az olaszokkal szemben, már magában fájdalmas. Ha hozzávesszük, hogy Anglia az 1966-os vb-győzelem után 55 évet várt egy esetleges újabb győzelemre, amely végül ebben a formában nem jött össze, tetézi a kínt. Ami viszont a finálé lefújása után történt, az átlépett nem egy határt, Persze történhetett volna másképp is, ha bizonyos döntéseknél mondjuk Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya nem marad - feltételezhetően - egyedül.
 

Elképesztő kerete volt az angoloknak a vasárnap véget ért Európa-bajnokságon: Maguire, Walker, Shaw, Trippier, Grealish, Henderson, Kane… És még sorolhatnánk további elképesztően jó játékosokat, de erre a listára szándékosan az idősebb, tapasztaltabb sztárok kerültek.

A mindent eldöntő párbajban ketten közülük (Kane, Maguire) be is vállalták, hogy rúgnak. Nem hibáztak. Megtették a magukét. De vajon valóban mindent megtettek?

Sokszor lehet hallani, hogy egy csapat számára – legyen a klub vagy válogatott – félsiker, ha van egy igazi vezére.

A döntő után sokan a tapasztaltabb játékosok szemére vetették, hogy odaengedték a 19 éves Bukayo Sakát, hogy ő végezze el az utolsó tizenegyest. Kihagyta – ahogyan előtte a 23 éves Rashford és a 21 éves Sancho is hideg lábbal -, Angliának pedig a bánat… és düh maradt.

Megszámlálhatatlan kritika érte Southgate-et, hogy ők hárman – de elsősorban Saka – miért rúgtak tizenegyest ilyen kiélezett szituációban? Szegények szintén nem teszik ki az ablakba, amit kaptak. A szövetségi kapitány magára vállalta a kudarcot, elmondta, hogy a lövőket ő választotta ki. Feltételezhető, hogy az öt játékos nevét, akik odaállnak a büntetőponthoz, Harry Kane vagy a többi tapasztalt játékos is látta, mielőtt elkezdődött volna a párbaj.

London, 2021. július 12.
Harry Kane angol csapatkapitány (j) és csapattársa, Bukayo Saka a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében játszott Olaszország-Anglia mérkőzés végén a londoni Wembley stadionban 2021. július 11-én. Olaszország az 1-1-es döntetlennel zárult rendes játékidőt követő hosszabbítás utáni büntetőpárbajban 3-2-re győzött, és 1968 után másodszor lett a kontinens legjobbja.
MTI/EPA Pool/Laurence Griffiths

Itt akarva-akaratlanul felmerül az emberben az ő felelősségük is, főként annak tükrében, hogy pont az Eb-k történetében akad egy nem is olyan régi példa arra, mit jelent, ha egy csapat kapitánya/vezére támogatja edzőjét

A 2016-os kontinensviadal negyeddöntőjében a későbbi győztes portugálok nem bírtak a lengyelekkel és a párharcot tizenegyesek döntötték el. A rúgók kiválasztása a szövetségi kapitány felelőssége (Fernando Santos), de nyilván egy ilyen helyzetben jól jön egy edzőnek, ha van segítsége. Santos esetében Cristiano Ronaldo volt a mentőöv, a csapat VEZÉRE – csupa nagy betűvel – aki kivette a részét a munkából, kapitányi szalaggal a karján. Valami, amit vélhetően Harry Kane nem tett meg. Anglia elbukott, Portugália pedig…

Idézzük fel. Ronaldo a lefújás után, a tizenegyespárbajra készülve a csapat egy másik rutinos tagjához, Joao Moutinhóhoz fordul:
“Hej, hej, gyere, lőjél, gyere, lődd te. Te jól rúgod. Ha kikapunk? Lesz…juk. Gyere! Erős vagy, erős vagy, gyere! Jól rúgod…”

És Joao Moutinho belőtte, Portugália továbbjutott. A döntőig menetelt, ahol Cristiano Ronaldo megsérült, le kellett cserélni. De számára nem ért ott véget a meccs! Az utolsó pillanatokig ott ugrált az oldalvonalnál, bátorította társait, mindenkihez szólt pár jó szót, együtt élt a játékkal. Portugália pedig megnyerte története első Eb-címét.

