Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Deschamps először szólalt meg a rosszul sikerült Európa-bajnokság óta

m4sport.hu
Több mint két hónap telt az az Európa-bajnokság döntője óta, Didier Daschamps, a francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya azóta sem nyilatkozott arról, hogy miért nem sikerült a várakozásoknak - reményeknek - megfelelően a kontinensviadal a gallok számára. Az 52 éves szakvezető most megtörte a csendet.
 

Didier Deschamps hosszú hallgatás után elmagyarázta, hogy miért bukott el a francia válogatott a nyári Európa-bajnokságon, nem elhallgatva, hogy volt egy komolyabb vitája Paul Pogbával, de beszélt Kylian Mbappéról és Karim Benzemáról, illetve saját jövőjéről is.

A francia labdarúgó válogatott csoportelsőként jutott tovább az Európa-bajnokságon a halálcsoportból, amelyben a címvédő portugálokkal, a németekkel és a magyar válogatottal szerepelt együtt. A 16 közé magabiztosan jutott a csapat, ott viszont egyből elvérzett Svájccal szemben, tizenegyespárbajban.

Egy győzelem és három döntetlen a gallok mérlege, vagyis gyakorlatilag veretlenül esett ki, de az Eb-t megelőzően a szakértők az egyik legnagyobb esélyesnek kiáltották ki a világbajnokként érkező csapatot, így nézve valóban csalódást keltő a korai kiesés.

Még a helvétek elleni nyolcaddöntőben is jól alakult minden, 10 perccel a meccs vége előtt még 3-1-re vezettek Pogbáék, zsebben érezhették a továbbjutást, ám Seferovicék kiénekelték a sajtot a szájukból. A tizenegyespárbajban a franciák egyik legnagyobb sztárja, Mbappé hibázott.

A francia L’Equipe-nek adott interjúban a kellemetlen Eb-szerepléssel kapcsolatban a szövetségi kapitány teljes mértékben magára vállalja a felelősséget:

“Kedvem sincs keresni a kifogásokat. Tudom, hogy az egyedüli felelős én vagyok. Már a szerepem is ezt a hozzáállást követeli. Igen, vállalom a felelősséget. Viszont tudom azt is, hogy meg van a képességem arra, hogy ezen változtassak. Amikor a dolgok jól mennek, akkor sem mondhatjuk, hogy felhőtlen az ég, ahogy baj esetén sem minden fekete. A kiesésünknek sok összetevője volt” – kezdte Deschamps.

A kiesést követően sokan fejtegették, hogy Karin Benzema visszatérése a válogatottba hatéves kihagyását követően nem tett jót, habár az Eb-n a Real Madrid csatára talán a csapat egyik legjobbja volt a kontinensviadalon, a svájciak ellen is sikerült dupláznia. Ennek ellenére felmerült a felelőssége a búcsúban.

“Karimnak ehhez semmi köze. Minden amit tennie kellett, azt jól csinálta. Aztán különböző okok miatt változtatni kellett a csapaton (a nyolcaddöntőben). Tudom, hogy nem sültek el a legjobban. 3-1-re vezettünk a 80. percben, mégis elbuktunk. Hogy máshogy kellett volna döntenem vagy sem? Talán igen, de 3-1-nél a 80. percben talán senki nem gondolta, hogy ez fog megtörténni” – magyarázta bizonyítványát a szövetségi kapitány.

A kiesést követően Mbappé is a kritikák kereszttüzébe került kihagyott tizenegyese miatt, Dreschamps kötelességének érezte, hogy megvédje a fiatal futballistát.

“Senki sem hibáztathatja őt. Eltökélt volt és a jó szándék is megvolt benne. Önbizalomnak sem volt híján, de végül nem volt elég pontos. Később aztán kialakult egy komolyabb vita, hogy vajon meccs közben le kellett volna cserélni vagy sem, de egy ilyen dilemma egy ilyen játékos esetében mint ő, mindig nehéz téma. Ne feledjük, egy olyan labdarúgóról beszélünk, aki bármikor képes eldönteni egy meccset, még akkor is, amikor nincs kirobbanó formában” – beszélt Mbappé szerepéről az 52 éves kapitány.

Azt is megemlítette a franciák mestere, hogy az Eb-n volt egy hevesebb vitája a csapat játékmesterében, Paul Pogbával, de ennek az esetnek nem tulajdonít különösebb jelentőséget, amely a kiesést okozhatta volna.

“Nem is arról volt szó, hogy ne lett volna egyetértés közöttünk. Később, a nyári szünet alatt át is beszéltük újra a dolgot. Igazából csak arról volt szó, hogy Paulban hatalmas a versenyszellem. Így történhetett meg, hogy nem alakult ki az összhang azzal kapcsolatban, hogy mikor kell játszani, mikor kicsit visszahúzódni, mikor kell többet vagy kevesebbet védekezni. Nem kaptuk el azt a pillanatot, amikor azt mondtuk volna, ‘most már elég’, most nyugodjunk le” – magyarázta Deschamps.

Saját jövőjéről is beszélt a szövetségi kapitány, aki nem érzi úgy, hogy veszélyben lenne az állása, mert élvezi a szövetség elnökének, Noël Le Graëtnek a bizalmát.

Borítókép: EPA/Balogh László

További Hírek