Élő Eredmények

Topligás játékosok, a legértékesebb keret, sima kijutás - ettől másabb a mostani Eb-csapat a korábbiakhoz képest

m4sport.hu | Szerző: Szidor György
Sorozatban harmadszor az Eb-n a magyar válogatott, melynek kerete sokkal értékesebb, mint az előző két tornán volt, de még így is minden csoportriválisunk előttünk áll.

A magyar labdarúgó-válogatott sorozatban harmadszor jutott ki az Európa-bajnokságra. Ez már önmagában elismerésre méltó teljesítmény, mivel ezt megelőzően összesen két Eb-n (1964, 1972) vettünk részt. (Igaz, akkor még csak négy csapat volt ott a tornán.) Cikkünkben a legutóbbi két Eb-n és az idei tornán szereplő együttest hasonlítjuk össze.

A jelenlegi keretben hat olyan játékos van (Gulácsi Péter, Dibusz Dénes, Lang Ádám, Fiola Attila, Nagy Ádám, Kleinheisler László), aki 2016-ban és 2021-ben is ott volt az Eb-n.

Légiósok – NB I-es játékosok aránya:

Nem meglepő, de mindhárom tornán a légiósok voltak többen a magyar keretben, de amíg 2016-ban és 2021-ben a 23-as keretből 12-en játszottak külföldi klubban, addig az idei tornára benevezett 26 labdarúgóból 17-en játszanak külföldön.

Nyolc évvel ezelőtt mindössze két játékos érkezett topligából, Kleinheisler a 13. helyen végzett a Werder Bremennel, míg Szalai Ádám kiesett a Hannoverrel a Bundesligából. Előbbi mindössze hat meccsen játszott a brémaiaknál, míg Szalai az őszt még a Hoffenheimben kezdte, de tavasszal a Hannoverrel esett ki.

A Bundeliga II-ből érkezett a válogatottba Gulácsi (RB Leipzig) és Stieber (Nürnberg), míg a legnagyobb csapat Lengyelországból jött: Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Kádár Tamás és Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), valamint Nikolics Nemanja (Legia Warszawa).

Rajtuk kívül még Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Németh Krisztián (al-Garafa) és Priskin Tamás (Slovan Bratislava) jelentette a légiósok csapatát.

Ehhez képest 2021-ben már Gulácsi és Willi Orbán alapember volt a Bundesligában meghatározó csapattá és állandó BL-szereplővé váló Lipcsében, és Németországból jött Sallai Roland (Freiburg), és Szalai Ádám (Mainz) is.

Gera Zoltán örül a góljának Dzsudzsák Balázs mellett a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének F csoportjában vívott Magyarország–Finnország találkozón a fővárosi Groupama Arénában 2014. november 14-én. A mérkőzést a magyar válogatott nyerte 1–0-ra. MTI Fotó: Illyés Tibor

De volt a keretben törökországi (Szalai Attila, Varga Kevin), ciprusi (Lang Ádám), angliai (Nagy Ádám) amerikai (Schön Szabolcs), svájci (Kecskés Ákos) szerbiai (Holender Filip), horvát országi (Kleinheisler) és még szlovákiai (Schäfer András) légiós is.

A mostani keret 17 légiósát nem soroljuk fel, de öten vannak a Bundesligából, ketten a Premier League-ből, egy-egy játékos a francia és a svájci élvonalból, ketten az olasz, illetve egy-egy játékos a német és az angol másodosztályból. Mellettük egy ciprusi, egy koreai és egy amerikai légiósa van még a keretnek.

Csapatérték:

A fentiekből nem nehéz kitalálni, hogy a három csapat közül a jelenlegi a legértékesebb, a mostani keret értéke 164,65 millió euró. Ennek több mint a felét (75 milliót) Szoboszlai Dominik teszi ki. Csoportellenfeleink közül a németek értéke a legmagasabb (898 millió), a legértékesebb játékosuk Florian Wirtz, akit jelenleg 130 millióra tartanak. A svájciak 301, míg a skótok 212 milliót érnek, legtöbbre tartott játékosaik Manuel Akanji (45 millió) és Scott McTominay (32 millió).

Ezek jóval kisebb különbségek, mint voltak három éve, akkor a mienk értéke 40 millió volt, szemben a francia (431), a német (340) és a portugál (343) kerettel.

Fiola Attila gólja a Magyarország – Franciaország mérkőzésen.
MTI/Illyés Tibor

2016-ban az egész Európa-bajnokság legkevesebbet érő kerete volt a magyar 17 millió eurónyi összértékével, a legértékesebb játékosa Dzsudzsák Balázs volt, 4,25 millióval. Csoportellenfeleink közül a portugálok a hatodik, az osztrákok a tizenötödik, míg az izlandiak a huszonegyedik legértékesebb kerettel rendelkeztek.

FIFA-világranglista-helyezések:

Ahogyan 2016-ban, úgy most is a csoporton belül a harmadik helyen áll a válogatott a világranglista tekintetében. Nyolc éve a portugálok a 8.,  míg az osztrákok a 10. helyről várhatták a franciaországi tornát. A Király, Juhász, Gera, Dzsudzsák fémjelezte magyar együttes akkor a 20. volt, míg az izlandiak a 34. helyről jutottak ki az Eb-re.

2021-ben nem véletlenül nevezték a legnehezebbnek a mieink csoportját, hiszen a francia együttes a 2., a portugál az 5., míg a német csapat a 12. helyen állt az Eb-rajtjánál. Marco Rossi együttese viszont csak a 37. helyről várta a részben hazai rendezésű viadalt.

