Élő Eredmények

Ellenfélnézőben, 1. rész: Hogyan vágjuk zsebre a „svájci bicskát”, hogy az ne vágjon meg minket?

m4sport.hu | Szerző: Csernus Attila
A magyar válogatott Svájc ellen kezdi meg a 2024-es Európa-bajnokság csoportküzdelmeit az A-csoportban. Svájc 2014 óta minden világbajnokságon és Európa-bajnokságon részt vett, mind az öt alkalommal továbbjutott a csoportkörből.

Murat Yakin csapata komoly kihívást fog jelenteni a magyar csapatnak, amint azt látni fogjuk, egy univerzális, sokoldalú együttes lesz Marco Rossi csapatának első ellenfele. Kik azok a játékosok, akik ennek a selejtezők során nem remeklő svájci csapatnak a mozgatórugói, illetve kik azok, akik a gyenge pontokat jelenthetik?

Támadás

A svájciak jellemző passztérképe az Eb-selejtezők során

A svájci csapat passztérképét elemezve látható a csapat pozícióorientált játéka, amely egy viszonylag merev 4-3-3-as játékrendszerben vetül a pályára. Yann Sommer aktívan részt vesz a labdakihozatalban, mindkét oldali belső védőt (Manuel Akanji és Fabian Schär vagy Nico Elvedi) játékba hozza, ezért képesek a pálya mindkét oldalán és tengelyben is építkezni.

A bal oldala aktívabb a csapatnak, ahol az aktuális bal oldali belső védő, a balhátvéd Ricardo Rodríguez, valamint Granit Xhaka, a bal oldali középső középpályás veszi ki a részét a labda járatásából. Rodríguez a bal oldalon némileg aktívabb a labdabirtoklási fázisban, mint a jobb hátvéd. Jobb oldali védőként Dasa, Fernandes, Lotomba, Zesiger, Comert és García is játszott a selejtezőkben. Az aktuális jobb bekk direktebb passz opcióinak megválasztásakor, gyakrabban passzol a jobb szélsőhöz, Xherdan Shaqirihez mint a bal hátvéd, aki inkább Xhakát hozza játékba labdajáratás céljából.

Labdajáratásnál Rodríguez behúzódik a bal oldali belső védő pozíciójába, hogy onnan kezdeményezzen támadást. Okafor mélységben visszalép. Mivel a védője leköveti a mozgását, Vargas jelzi Rodrígueznek, hogy készen áll a beindulásra a létrejött területre. A labda viszont előbb Okaforhoz, majd Garciához kerül.

A Schär-Rodríguez-Xhaka trió gyakran vesznek részt a labdatartásban, de ki kell emelni a Zakaria szerepét is, akinek a belső védőkkel és a két középső középpályással is gyakori passzkapcsolatai voltak a selejtezők során. Fontos megjegyezni, hogy a legutóbbi három felkészülési mérkőzéseken három védővel is játszottak a svájciak, Zakaria nem volt a pályán, vagyis elképzelhető, hogy a selejtezőkhöz képes más játékrendszert fognak alkalmazni.

Passzok a támadóharmadba 90 percenként

A középső középpályások elleni védekezés meg fogja mutatni Rossi csapatának taktikai elképzeléseit a pálya felső harmadában. A pálya felső részében ez a feladat valószínűleg a két védekező középpályásunkra (Nagyra és Stylesra) hárul, míg a saját térfélünkön inkább Szoboszlai, Sallai, részben a középpályára visszazáró Varga feladata lesz ez.

Látszik, hogy a svájci szélsők is kiveszik a játékból a részüket, akik inkább tengelyben mozognak, nem feladatuk biztosítani a csapat szélességét, egyedül a középcsatár elszigetelt a játéktól, aki Noah Okafor vagy Zeki Amdouni lesz. Ez egy befejező csatár jellemre utal, akinek elsődleges feladata a támadások befejezése, azok felépítésében nem igazán vesz részt, azonban gyakori helyezkedése mutatja, hogy a középcsatár is inkább a bal oldal felé mozog.

A svájci xT hőtérképe az Eb-selejtezők során

Az Expected Threat (veszélyességi mutató – xT) hőtérképük is ezt mutatja. Ugyan elmondható, hogy képesek veszély kialakítására mindkét szélen, valamint a pálya középső zónáiban is, alapvetően inkább a bal oldalon kezdeményeznek, onnan akár mélyebb zónákból is (ez ismét Xhaka szerepét támasztja alá), valamint a bal szélről küldött az ún. cutback beadásaikkal a második hullámban érkezőket keresik, innen nagyon veszélyes helyzeteket alakítanak ki.

A jobb oldalon inkább szélső bontást alkalmaznak, kevésbé támadják az alapvonalat. Ez azt mutatja, hogy egy sokoldalú csapattal néz szembe a magyar csapat.

A hőtérképből, valamint a tipikus progresszív passzaiból is látszik, hogy Granit Xhaka a felező vonal közelében a bal oldali félterületből szervezi a játékot, ezért az ő semlegesítése kulcsfontosságú lesz.

Amennyiben Xhakán nincs nyomás, szabadon szervezheti a játékot. Itt ezt kihasználva könnyedén megjátszhatja a labdát kérő Shaqirit, aki ezt követően szabadrúgást harcolt ki.

