Élő Eredmények

Akik berobbanhatnak az Eb-n, 3. rész: Lamine Yamal, avagy a spanyol futball következő nagy dobása

m4sport.hu | Szerző: Csernus Attila
A 16 éves, 6-szoros spanyol válogatott Lamine Yamal üstökösként robbant be a top futballba és olyan számokat produkált a nemrég véget ért 2023/24-es szezonban, amelyre csak kevesen képesek. De vajon miért tekinthető ekkora tehetségnek, milyen teljesítményt tett le az asztalra a La Ligában és egyáltalán, milyen profilú játékos? Mélyelemzésünkben többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ!

Noha Xavi már a 2022/23-as idényben megadta neki a lehetőséget az első csapatban, összesen csupán 8 bajnoki perc jutott neki a katalánoknál. Bár egyértelműen látszott rajta, hogy kivételes képességű támadóról beszélünk, azt azért nem sokan gondolták, hogy 2201 játékpercével a Barcelona keretében az 5. legtöbb szerepet kapó mezőnyjátékos lesz (Gündogan, Koundé, Lewandowski és Cancelo előzi meg pusztán), ami óriási szó ilyen fiatalon! Bal lábasként rendre a jobb szélről befelé indulva, úgynevezett tükörszélsőként kergette őrületbe az ellenfelek megzavarodott védőit, akiknek több szempontól is meggyűlt a bajuk a szélvészgyors játékossal.

Lamine Yamal „pizzája” (La Liga, 2023/24-es szezon)

Yamal, a sokoldalú támadó

A fenti vizualizáció (úgynevezett pizza chart) azt mutatja meg, hogy miként teljesített a játék egyes elemeiben a La Liga 2023/24-es kiírásában a legalább 1000 perccel rendelkező szélsőkkel összevetve. Először is megállapítható, hogy a labdabirtoklással (zöld) illetve a támadással (piros) kapcsolatos mutatói egészen elképesztők, ugyanakkor kék ’szeletek’ azt jelzik, hogy a védekezésből is bőven kiveszi a részét. Profilja a következőképpen foglalható össze: hihetetlenül aktív a támadó harmadban- valamint az ellenfél tizenhatosán belül, cselezéssel és labdavezetéssel is képes megbontani az ellenfelek védelmét, hogy aztán kapuralövéssel maga veszélyeztessen vagy kiváló érzékkel hozza helyzetbe társait (85-ös creating, 80-as crossing). A lövéseinek mennyisége és kvalitása alapján elmondható, hogy egy átlagos, spanyol elsőosztályú szélsőhöz képest többször és jobb minőségű helyzetekből próbálkozik, ami szintén azt mutatja, hogy igen aktív részese a támadások befejezésének.

Sikeres (zöld) és sikertelen (narancs) cselek

Az előző bajnoki szezonban 90 percenként átlagosan 6,64 cselkísérlettel operált, aminél az 5 top ligában játszó szélső támadók csupán 7 százaléka tud magasabb értéket felmutatni. Ahogy a mellékelt ábra is szemlélteti, a jobb szélen, valamint a jobb oldali félterületben eszméletlen mennyiségben vállalta fel az 1v1-es szituációkat, ráadásul, ha arra volt szükség, akkor nem csak az ellenfél térfelén húzta meg a váratlant, hanem a saját térfélen is magára vállalta a kezdeményezést. Yamal esetében mindenképpen ki kell emelni a leheletfinom testcseleket, amiket igen nehéz lekövetni, hiszen eszméletlen gyorsasággal gondolkozik és cselekszik is a pályán. Cselezései kapcsán szintén fontos megjegyezni a kiszámíthatatlanságát, ami alatt azt értjük, hogy nem csak befelé cselezve (bal lábán a labdával) képes túljutni a védők eszén, hanem ha a szituáció úgy kívánja, akkor kifelé, az alapvonal irányába tolja meg a játékszert. Az előbbiek miatt kifejezetten nehéz védőként leolvasni, hogy vajon mi lesz a következő húzása, és ha még sikerülne is, akkor a páratlan robbanékonyságával és a mozgékonyságával kerül tempóbeli fölénybe.

Jelenlét a támadó harmadban és az ellenfél tizenhatosán belül

A fenti pontdiagramon az látható, hogy számos mutatót figyelembe véve milyen paramétereket produkált a poszt-riválisaihoz képest. Az adatokból kiindulva mindenféle túlzás nélkül kijelenthető, hogy a támadó harmadbeli, valamint a boxon belüli jelenléte alapján a spanyol elsőosztály legaktívabb szélsői közé sorolhatjuk (ebből a szempontból hozzá legközelebb egy bizonyos Jude Bellingham és Brahim Díaz található). Ilyen piszkosul fiatalon, a Barcelona meghatározó játékosaként, ez a teljesítmény bizony nem egy rossz előjel a jövőre nézve!