Jelenleg – a legutóbbi áprilisi rangsor alapján – a németek állnak a legelőkelőbb helyen, de ők is csak a 16. pozíciót foglalják el, míg a svájciak tőlük hárommal lemaradva a 19. helyen állnak. Szoboszlaiék a 26. helyről várják a rajtot, míg a skótok jelenleg a 39. helyen állnak.

Selejtezőkön mutatott teljesítmény, kijutás körülményei:

A három Eb-részvétel három teljesen más selejtezősorozat után jött össze. A 2016-os kontinesviadal kvalifikációja egy kellemetlen hazai vereséggel kezdődött Észak-Írország ellen, és egy görögországi – számunkra már tét nélküli – vereséggel zárult. A kettő közötti nyolc találkozón azonban egyszer sem kapott ki a magyar együttes, melyet a sorozatban három kapitány (Pintér Attila, Dárdai Pál és Bernd Storck) irányított.

A négy győzelem és a négy vereség pedig azt jelentette, hogy a válogatott 16 pontot szerezve a harmadik helyen végzett, szerzett pontjainak köszönhetően pedig esélyt kapott a pótselejtezőre. Ott a roppant magabiztos norvégok jöttek, akiket aztán kettős győzelemmel vert ki a magyar válogatott, így ott lehetett Franciaországban.

MTI/Illyés Tibor

2020-ban egy fokkal kiegyenlítettebb csoportban négy győzelem és négy vereség után csak a negyedik helyen végzett a magyar csapat, de a 2018/19-es Nemzetek Ligájában elért eredmények alapján így is pótselejtezőt játszhatott. A Covid-világjárvány miatt azonban a Bulgária elleni idegenbeli és az Izland elleni hazai meccset is zárt kapuk mögött kellett játszani.

Amíg a szófiai találkozót magabiztosan nyerték Gulácsiék, addig a hazai összecsapáson hátrányból felállva, a 88. és a 92. percben született gólokkal sikerült megfordítani az eredményt, és kiharcolni a továbbjutást a részben hazai rendezésű tornára.

Az idei Európa-bajnokság selejtezői nem tartogattak ennyi izgalmat, Marco Rossi csapata valamennyi hazai meccsét megnyerte, míg idegenben egy győzelem és három döntetlen volt a mérlege, így veretlenül és csoportgyőztesként jutott tovább, négy ponttal megelőzve a második helyen végzett szerbeket.

Legerősebb összeállítások:

2016: Király G. – Fiola, Juhász, Guzmics, Kádár – Kleinheisler, Nagy Á. – Dzsudzsák, Gera, Németh K. – Szalai Á.

2021: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego, Kleinheisler, Nagy Á., Schäfer, Fiola  – Szalai Á., Sallai

2024: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Nego, Schäfer, Nagy Á., Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga B.

Szereplés – szerencsefaktor:

Ebben csak az elmúlt két tornát tudjuk figyelembe venni, de a szerencsefaktor mindkét esetben fontos szerepet játszott a magyar szereplésben. Már ha lehet azt szerencsének nevezni, hogy 2016-ban az osztrákok ellen a 31. másodpercben Alaba lövése a kapufáról kifelé pattant, míg Dragovic volt annyira ostoba, hogy a 66. percben összeszedte második sárga lapját.

Az izlandiak elleni öngól talán azért nem illik ide, mert Böde valószínűleg belőtte volna, ugyanakkor a portugálok ellen Dzsudzsák mindkét gólja megpattanó lövésből született, így alaposan becsapta a kapust, nem volt véletlen Cristiano Ronaldo dührohama a gólok után.

Dzsudzsák Balázs ünnepel, miután gólt rúgott a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójának Magyarország – Portugália mérkõzésén a lyoni stadionban 2016. június 22-én. (MTI/EPA/C. J. Gunther)

Azonban a magyar együttes meg is dolgozott a szerencséjéért, hiszen a portugálok ellen háromszor, majd 2021-ben a franciák és a németek ellen kétszer is vezetni tudott és utóbbi meccsen mindössze hatpercnyire volt a továbbjutástól.

Válogatottság:

Mostanra Marco Rossi alapemberei már sokszoros válogatottak, ugyanakkor a 2016-os tornának Nagy Ádám mindössze nyolc válogatottsággal vágott neki, miközben a 2021-es tornán már az ötvenediket ünnepelte. Ha az első, Svájc elleni meccsen is pályára lép, az a nyolcvankettedik válogatottsága lesz.

De Kleinheisler is csak a hatodik válogatottságát ünnepelhette az osztrákok 2016-os legyőzésekor, az Eb-n viszont már ötvenegyedik alkalommal szerepelhet a nemzeti tizenegyben. Lang Ádám tizenkettedik válogatott meccsén debütált nagy tornán, ha játszik Svájc ellen, az a hetvenedik fellépése lehet a válogatottban.

Természetesen 2016-ban voltak rutinos játékosok, akiknek az volt az első és egyben utolsó nagy tornájuk. Dzsudzsák Balázs a hetvenkilencedik, Gera Zoltán a kilencvenedik, Juhász Roland a kilencvenkettedik, Király Gábor a száznegyedik válogatott fellépésén játszhatott először Eb-meccset.

A jelenlegi meghatározó labdarúgók közül Sallai Roland és Willi Orban egyaránt huszonharmadik, míg Szalai Attila a tizennegyedik válogatottságán szerepelt először Eb-n. Szoboszlai Dominik még csak 23 esztendős, de már 42 válogatottság van a neve mellett, azonban jelentős válogatott tornán még nem szerepelhetett, mert 2021-ben sérülés miatt ki kellett hagynia a tornát, így ő most fog  debütálni az Eb-n.

 

 

Borítókép: Fotó: MTI

További tartalmak