UEFA EURO 2020 UEFA EURO 2020 - Hírek

Luís Figo: Minden adott, hogy Portugália megvédje címét a 2020-as Eb-n

| Forrás: UEFA
Luís Figo három Európa-bajnokságon is pályára lépett, 2004-ben egy hazai pályán elveszített döntő részese is volt. A 2009-ben visszavonult aranylabdás támadó jövőre már az UEFA nagyköveteként vesz részt a kontinenstornán, amely a játékosoknak és a szurkolóknak is számos különlegességgel szolgál és ebben a portugál futball egyik legnagyobb csillaga is egyetért. Interjú.

Luís Figo 127 mérkőzésen lépett pályára a portugál válogatottban, csak Cristiano Ronaldo előzi meg a rangsorban (fotó: MTI/EPA/BERND THISSEN)

2004 egy kemény év lehetett a portugál válogatott számára, hiszen a hazai rendezésű Európa-bajnokság elveszített döntője miatt, de biztosan akadnak derűs emlékek is arról a tornáról!
Rengeteg pozitív emlékem van arról az Eb-ről, szinte az összes, az egyetlen negatív, hogy a finálét nem sikerült megnyernünk. Egy különleges és felejthetetlen utazásban volt részünk, hiszen Portugália adott otthont a tornának, a szurkolóink pedig lenyűgöző hangulatot teremtettek és fantasztikus támogatást nyújtottak, úgy éreztük, az egész ország egyesült a siker érdekében.

A végeredmény, azaz az elveszített döntő egy fájó pont, de az élmény, amit átélhettünk, felemelő volt.

Mennyi esélyt lát arra, hogy Portugália megvédje címét 2020-ban?
Portugália is ott van az esélyesek között, de a minőség önmagában kevés a végső sikerhez. Nem mindegy, hogyan alakul a torna, ki az ellenfél, milyen napot fogsz ki, számos faktor befolyásolhatja a végeredményt.

Először természetesen a selejtezőt kell sikerrel venni, de összességében minden adott, hogy Portugália megismételje a 2016-os sikert.

(fotó: EPA/SETVEN GOVERNO)

Melyik nemzetek számítanak favoritnak jelenleg?
Mindig azok a válogatottak a legesélyesebbek, amelynek játékosai tudják, hogyan kell megnyerni egy ilyen tornát. Portugália, Franciaország, Spanyolország, Németország, tehát a közelmúlt nagy győztesei. Persze azokat a válogatottakat sem felejthetjük el, amelyek képesek meglepetést okozni, mint Belgium, Hollandia vagy Horvátország.

Mit gondol arról, hogy most először 12 ország ad otthont az Európa-bajnokságnak?
Ez egy teljesen új lebonyolítási forma, minden résztvevőnek különleges tapasztalat lesz, az UEFA-nak pedig egy nagy kihívás, hiszen 12 várost kell összekapcsolni Európa-szerte, a torna történetének 60. évfordulóján.

Emellett egy nagy lehetőség is, hiszen minden rendező város mutathat magából valamit egy nagy presztízsű eseményen, a mérkőzések mellett is. Remélem, mint az UEFA összes sorozata, ez is nagy sikernek örvend majd, a szurkolók pedig minden percét élvezni fogják.

(fotó: MTI/EPA/Manuel de Almeida)

Három Európa-bajnokságon is pályára lépett (1996, 2000, 2004), mi a legkedvesebb emléke ezekről a tornákról vagy az odáig vezető útról?
Képtelen lennék kiemelni egyetlen emléket vagy érzést. A tény, hogy 20 éven át képviselhettem a hazámat, büszkévé tesz és örömet okoz, karrierem csúcspontját jelenti. A portugál válogatott összes tagja pontosan tudja, több mint 11 millió ember boldogsága vagy szenvedése múlik azon, mit érünk el a futballpályán.

(fotó: MTI/EPA/LAURENT GILLIERON)

Ki volt a legjobb játékos, akivel, illetve aki ellen valaha pályára lépett?
Számtalan kiváló futballista volt a pályafutásom része, ezért tiszteletlenségnek érezném egyetlen név kiemelését. A generációm szerencsés volt, hiszen szenzációs csapatokkal és játékosokkal mérhettük össze a tudásunkat az évek alatt, Franciaországnak mindig elképesztően erős kerete volt, olyan klasszisokkal, mint David Trezeguet, Thierry Henry vagy Zinedine Zidane. Az olaszoknak ott volt Francesco Totti, de volt szerencsém Roberto Baggio ellen is pályára lépni. Ez csak pár név, ami most épp az eszembe jut, de Európában szinte minden egyes válogatott rendelkezik olyan játékossal, aki egyedülálló a maga nemében.

forrás: UEFA

További Hírek