A védők rémálma

Lövéstérkép

Összesen 5 góllal és 5 gólpasszal zárta a legutóbbi idényt, ami 16 évesen abszolút megsüvegelendő, 90 percre vetített 0,21-es xG és 0,27-es xA mutatója miatt pedig szintén nincs miért szégyenkeznie. A leadott lövéseinek pozíciójából tökéletesen látszik, hogy rendre a jobb félterületből (öt és feles és a tizenhatos vonala közötti sáv) igyekezett bevenni az ellenfelek kapuját, akár a tizenhatoson kívülről próbálkozva. A kapuval szembeni, centrális zónákból viszonylag kevés kísérletet jegyzett, ami fakadhat abból is, hogy sokszor két-három védőn áthámozva magát arra már nem volt lehetősége, hogy még beljebb jusson, így vagy kicsit kiszorított szögből tüzelt, vagy befelé csavarodó passzaival a hosszún érkező/védelem mögötti üres területeket támadó csapattársait kereste.

Tizenhatoson belülre adott passzok

Ahogy a vizualizáció is szemlélteti, jellemzően a tizenhatos jobb sarkából passzolt a büntetőterületen belülre, és általában vagy a tizenegyespont környékét- vagy a jobb félterületbe beinduló társat célozta meg. Fiatal kora ellenére nyílt játékhelyzetből átlagosan 2,04 passzt adott a tizenhatoson belülre, amellyel az 5 top liga szélsőihez képest a felső 20%-ba tartozik – ez egy kifejezetten elit számnak mondható!

Expected Threat (xT) hőtérkép

2023/24-es Expected Threat (xT – várható veszély mutató) hőtérképe szintén azt támasztja alá, hogy a legtöbb veszélyt rendre a jobb szélről, átlósan befelé indulva teremtette – jelentsen ez akár kapuralövést, akár helyzetkialakítást. Ahogy már korábban is említettük, a jobb szélen bal lábasként játszatva elsősorban tükörszélsőként számítottak rá a legutóbbi bajnokságban, de gyorsasága, szenzációs cselezőkészsége okán az se megoldhatatlan feladat számára, ha éppen a szélességet kell tartania, ugyanis ez esetben kiváló (nem ritkán bal külsővel végrehajtott) beadásokkal tudja támogatni a támadásokat. A La Liga szélsőihez viszonyítva csupán Suso (Sevilla) és Nico Williams (Athletic Bilbao) átlagolt 90 percre vetítve magasabb xT-t, ami újfent megerősíti azt az állítást, miszerint Yamalnak kulcsfontosságú szerepe volt a támadó harmadbeli kreativitást tekintve.

La Liga – 90 percre vetített xT ranglista

Védekezés, összegzés

Védekező akciók

S végül, de nem utolsó sorban okvetlenül meg kell említeni, hogy labda ellen sem kell félteni, ugyanis bőven ki lehet rá osztani védekező feladatokat is. 90 percenként 2,27 szerelés, 1,52 blokkolt passz, valamint 0,84 megelőző szerelés szerepel a neve mellett, amely paraméterek mind-mind a legaktívabb szélsők közé sorolják, legalábbis ami a védekezést illeti.

A vizualizációk és az adatok alapján kijelenthetjük, hogy Yamal egy ragyogóan cselező, robbanékony, dinamikus és gyors (tükör)szélső, aki az egy-az-egyes szituációk felvállalásával, a labdavezetései által vagy éppen a tökéletesen kivitelezett passzaival többféleképpen is képes megbontani az ellenfél védelmi vonalait. Kreatív, kezdeményező, mérhetetlenül technikás játékos, aki nem csak a labdabirtoklásban és a támadásban jeleskedik, hanem a védekezést tekintve is megvannak az erényei.

Luis de la Fuente spanyol válogatottjában az Eb selejtezők során összesen 207 percet kapott, ráadásul Grúzia (csereként beszállva) valamint Ciprus ellen is góllal hálálta meg a belé fektetett bizalmat. Hogy a hamarosan kezdődő nyári kontinenstornán mekkora szerep jut neki, arra csak később kapunk választ, de az elemzésben bemutatottak szerint minden esély megvan rá, hogy az elkövetkező bő egy évtized egyik legmeghatározóbb szélső támadójaként emlegetjük majd Yamalt!

A labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti

A teljes menetrendjét itt találja.

A csoportkör állását itt böngészheti.

B csoport: Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia
1. forduló (június 15., szombat):
18.00: Spanyolország-Horvátország, Berlin (M4 Sport)
21.00: Olaszország-Albánia, Dortmund (M4 Sport)
2. forduló
(június 19., szerda):

15.00: Horvátország-Albánia, Hamburg (M4 Sport)
június 20., csütörtök:
21.00: Spanyolország-Olaszország, Gelsenkirchen (M4 Sport)
3. forduló (június 24., hétfő):
21.00: Albánia-Spanyolország, Düsseldorf 21.00 (M4 Sport+)
21.00: Horvátország-Olaszország, Lipcse 21.00 (M4 Sport)

Borítókép: EPA/Mariscal

További tartalmak