Angliának nem sikerült. Feltételezhetően Harry Kane is látta ezeket a jeleneteket öt évvel ezelőtt. Vajon felmerült-e benne utólag, hogy neki is ilyen kapitánynak kellett volna lennie? Hogy segítenie kellett volna Southgate-nek a kapitányi szalaggal a karján? Voltak-e álmatlan éjszakái emiatt? Talán sosem tudjuk meg.

Ahogyan azt sem, hogy Luis Enriquének, a spanyolok szövetségi kapitányának jók-e az éjszakái…

A kontinensviadal egyik legérdekesebb, sokatmondó és tanulságos jelenete volt, amikor az olasz-spanyol elődöntő 120 percét követően a csapatkapitányok, Goirgio Chiellini és Jordi Alba kaput választott illetve azt, hogy melyik válogatott lő először a tizenegyespárbajban.

Talán a jelentet látva másokban is felmerült, hogy ezt a meccset kizárólag Olaszország nyerheti meg, pedig Chiellini és Alba nem is állt oda a tizenegyesponthoz.

És mégis! Itt jön elő az, ami a portugáloknál 2016-ban, hogy a taljánoknak volt egy a szó nemes értelmében vett kapitánya, vezére, aki tökéletesen tudta, hogy mikor mit kell tennie. A Barca védője egyszerűen súlytalannak tűnt mellette. Kicsit, mint egy megszeppent kisfiú.

Persze a spanyol szövetségi kapitány nem tehet arról, hogy a spanyolok igazi kapitánya, Sergio Ramos az elmúlt szezonban szinte végig sérülésekkel bajlódott, ezért be sem hívta a keretbe. Pedig ki tudja, csak a jelenléte mit jelentett volna csapattársainak? Ha mondjuk csak azért viszi magával, hogy kapjon pár percet egy-egy fontos meccsen – ennyit talán bírt volna -, vagy ahogyan Southgate döntött – csak elszámolta magát Rashforddal és Sanchóval -, a tizenegyesekre beállítja. Ritkán szokott hibázni.

Ahogyan az is egy pikáns felvetés, hogy ha ő áll akkor ott Jordi Alba helyén, vajon megengedi-e magának azt a mérhetetlenül domináns viselkedést az olaszok vezére? Nehéz elképzelni. Mindenesetre a spanyolok az eset után mehettek haza, egy meccsel később az olaszok is, csak a kupával. A különbség jelentős.

Giorgio Chiellini már Rómában az Eb trófeával. (EPA/ANGELO CARCONI)

Hiába volt világsztárokkal tömve a teljes angol csapat, nem akadt egy Ronaldója, Ramosa, Chiellinije, akik azon kívül, hogy tudták, a labdával mit kell tenni, azt is elsajátították, hogy egy csapattal, a társakkal, a teljes stábbal hogy kell bánni mindenkor, de különösképpen a kiélezett pillanatokban. Az ilyen játékosokra mondják, hogy a különbséget jelentik akkor, amikor egy közel azonos képességű csapat az ellenfél.

Az első bekezdésben felsoroltak egyike sem – Kane-t kiemelve, mint csapatkapitány – lépett elő a megfelelő pillanatban, hogy a 1996-ban szintén tizenegyest hibázó kapitányuk segítségére siessen. Komoly árat fizettek érte. Ilyenkor az sem elég, hogy mondjuk Grealish utólag elmondja, hogy ő szeretett volna odaállni. Akkor kellett volna megragadni az alkalmat, amikor lehetett, így ez már csak gyenge magyarázkodás. Semmit sem ér.

Maradtak így az özönlő kritikák – gyakran a csúnyábbik fajtákból -, illetve az, hogy a 55 évnyi várakozás további esztendőkkel duzzadjon, ki tudja meddig.

Borítókép: London, 2021. július 14. Gareth Southgate angol szövetségi kapitányt, valamint Harry Kane-t és Raheem Sterlinget, a válogatott játékosait (b-j) ábrázoló falfestmény a dél-londoni Vinegar Yard városrészben 2021. július 14-én. Három nappal korábban Olaszország megnyerte a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében játszott Olaszország-Anglia mérkőzést. Olaszország az 1-1-es döntetlennel zárult rendes játékidőt követő hosszabbítás utáni büntetőpárbajban 3-2-re győzött, és 1968 után másodszor lett a kontinens legjobbja. MTI/AP/Tony Hicks

További Hírek