UEFA EURO 2020 UEFA EURO 2020 - Hírek

Xabi Alonso: Teljesen más élmény volt másodszor Eb-t nyerni

| Forrás: m4sport.hu
A négy év alatt két Európa-bajnokságot és egy világbajnokságot nyerő spanyol aranygeneráció baszk kiválósága, Xabi Alonso alig várja, hogy Bilbao 2020-ban otthont adjon a kontinenstornának. Az edzői pályára lépő egykori középpályás mindkét Eb-győzelmének ugyanúgy örült, mégis volt egy nagy különbség, amiről az UEFA-nak adott interjúban mesélt.

(fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Mint ismert, Bilbao is a 2020-as Eb rendező városai között van. Baszk származásúként milyen érzésekkel várod a tornát?
Büszkévé tesz. A baszk emberek szerencsések, sok remek mérkőzésnek adhatunk otthont, a jövő évi torna pedig egy különleges alkalom lesz. Remélem, személyesen is ott lehetek majd a stadionban, hiszen azon belül és kívül is óriási hangulat várható.

Milyen érdekességekkel szolgál a baszk tartomány a látogatók számára?
Bilbao egy remek város, de én San Sebastián-i vagyok, és elfogult is egyben. A gasztronómiánk fantasztikus, a tengerpart és a hegyvidék lenyűgöző panorámát biztosít, a kisvárosok hangulata magával ragadó. Akinek lehetősége van meglátogatni a környéket, ne pár nappal számoljon, legalább egy héttel, annyi élmény vár rá.

Az Eb elődöntői és fináléja a Wembleyben lesz. Mekkora esélyt jósol a jelenlegi spanyol válogatottnak, hogy eljusson odáig?
Egy ilyen tornán bármi megtörténhet, de Spanyolországnak helye van a favoritok között. Rendkívüli egységre van szükség egy Európa-bajnokság megnyeréséhez, ráadásul már nem hat, hanem hét mérkőzést kell játszani a végső győzelemig.

(fotó: MTI/EPA/KERIM OKTEN)

Milyen érzésekkel gondolt a spanyol válogatottra, mielőtt játékosként bemutatkozhatott?
Gyerekként sosem gondoltam volna, hogy valaha pályára léphetek a válogatottban. Mindig imádtam focizni, de nem dédelgettem álmokat profi karrierről, Eb-kről és vb-kről. Spanyolországnak hagyományosan remek csapata volt, de a nagy tornák valahogy mindig csalódással értek véget, amíg el nem jött az az év, amikor fordítani tudtunk a rossz sorozaton. Szerencsére, nemcsak egy kiugró eredményről volt szó, négy éven át folyamatosan sikeresek tudtunk lenni. Történelmi sorozatot produkáltunk, ami minél távolabb kerül, annál nagyszerűbb lesz.

2004-ben, Portugáliában szerepelt először kontinenstornán. Milyen tapasztalatokat szerzett akkor?
Csalódás volt, mert nagy reményekkel érkeztünk, de a csoportkört sem éltük túl. Keserű pirulát kellett lenyelnünk, még csak 22 éves voltam, de ez az élmény csak arra sarkallt, hogy még éhesebb legyek a sikerre.

És mi a helyzet 2008-cal? Pontosan tudjuk, annak a tornának mi lett a vége…
Az első mindig a legintenzívebb, így volt ez az Eb-győzelmekkel is. Nem voltunk hozzászokva, hogy ilyen messze jussunk egy nagy tornán, a negyeddöntő volt az addigi csúcs. Hittünk magunkban, ez volt a kulcs, az eufória pedig óriási volt, hiszen annyi év után Spanyolország végre Európa bajnoka lett.

(fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Személy szerint milyen tapasztalatot jelentett számodra az a torna?
Nagyon rövid idő alatt lehet nagyon sokat fejlődni. A felkészüléssel együtt hat hetet öltöttünk együtt és hihetetlen egységet alkottunk, nem számított, hogy ki játszik többet, ki kevesebbet. Ennek a harmóniának Luís Aragonés a mestere volt. Sokat követelt, de törődött is velünk. Az általa letett alapok sokat segítettek a 2010-es világbajnokság és a 2012-es Európa-bajnokság megnyerésében is.

Miben volt más 2012-ben magasba emelni az Eb-trófeát?
Az öröm és az elégedettség ugyanúgy megvolt, mégis teljesen más élmény, az elsőt leginkább egy robbanáshoz tudnám hasonlítani, sokkal vadabb volt az ünneplés. A másodiknál már tapasztalatból tudtuk, milyen nehéz dolgot vittünk véghez és ezt rendkívül értékeltük. Közben eltelt négy év, felnőttünk, apák lettünk, így az ünneplés is visszafogottabb volt, sokunk gyermeke már ott örült velünk a pályán.

(fotó: MTI/EPA/Juan Carlos Cardenas)

További Hírek