Élő Eredmények

A skótok megbuktak fizikából: Kroos húsz perc alatt leoktatta a tananyagot

m4sport.hu | Szerző: PA
A németek oktattak az Európa-bajnokság nyitómeccsén a magyar csoportban, a skótok azonban aligha értékelték ezt az ötöst, mert bukással ért fel, pedig csak fizika órán kellett volna figyelni.

Blaise Pascal sokrétű koponya volt, vallásfilozófiától az irodalomig, matematikától a fizikáig alkotott maradandót, komplex világszemlélete még futballilag is értelmezhető.

A nyomás mértékegysége a pascal. És mit nevezünk nyomásnak? Ha a nyomóerő nagyságát elosztjuk a nyomott felület nagyságával (Pa=N/m2).

A skót futballtanoncok hiányozhattak erről az óráról, (vagy az edzőképzőjükön hiányos a tananyag). Pechükre Toni Kroos tanár úrtól komoly leckét kaptak. Szűk húsz perc alatt két karót is bevésett.

A németek utolsó táncra felkért játékszervezője nyomás nélkül – amit egyébként parádésan is tűr – irányíthatott a középső bekkek mellől, mert a skótok ugyan egész magasra kitolták a védvonalukat, de szűken tartott, 1-5-4-1-es passzivitásban valószínűleg inkább a sorok közti rések minimalizálást tartották szem előtt. De ezt legfeljebb csak szerették volna, hisz így nemcsak hagyták azt is, hogy Herr Kroos szabadabban osztogasson, mint a bemelegítésnél, hanem a középre mozgó támadók hol összerántották az ellenfél védekezését, hol meg létszámfórt teremtettek.

Az első gól előtti szituáció:

Scott McTominay a középpályás láncból tisztes távolból figyelte Kroost, Florian Wirtz rögtön érzékelte az üresen maradt teret, Kai Havertz és Ilkay Gündogan mélységben feszítette meg a skót fedezetsort,  Jamal Musiala is befelé húzott és közben jelezte is Joshua Kimmich magányát. Jött is a fordítás, majd a vezetés.

A második gól előtti szituáció:

Amint visszahúzódott a németek egyik támadója a pálya centrumában, létszám és pozíciós előny is keletkezett: mint itt Musiala, valamint Gündogan és Andrich tagozódása által (utóbbit Ché Adams fedezte), így Krooson megint nincs nyomás, Havertz ismét területet nyit, amelyet Florian Wirtz tovább ürít – a passzmesternek nem okozhatott gondot ezt kihasználni, ahogy a társainak sem gólra váltani a tempófort.

Kroos szünetig kiosztott passzainak zónákra osztott hőtérképén nincs meglepetés abban, honnan volt aktív, de hogy mennyire zavartalanul, azt tökéletesen mutatja: mind az 55 átadása célba ért. (forrás: Opta)

A skótok első félidei labdaszerzéseinek ábráján visszaköszön, mennyire hatástalan volt a védekezésük (szaggatott vonallal a labdaszerzések átlagos távolsága), presszió nélkül szinte önként szorultak a kapujuk elé. (forrás: Opta)

Fél óra elteltével John McGinn átkocogott a túloldalra, ettől fogva 5-3-2-es formulával próbálkoztak, hátha semlegesíthetik Gündogan mélységi mozgásait, Adams pedig Kroosra állt rá. De ekkor meg a háromtagú középpálya bizonyult szűknek, ahhoz hogy lefedje a szélességében a pályát, ebből meg Kimmich (ha Andy Robertson kiugrott volna rá, simán mögé kerültek volna – a kis képen a sarokban) készítette elő a tizenegyes előtti helyzetet.

Ryan Porteaus lábtörési kísérletét követően végképp azon kattoghattunk, mit fundál majd ki Marco Rossi és stábja. A magyar válogatott védekezése ugyan más elveket követ, és valószínűleg agresszívabb lesz – más kárán tanulhattuk, mivel jár, ha mégsem –, de nem egy szimpla fizikaházi a házigazda komplexitása (hogy a két védekező középpályás körül könnyen létszám- és pozíciós fölényt alakíthat ki, ezért vagy Kroos visszalépéseit kérdéses elkísérni, ami a kompaktságon ejthet csorbát, vagy a védelemből kell kikövetni a Musialáékat, de akkor meg hátul nyílhat rés. És ha még a belső sávokat kordában is tartják a mieink, a formációk adta előnyből a szélen Kimmichék még mindig üresek, és bár az még nem nettó gólveszély, a nyomást állandósíthatja, meddőség esetén pedig jöhet egy klassziskusabb szélső (Leroy Sané) a szárnyvédő túlterhelésére, valamint egy center (Niclas Füllkrug) a beadásokra).

Vajh Pascal mivel állna elő erre?

A labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti

A teljes menetrendjét itt találja.

A csoportkör állását itt böngészheti.

Borítókép: EPA

További tartalmak