Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Angliában petíciót indítottak a rasszista szurkolók örökös eltiltásáért

m4sport.hu
A kezdeményezők úgy vélik, ha összejön az egymillió aláírás - egy nap alatt már 970 000-nél jártak - az azt jelenti, amit az ország gondol.
 

Számos rasszista támadás érte a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét követően 11-est hibázó három színes bőrű angol játékost, Marcus Rashfordot, Jadon Sanchót és Bukayo Sakát.

Mindenki elítélte ezeket a “szurkolókat”. Boris Johnson miniszterelnökkel a Twitteren azt írta, ez az angol csapat megérdemli, hogy játékosait hősként tiszteljék és ne rasszista szidalmaknak legyenek kitéve, míg Harry Kane, a válogatott csapatkapitánya szerint ezek az emberek nem is szurkolók, az ő biztatásukra nincs is szükségük a jövőben.

A The Guardian és a Hope not Hate érdekvédelmi szervezet felmérése kimutatta, az elveszített döntő után nem csak a három válogatott játékost, hanem mintegy 120 labdarúgót ért faji bántalmazás az interneten.

Az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate szerint ezek a megnyilvánulások megbocsáthatatlanok. Ugyanakkor kiemelte, ez a viselkedés csak a szurkolók egy százalékát fedi le.

Az interneten petíció is indult a rasszista szurkolók stadionokból való örökös kitiltásáról, amit kevesebb mint egy nap alatt, 970 000-en írtak alá. Az eset érdekessége, hogy az egész kezdeményezést három hölgy (Shaista Aziz, Amna Abdullatif és Huda Jawad) hozta létre. A petíció elindítói kérték az angol szövetség és a kormány együttműködését is.

“Ha egymillióan aláírják, akkor úgy érezzük, hogy érvényesül a rasszizmussal szembeni ellenállásunk, és amit megfogalmaztunk, az az országos érzelem” – mondta Jawad, aki többek között antirasszizmusellenes aktivista. Abdullatif hozzátette, reméli, hogy a petíció sikere olyan lesz a játékosok számára, mint egy ölelés, hogy elmondhassák, hogy igazán törődnek velük, hiszen ők igazán büszkévé tették az embereket.

Borítókép: EPA/Carl Recine

További Hírek