Amikor a magyar csapat 5-2-3-ban védekezik az ellenfél térfelén, a védekező középpályásaink léphetnek fel Xhakáékra (adott pillanatban csak a labdához közelebbi lép ki, a másik mögötte biztosít) amennyiben a passzsávokat védő Sallai-Szoboszlai-Varga triót átjátsszák, azonban a saját térfelén való védekezés során a két támadó középpályásunk lép majd ki a középpályásokra, Nagy és Styles akkor már sokkal fegyelmezettebben fog védekezni a pálya tengelyében.

Xhaka progresszív átadásai az Eb-selejtezők során

Szárnyvédőink (Nego és Kerkez) felelnek a svájci szélső védők megállításáért a pálya felsőbb részén, míg Shaqirire és Vargasra a szélső belső védők fognak ilyenkor felügyelni. Amikor a svájci csapat a magyar térfélen birtokolja labdát, a szárnyvédők visszahúzódhatnak, hogy átvegyék a két szélsőt, de nem ez lesz a magyar csapat első szándéka.

Védekezés

Sváj ellenfeleinek xT-hőtérképe az Eb-selejtezők során

Az ellenfelek xT hőtérképe mutatja, hogy a svájciak elsősorban a saját jobb oldalukon szembesülnek veszéllyel. Ez azt jelenti, hogy a magyar csapat a bal oldalon okozhat problémákat, Szoboszlai szinte biztosan ezen a területen mozog majd a leggyakrabban, főleg a bal oldali félterületben, de elképzelhető, hogy a támadásban alkalmazott aszimmetrikus alakzat miatt a jobb oldali támadóközéppályás (Sallai) is átmozog ide rövid passzos kombinációkért.

Ez a labdához pozícionált játék legfontosabb ismérve, a játékosok nem fix területekhez, zónákhoz igazodnak, ahol várják a labdát, hanem a labdás játékoshoz mennek támogatójátékra, hogy minél több opciót kínálhassanak neki, így próbálva megbontani az ellenfél védelmi vonalát.

Azonban érdemes megjegyezni, hogy Izrael ellen Szoboszlai és Sallai helyet cseréltek, Szoboszlai gyakrabban tűnt fel a jobb oldalon támadás és védekezés során egyaránt.

A selejtezők során tizenegy gólt kapott Svájc tíz meccs alatt, háromszor legalább két gólt kaptak, amely azt mutatja, hogy lesz a magyar csapatnak esélye a gólszerzésre.

A svájciak az Eb-selejtezők során a talajon vívott párharcainak a hőtérképe

A talajon vívott párharcokat mutató ábra is bizakodásra ad okot a magyar csapat számára, ugyanis éppen azon az oldalon vívnak kevesebb sikeres párharcot, ahol Szoboszlai Dominik játszani szokott a nemzeti csapatban.

Az is észrevehető, hogy a svájciak a bal oldalon a saját térfelükön is több párharcot vívnak, ami szintén az ott történő labdajáratásukból fakad.

Szoboszlai Dominik progresszív labdavezetései a selejtezők során.
A rossz kommunikáció miatt Aebischer és Shaqiri is leköveti Banciu megindulását, így pont a Szoboszlai által kedvelt zónában marad egyedül Stanciu, akinek átívelt labdáját centerezte Morutan Alibecnek a románok győztes góljához.

A svájciaknál gyenge pont, hogy egyes játékosok döntéshozatala védekezésben nem a legjobb. Amennyiben a mi bal oldalunkon védekező Shaqirit többször is védekezésre tudjuk kényszeríteni, ott minőségi fölényre tehet szert a magyar csapat.

Konklúzióként levonható, hogy a svájciak támadásban veszélyesek, képzett, topligákban szereplő játékosaik vannak. Valószínűleg lesznek olyan időszakok a mérkőzés során, amikor a magyar csapatnak huzamosabb ideig kell a saját térfelén védekeznie. Kevesebb ilyen időszak lehet, amennyiben az ellenfél térfelén való védekezés hatékony lesz a Rossi-csapat részéről.

Támadásban képes lehet a saját játékát játszva gondot okozni a magyar csapat az ellenfelének, Európában gyakorlatilag egyáltalán nem elterjedt ez a rugalmas, labdához való pozícionált támadójáték, ezért nagyon érdekes lesz látni, hogy mire jut a magyar válogatott ezzel a felfogással a 2024-es Európa-bajnokságon.

A labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti

A teljes menetrendjet itt találja.

A csoportkör állását itt böngészheti.

A csoport: Németország, Skócia, Magyarország, Svájc

1. forduló
(június 14., péntek):
Németország–Skócia 5–1

(június 15., szombat):
15.00: Magyarország–Svájc, Köln (M4 Sport)

2. forduló (június 19., szerda):
18.00: Németország–Magyarország, Stuttgart (M4 Sport)
21.00: Skócia–Svájc, Köln (M4 Sport)

3. forduló (június 23., vasárnap):
21.00: Svájc–Németország, Frankfurt (M4 Sport+)
21.00: Skócia–Magyarország, Stuttgart (M4 Sport)

Borítókép: Silvan Widmer, Ruben Vargas, Granit Xhaka, Remo Freuler, Zeki Amdouni, Manuel Akanji és Nico Elvedi (balról jobbra), a svájci válogatott tagjai (EPA/PETER KLAUNZER)

További tartalmak