Élő Eredmények

Nagy Ádám: Jogos elvárás a továbbjutás

m4sporthu
Nagy Ádám szerint a magyar labdarúgó-válogatott közelmúltbeli teljesítménye okot ad arra, hogy jogos elvárás legyen a csoportból történő továbbjutás a pénteken kezdődő Európa-bajnokságon.

A 81-szeres válogatott és harmadik Európa-bajnokságára készülő Nagy Ádám a Telkiből való elindulás előtt az M4 Sportnak elmondta, minden adott ahhoz, hogy a mostani legyen a legsikeresebb Eb-je. „Jogosan lehet elvárás a szurkolók és a futballszerető magyar emberek részéről, hogy jó játékkal továbbjussunk a csoportunkból. Ehhez nyilván az is kellett, hogy nagyon sikeres időszak van mögöttünk, veretlenül tudtunk kijutni az Európa-bajnokságra, mérkőzésről mérkőzésre egyre magabiztosabbak voltunk, a játékunk is tudott folyamatosan javulni, még ha az írek elleni felkészülési meccsen bele is szaladunk egy vereségbe. De az talán kellett is nekünk, még ha ezzel meg is szakadt a veretlenségi sorozatunk, de jókor jött a pofon, hogy ébresztő, ha nem nyújtunk 100 százalékot és nem koncentrálunk 110 százalékosan, akkor az írek ellen is problémánk lehet.”

A 69-szeres válogatott Lang Ádám szintén magabiztosan várja az Európa-bajnokságot, de óvatosabban fogalmazott. „Komoly ellenfelekkel fogunk megmérkőzni, és tudva, hogy mire vagyunk képesek, a csapat bátran fel meri vállalni a játékot, mindenkiben megvan a magabiztosság, kiélezett csata lesz. Nüanszok fognak dönteni, de nem csak a csoportkörben való szereplés a csapat célja” – fogalmazott.

A válogatott pontosan két hete dolgozik együtt, jegyezte meg az indulás előtt Marco Rossi szövetségi kapitány. A keret felkészítéséről elárulta, Telkiben főként a fizikális tréningeken volt a hangsúly, mivel mindenki egy hosszú szezont követően érkezett az összetartásra. „Jelenleg az erőnlétet kell szinten tartanunk, a hangsúly pedig átkerül a taktikai részre és a regenerálódásra” – árulta el a következő napok fő feladatait a szövetségi kapitány.

Ismét elmondta, hogy az Írország és Izrael elleni múlt heti mérkőzések jó célt szolgáltak és sok tanulságot le tudtak szűrni, kijöttek azok a hibák, amiket mindenképp ki kell javítani. „A következő napokban egy szinte tökéletes szintre kell lépnünk taktikai szempontból, Svájc, Németország és Skócia elleni is meg kell próbálnunk kiküszöbölni a lehető legtöbb hibát, csak így érhetjük el a céljainkat.”

Schäfer Andrással, az Union Berlin középpályásával Bogdán Ádám, a válogatott korábbi kapusa és az M4 Sport új riportere beszélgetett. „Hihetetlen büszke vagyok arra, hogy itt lehetek, nagyon örülök neki” – mondta az ősszel hosszú sérülésből visszatérő Schäfer, aki már nagyon várja az Eb-rajtot.

A keretben betöltött szerepéről elmondta, hogy míg 2021-ben még újoncként robbant be a köztudatba, most már inkább vezérszerepet tölt be, a pályán és azon kívül is. „Örülök neki és komfortosan érzem magam így, hogy ekkora felelősségem lehet egy ilyen csapatban, egy ekkora tornára készülve.”

Szalai Attila jól érzi magát a válogatottnál és örül annak, hogy újra 90 percet tölthetett a pályán egy sikerrel megvívott mérkőzésen. A védő kevesebb játéklehetőséget kapott klubszinten a korábban megszokottnál, de ennek ellenére is számít rá a keretben Rossi.

Hatalmas megtiszteltetés a kapitány úr bizalma, és itt lenni, viselni a címeres mezt. Egy ilyen világversenyen való részvétel mindig leírhatatlan, nagyon sokat dolgoztam ezért. A mai napig azon dolgozom, hogy megháláljam a bizalmat, mert nagyon sokat jelent nekem egy nehézkes klubszezon után” – vélekedett Szalai.

Hozzátette, nagy célja volt, hogy bekerüljön a keretbe, ezért minden nap legjobb tudásával igyekszik segíteni a csapatot a pályán és azon kívül is. Szalai szerint hatalmas plusz, hogy sok játékost ismernek a csoportellenfelek közül, gyakran pályára léptek már ellenük korábban.

A Puskás Akadémia védője, Nagy Zsolt szeme előtt az egész szezonban az lebegett, hogy bekerüljön az Eb-keretbe, és ezzel beteljesítse egy nagy álmát. Elárulta, a válogatottban szerzett első gólja áll legközelebb a szívéhez, melyet Németország ellen szerzett a Puskás Arénában, egy Nemzetek Ligája összecsapáson. „Izgulás nincs, egy kis drukk van bennem. Ha eljön a meccsnap, akkor biztos még nagyobb lesz, de már nagyon várom” – fogalmazott az első kontinenstornájára készülő Nagy. „Nem ugyanaz a válogatott és az NB I. szintje, más ritmusban játszanak a csapatok. Elértünk egy olyan szintre a válogatottal, hogy egy német csapat is tarthat tőlünk. Ez nagy büszkeséggel tölt el, mindenképp van esélyünk.”

Kövesfalvi István kapusedző azt emelte ki, hogy ritka az ilyen korosztály, amelyikben az egyaránt 1990-ben született Gulácsi Péter, Dibusz Dénes és Szappanos Péter személyében három válogatott szintű kapus van. „Legutóbb talán a ’74-es korosztály, a Sáfár, Babos, Vezér hármas volt ilyen, aztán hozzájuk csatlakozott ’76-osként Király Gábor.”

A kupagyőztes Szappanos Péter elárulta, a kerettagság hatalmas lökést adott neki a Pakssal megnyert kupadöntő előtt. „Olyan felszabadultság lett úrrá rajtam, hogy ennek is köszönhetően tudtam ilyen jó teljesítményt nyújtani. Jól összejöttek a dolgok, ritka az ilyen, nagyon úgy kellett állniuk a csillagoknak, hogy ez így alakuljon.”

Callum Styles azzal kezdte, jobb híreket kapott, mint gondolta volna. „A tesztek kimutatták, hogy nincs semmi komoly. Jelenleg javuló állapotban vagyok és hamarosan edzésmunkát is végezhetek. Napról napra haladok és remélem, minél hamarabb bevethető leszek” – Styles az Izrael elleni mérkőzésen kellett lecserélni, de a jelek szerint bevethető állapotban lehet a szombati, Svájc elleni mérkőzésen.

A középpályás elmondta, mindig is álma volt, hogy szerepelhessen az Európa-bajnokságon és szeretné ennek minden pillanatát élvezni, valamint bízik a lehető legjobb szereplésben. „Nagyon erős csoportba kerültünk, kemény ellenfelek várnak ránk, de hinnünk kell a képességünkben, a filozófiánkban és remélem továbbjutunk a csoportból” – mondta.

A magyar válogatott szombaton kezd Kölnben a svájciak ellen, jövő szerdán a házigazdákkal, jövő vasárnap pedig a skótokkal találkozik Stuttgartban. Az Európa-bajnokság meccseit az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben.

 

Borítókép: Nagy Ádám (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

További tartalmak